Un summit pentru a discuta problema păcii în Ucraina a început în Arabia Saudită. Ce așteaptă Kievul, care sunt calculele Riadului

Sambata, 05 August 2023, ora 23:27
2780 citiri
Un summit pentru a discuta problema păcii în Ucraina a început în Arabia Saudită. Ce așteaptă Kievul, care sunt calculele Riadului
Prințul moștenitor al regatului saudit, Mohammed bin Salman și președintele ucrainean Volodimir Zelenski/ FOTO: facebook

În Arabia Saudită a început un summit de pace de două zile cu privire la Ucraina. Acesta area loc în orașul Jeddah, scrie publicația saudită Al Arabiya.

La reuniune participă consilieri de securitate națională și alți oficiali de rang înalt din aproximativ 40 de țări. Printre țările participante notabile se numără China, India, Brazilia, Africa de Sud și un număr de națiuni bogate în petrol din Golf dintre cele care au încercat să mențină relații bune atât cu Ucraina, cât și cu Rusia pe parcursul războiului declanșat anul trecut.

În același timp, țara agresoare, Rusia, nu va participa. Cu toate acestea, Kremlinul a spus că va „monitoriza” progresul reuniunii.

Întâlnirea de două zile face parte din inițiativa diplomatică a Ucrainei care vizează obținerea sprijinului nu numai al principalilor parteneri occidentali, ci și al țărilor din Sud, care nu doresc să aleagă o parte în conflict.

În același timp, Ucraina și aliații săi speră că principiile cheie ale încheierii războiului Rusiei împotriva Ucrainei vor fi convenite la întâlnirea de la Jeddah.

Calcul saudit

Întâlnirea din acest weekend va fi o continuare a unui eveniment similar care a avut loc la Copenhaga în iunie. Este o altă încercare a Arabiei Saudite de a-și restabili imaginea după asasinarea lui Khashoggi, care a avut loc în ambasada regatului la Istanbul.

Oficialii de la Riad au jucat un „rol foarte activ” la întâlnirea de la Copenhaga, au declarat pentru Politico doi oficiali care cunosc direct detaliile discuțiilor. Și Arabia Saudită și-a asumat rolul de gazdă. Acesta este un alt joc al Riadului, în care încearcă să se arate ca un creier diplomatic.

Într-un acord de referință negociat de China la începutul acestui an, Arabia Saudită a fost de acord să restabilească relațiile diplomatice cu Iranul. Consilierul pentru securitate națională al președintelui SUA, Jake Sullivan, a vizitat Jeddah săptămâna trecută, pe fondul unor informații despre o relansare de anvergură în Orientul Mijlociu, în special în conflictul israeliano-palestinian. Acum, Riadul va încerca să-și flexeze mușchii diplomatici în războiul din Ucraina”, scrie publicația.

De la începutul invaziei pe scară largă a lui Putin, Arabia Saudită a parcurs o linie fină, rămânând în contact direct cu Moscova și, de exemplu, încercând să negocieze un acord privind repatrierea copiilor ucraineni duși în Rusia.

Atât Arabia Saudită, cât și Rusia sunt membre OPEC+, iar prințul moștenitor al regatului, Mohammed bin Salman, a vorbit luna trecută cu Vladimir Putin, după ce țara sa a decis să reducă producția de petrol. În prezent, nu este clar dacă Mohammed bin Salman va participa la întâlnirea din acest weekend, dar se așteaptă ca Arabia Saudită să informeze Rusia despre rezultatul acesteia.

Perspectiva ca conducătorul de facto în vârstă de 37 de ani să transmită duminică un comunicat diplomatic, după întâlnirea peste 40 de țări, este tentantă pentru prinț, care este dornic să-și cultive imaginea progresistă. Dar o astfel de perspectivă nu este garantată”, scrie Politico.eu.

Dă o șansă păcii?

Reuniunea este punctul de plecare a ceea ce se așteaptă să fie un efort diplomatic ucrainean major în următoarele luni având scopul să submineze poziția Rusiei. Miercuri, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a dat startul, convocându-și ambasadorii pentru o ședință strategică de urgență privind modul în care să fie transmis mesajul Kievului în ceea ce privește viziunea sa despre pace.

Acesta le-a spus ambasadorilor că trebuie să folosească toate mijloacele pe care le au la dispoziție - „oficiale și neoficiale, instituționale și mediatice, diplomație culturală și puterea autenticității umane obișnuite" - pentru a convinge atât aliații, cât și națiunile care au rămas în mare parte neutre, că singura cale către o pace durabilă este înfrângerea Rusiei.

Sesiunea anuală a Adunării Generale a Națiunilor Unite din septembrie va oferi o altă oportunitate pentru Ucraina de a-și expune argumentele. Țara plănuiește, de asemenea, un summit mai târziu în toamnă pentru a consolida sprijinul pentru formula sa de pace în 10 puncte, în speranța că aceasta va constitui baza oricărui acord viitor.

La rândul său, Ucraina sprijină ferm noua inițiativă. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut o oprire surpriză la Jeddah în drum spre summitul G7 din mai, s-a adresat Ligii Arabe și s-a întâlnit cu Mohammed bin Salman. Președintele ucrainean a declarat săptămâna aceasta că vede noua întâlnire ca un pas către un summit global pentru pace, care speră că va avea loc în toamnă.

Deși o întâlnire la nivelul șefilor de stat și de guvern este posibilă în septembrie la summitul G20 sau la Adunarea Generală a ONU, este mai probabil ca aceasta să aibă loc la sfârșitul anului. Problema cu care se confruntă negociatorii este fundamentală: cine are dreptul să definească pacea?

Oficialii ucraineni și occidentali au încercat să tempereze așteptările privind discuțiile din acest weekend, subliniind că este puțin probabil ca acestea să aducă războiul mai aproape de un final și că pare puțin probabil ca unele dintre națiunile invitate să se răzgândească.

Statele Unite se simt încurajate de faptul că națiuni neutre precum Indonezia, India, Mexic și Africa de Sud sunt așteptate să fie prezente la Jeddah. Toate aceste țări sunt nerăbdătoare să se termine războiul, având în vedere greutățile economice pe care acesta le-a provocat, dar această situație s-ar putea să nu fie un argument suficient pentru a le determina să se întoarcă împotriva Moscovei.

Ucraina insistă că planul său de pace în 10 puncte este singura opțiune. Kiev susține că această formulă de pace poate funcționa nu numai în Ucraina, ci și în alte părți ale lumii. La rândul său, Rusia încearcă să-și promoveze interpretarea păcii în țările din Sudul Global. Chiar în această săptămână, președintele brazilian Luiz Inácio Lula da Silva a spus că, în opinia sa, nici Rusia, și nici Ucraina nu sunt pregătite pentru pace.

„Acesta a fost o reamintire a faptului că țările non-occidentale consideră adesea Kievul ca pe un co-agresor și sunt gata să ofere Rusiei o prezumție de nevinovăție”, scrie Politico.

Dar punctul cheie al planului ucrainean în 10 puncte este cererea ca Rusia să recunoască integritatea teritorială a Ucrainei și să-și retragă toate trupele din țară. Acest lucru este inacceptabil pentru Putin. În ciuda acestui fapt, participanții continuă să spere la progrese.

Discuția de două zile va fi structurată în jurul a 10 subteme. Potrivit unui document informativ văzut de Politico, participanții vor discuta despre securitatea alimentară și energetică, eliberarea prizonierilor și a persoanelor deportate forțat, inclusiv a copiilor, securitatea mediului și posibilitatea creării unui tribunal pentru crime de război. Este posibil ca țările europene să se reunească înaintea întâlnirii pentru a asigura un mesaj coerent.

Dar, în cele din urmă, participanții se vor confrunta cu un act de echilibru dificil: încercarea de a realiza un progres diplomatic, neîncrederea în conceptul de pace conform versiunii Rusiei, care implică secesiunea pământurilor ucrainene.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #summit, #pace, #Arabia Saudita , #Razboi Ucraina