Rușii sunt pe cale să piardă o localitate cheie spre Mariupol. Pe de altă parte, ar câștiga teren în altă parte a frontului

Joi, 10 August 2023, ora 15:33
3317 citiri
Rușii sunt pe cale să piardă o localitate cheie spre Mariupol. Pe de altă parte, ar câștiga teren în altă parte a frontului
Lupte grele duc soldații Ucrainei la Urojaine/ FOTO: Twitter

Bloggerii militari ruși și alte surse au început să vorbească despre faptul că ucrainenii sunt pe cale să încercuiască trupele de invazie din Urojaine, o redută cheie a armatei ruse din sudul regiunii Donețk care apără drumul către orașul-port Mariupol.

Potrivit informațiilor care circulă pe social media, trupele ucrainene au reușit încă de marți să treacă de câmpurile de mine care înconjoară satul. Situația este una în desfășurare.

„Se pare că un fel de protuberanță s-a format în zona Urojaine - au loc bombardamente din toate părțile de parcă soarta războiului depinde de acest mic sat nefericit ... Deja am obosit să ne târâm pe fundul tranșeelor”, a scris Aleksndr Hodakovski miercuri seara pe canalul său de Telegram.

Hodakovski este comandantul Batalionului Vostok, creat de separatiștii pro-ruși din Donbas în 2014, la câteva luni după anexarea Crimeii. Hodakovski este unul dintre cei mai cunoscuți lideri militari ai separatiștilor, președintele rus Vladimir Putin numindu-l în luna martie a acestui an în funcția de şef al Gărzii Naţionale Ruse (Rosgvardia) pentru regiunea ocupată Doneţk.

„Au existat informații că inamicul a reușit să ne împingă din unele poziții și că Urojaine a devenit încercuit parțial, însă imediat după aceea a început un asemenea haos încât este imposibil să înțelegi cine este unde în momentul de față. Rugați-vă, frați ortodocși, pentru băieții noștri. Fie ca Dumnezeu să îi apere”, a adăugat Hodakovski.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din Statele Unite notează că Ucraina își continuă operațiunile ofensive de-a lungul graniței dintre regiunile Donețk și Zaporojie, „avansând marginal” pe 9 august. ISW citează de asemenea mai mulți bloggeri militari ruși care afirmă că trupele ucrainene au capturat din pozițiile rusești aflate la nord de Urojaine și că au avansat și în alte direcții din zonă.

Alte surse afirmă că trupele rusești din sat s-au retras gradual către centrul său, situația exactă de aici nefiind întru totul clară, după cum menționa și comandantul Batalionului Vostok. Armata ucraineană ar fi trimis unele dintre cele mai bune unități ale sale să încercuiască satul aflat pe axa către Mariupol.

Administraţia oraşului Kupiansk cere evacuarea civililor, în faţa înaintării trupelor ruse

Administraţia oraşului Kupiansk din provincia ucraineană Harkov a cerut joi populaţiei să evacueze această localitate, spre care înaintează trupele ruse, relatează CNN.

Administraţia a precizat că, "ţinând cont de situaţia de securitate dificilă şi de intensificarea bombardamentelor", solicitarea de evacuare este valabilă atât pentru acest oraş, care înaintea războiului avea circa 25.000 de locuitori, cât şi pentru suburbia sa Zaoskilya, situată pe malul drept al râului Oskil.

Kupiansk se numără printre localităţile eliberate în toamna anului trecut în urma unei ofensive fulger a armatei ucrainene în provincia nord-estică Harkov. Dar trupele ruse desfăşoară de mai multe săptămâni o contraofensivă pentru a încerca recuperarea terenului pierdut în acea regiune şi probabil pentru a forţa armata ucraineană să mute acolo trupe care ar trebui să ia parte la contraofensiva ucraineană din sud şi est.

De partea sa, armata rusă a comunicat joi că unităţile sale de asalt au ocupat "poziţii mai avantajoase" în nord-estul Ucrainei, în direcţia Kupiansk.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #contraofensiva, #mariupol, #kupiansk , #Razboi Ucraina