De ce se deteriorează relațiile Ucrainei cu Polonia. ”Observăm un dezechilibru între acțiunile echipei președintelui și ale diplomaților”

Miercuri, 09 August 2023, ora 21:50
4836 citiri
De ce se deteriorează relațiile Ucrainei cu Polonia. ”Observăm un dezechilibru între acțiunile echipei președintelui și ale diplomaților”
Președintele polonez Andrzej Duda și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski/ FOTO: Focus.ua

Problema recunoştinţei pentru ajutorul acordat Ucrainei provoacă situaţii conflictuale cu partenerii. După Marea Britanie, Polonia s-a trezit în câmpul conflictului, mai ales după ce guvernul de la Varșovia a pus pe primul loc interesele naționale, scrie publicația ucraineană „Focus“.

Potrivit cotidianului „Rzeczpospolita“, polonezii ar dori să se reducă cantitatea de ajutor oferită de țara lor refugiaților. Sondajul de opinie a fost realizat la sfârșitul lunii mai-începutul lunii iunie 2023.

Guvernul polonez a avertizat deja că nu își va deschide granițele pentru cerealele ucrainene după 15 septembrie. Această dată marchează încheierea moratoriului Comisiei Europene privind importul de cereale din Ucraina. Fermierii polonezi se opun cerealelor ucrainene, deoarece în timpul tranzitului prin teritoriul țării grânele se vând parțial pe plan local, ceea ce dăunează producătorilor locali.

Autoritățile de la Varșovia au predat deja Comisiei Europene factura pentru tranzitul cerealelor ucrainene, cuantumul acesteia ridicându-se la aproape un miliard de euro.

În acest moment, autoritățile ucrainene reacționează nepotrivit la astfel de mici provocări, care se vor repeta în viitor. „Acum observăm un anumit dezechilibru între acțiunile echipei președintelui, ale Ministerului de Externe al Ucrainei și ale diplomaților. Este un fel de criză de comunicare, din cauza căreia relațiile cu alte țări par puțin incomode. O situație similară a avut loc și la Vilnius în timpul summitulului NATO. Există sentimentul că reprezentanții autorităților și ai corpului diplomatic pur și simplu nu au timp să-și coordoneze acțiunile“, spune sociologul Viktor Nebojenko.

Experții notează că situații de conflict similare cu Polonia pot reapărea în viitorul apropiat. Unul dintre motivul pentru această schimbare îl reprezintă alegerile parlamentare, care urmează să aibă loc peste două luni. De aceea Kievul trebuie să aibă propriile strategii de răspuns la astfel de crize, pentru ca să nu se repete sau să se agraveze.

„Această problemă va fi pe termen lung – va apărea în continuare și va interfera cu procesul de integrare a Ucrainei în UE. Pe acest fond, putem deja prevedea contradicții serioase cu un număr de țări europene, datorită protecției piețelor și intereselor propriilor fermierilor. Ucraina trebuie să suporte acest lucru și să fie pregătită pentru asta“, spune Volodimir Fesenko, președintele consiliului de administrație al Centrului de Cercetare Politică Aplicată „Penta”, pentru „Focus“.

Noi conflicte cu Polonia sunt inevitabile

„În timpul campaniei electorale poloneze problema Ucrainei va fi un subiect fierbinte pentru declarații ale diverșilor politicieni polonezi. Prin urmare, este necesar să existe un mecanism de acțiuni și reacții adecvate la astfel de provocări. Este necesar să se creeze motive informaționale pozitive în agenda comună ucraineano-polonă", a declarat politologul Oleg Sahakian pentru „Focus“.

Experții subliniază că nu este nevoie să se meargă la o confruntare cu statele europene vecine, deoarece de acestea vor depinde în viitor cooperarea și integrarea în UE. „Astăzi, autoritățile ucrainene trebuie să acționeze strategic, nu situațional. În primul rând, este necesar să umplem cu conținut activitățile în formatul alianțelor regionale - triunghiul Lublin (Ucraina, Polonia, Lituania) și alianțele Ucrainei cu Marea Britanie și Polonia.

„Este necesar să inventariem formatele de cooperare și să le umplem cu un anumit conținut. De exemplu, una ar putea fi problema asistenței ucrainene în răspunsul la amenințările la adresa Poloniei de pe teritoriul Belarusului. În sectorul energetic, gazoductul Baltic rămâne relevant, putem vorbi despre perspectivele continuării sale prin Polonia și Ucraina până la bazinul Mării Negre”, sugerează Sahakian.

„Focus“ scrie că Polonia se află deja sub un atac hibrid al Moscovei și este amenințată cu o invazie militară de către mercenarii „Wagner” de pe teritoriul Belarusului. Într-un astfel de caz, aplicarea celebrului „articol 5” din carta NATO este destul de discutabilă, deoarece atacul ar fi efectuat de o formațiune paramilitară fără legătură oficială confirmată cu o țară.

În acest context, comandantul Forțelor Comune ale Forțelor Armate ale Ucrainei, general-locotenentul Serhii Naev, a purtat deja negocieri cu comandantul Comandamentului Operațional al Forțelor Armate din Polonia, general-locotenent Tomasz Piotrowski.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #relatii, #Polonia , #Razboi Ucraina