Șeful serviciilor de informații ucrainene: Avem propriii noștri oameni în anturajul lui Putin

Vineri, 14 Iulie 2023, ora 16:46
3585 citiri
Șeful serviciilor de informații ucrainene: Avem propriii noștri oameni în anturajul lui Putin
Generalul Kiril Budanov FOTO Twitter

Șeful Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, generalul Kirilo Budanov, a spus că GUR are „surse” în cercul apropiat al președintelui rus Vladimir Putin.

„Avem propriile noastre surse. În cele mai apropiate birouri (la Putin, n.red.), ca să zic așa. Prin urmare, de obicei știm ce se întâmplă”, a spus Budanov într-un interviu pentru Reuters.

Cu privire la analogia dată de jurnaliști între GUR și Mossad (serviciul de informații externe al Israelului), Budanov a spus că nu trebuie să creeze nimic pentru a distruge inamicii, deoarece subordonații săi deja o fac.

„Dacă întrebați despre Mossad, care este cunoscut pentru eliminarea dușmanilor statului evreu, atunci am făcut-o și o vom face. Nu trebuie să creăm nimic pentru că există deja”, a spus șeful informațiilor militare ucrainene.

În ceea ce privește publicitatea și declarațiile zgomotoase, Budanov consideră că acestea sunt realitățile din acest timp - șeful informațiilor nu poate rămâne în umbră. În plus, în 2014, Ucraina a pierdut războiul informațional în fața Rusiei, așa că acum trebuie să găsească noi căi.

„Am pierdut complet războiul informațional în 2014. Și războiul care a început - l-am abordat într-un mod complet diferit. Și acum rușii pierd bătălia informațională. ... Și toate războaiele ulterioare vor arăta așa. În orice țară a lumii. Putem spune că stabilim o tendință aici”, a spus el.

Nu este prima dată când GUR vorbește public despre prezența unor surse în anturajul lui Putin. În iarnă, Budanov a spus că astfel de recunoașteri nu dăunează în niciun fel Ucrainei, deoarece pot afecta sute de oameni din cercul Kremlinului. În același timp, aproape fiecare rus de rang înalt își poate găsi legături de familie, prietenie sau de afaceri în Ucraina.

Un şef de serviciu de spionaj nu mai poate astăzi să rămână în umbră

Un şef de serviciu de spionaj nu mai poate astăzi să rămână în umbră, consideră Kirilo Budanov, generalul în vârstă de numai 37 de ani care conduce Directoratul General pentru Informaţii al Ucrainei (GUR).

Budanov poartă uniformă militară şi este înarmat cu un pistol chiar şi în timp ce discută cu presa. Aşezat la birou, sub un tablou cu o bufniţă - pasărea de pe emblema GUR - care îşi înfige ghearele într-un liliac, el pare "enigmatic şi intens". Încăperea este protejată cu saci cu nisip aşezaţi la ferestre, în dreptul obloanelor trase; pe podea sunt arme şi echipamente militare.

Numit în funcţie în 2020, Budanov a devenit foarte popular de când a început războiul, după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie anul trecut. Profilul neobişnuit de public i-a folosit pentru a se face auzit şi a ameninţa Rusia de la distanţă. "Nu se poate fără asta, nu se mai poate", spune el. "Toate războaiele care urmează vor arăta aşa. În orice ţară din lume. Putem spune că aici dăm o direcţie".

După ce revolta eşuată a mercenarilor Wagner a creat o imagine mai instabilă şi mai lipsită de transparenţă a conducerii de la Moscova, Budanov a folosit ocazia pentru a da greutate informaţiilor despre inamic obţinute de spionii ucraineni. El susţine că are inclusiv surse apropiate de preşedintele rus Vladimir Putin.

Potrivit generalului, mercenarii lui Evgheni Prigojin se îndreptau la un moment dat către o bază militară nucleară din Rusia, pentru a pune mâna pe o armă atomică de dimensiuni reduse. O parte din afirmaţiile lui Budanov au fost confirmate pentru Reuters de mai multe surse ruse. Un sondaj efectuat de Ministerul de Interne de la Moscova arăta, potrivit unei interceptări despre care a vorbit Budanov, că liderul companiei Wagner beneficia de sprijin în Rusia.

Imaginea lui Budanov, de eminenţă cenuşie a eforturilor de război ale Ucrainei, este reflectată cu ură în presa din Rusia. Kremlinul a calificat drept "monstruoasă" declaraţia şefului spionajului ucrainean că "vom continua să ucidem ruşi oriunde pe faţa pământului, până la victoria deplină a Ucrainei". Moscova consideră că serviciile secrete ucrainene sunt vinovate de moartea unui blogger rus şi a unui jurnalist care susţineau războiul. Mass-media au afirmat că o instanţă din Moscova a ordonat în aprilie - în absenţa inculpatului - arestarea lui Budanov sub acuzaţii de terorism.

Generalul şi-a început cariera ca membru al forţelor speciale şi a acţionat în est, după anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia şi preluarea controlului în Donbas de către pro-ruşi; a fost rănit de trei ori. După ce a ajuns şef al spionajului a fost ţinta mai multor tentative de asasinat, inclusiv printr un atentat cu bombă într-un automobil; atacatorul a dat greş, fiind ucis de explozie.

"Nu pot spune decât că nu au renunţat la încercări, dar voi repeta - n-are rost", comentează Budanov.

La sfârşitul lui mai, presa rusă a vehiculat informaţii conform cărora şeful GUR a fost rănit de o lovitură aeriană rusă asupra cartierului său general din Peninsula Ribalski din Kiev. Budanov minimalizează episodul: "Nu a fost prima lor încercare. Dar, după cum vedeţi, încă o dată, suntem aici în partea principală a acestei clădiri. Afară aţi putut vedea oameni umblând şi muncind. Totul merge cum trebuie".

Presa din SUA scrie că serviciile secrete americane ar fi ajuns la concluzia că e posibil ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi
Presa din SUA scrie că serviciile secrete americane ar fi ajuns la concluzia că e posibil ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi
Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus Vladimir Putin probabil nu a ordonat uciderea politicianului de opoziţie Alexei Navalnîi într-o tabără de prizonieri din...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #servicii secrete, #gur, #Kirilo Budanov, #Vladimir Putin , #Razboi Ucraina