Opinii: Optiunile UDMR

Vineri, 05 Noiembrie 2010, ora 00:35
3346 citiri
Opinii: Optiunile UDMR

Coalitia de guvernare e febrila, iar momentul este un test important, daca nu chiar decisiv pentru ea, dupa cum spune Traian Basescu. Totusi ruptura pare mai putin probabila decat era imediat dupa anuntarea deciziei CCR in privinta Legii Educatiei. Asa ca, poate, mai relevante au fost reactiile in raport cu situatia creata.

Actorii principali au fost Traian Basescu, care a descalecat de doua ori in 24 de ore la Palatul Victoria, si UDMR, extrem de nemultumit si punand in discutie chiar soarta majoritatii.

Ca de obicei in momentele cheie, Emil Boc n-a existat, practic, decat printr-o presupusa intentie de demisie, abandonata desigur, dupa cum ii sta bine "marelui" barbat politic care este premierul. Desi marea problema este exact la domnia sa, care atat ca sef de guvern cat si ca sef de partid este absolut incapabil sa tina lucrurile sub control.

Pozitionarea UDMR a fost extrem de interesanta. Dupa ce in primul moment, maghiarii au acuzat o decizie politizata a CCR (dar cea in privinta taierii pensiilor transata de reprezentantul lor cum o fi fost?), Marko Bela a schimbat usor tonul acuzand incapacitatea Coalitiei de a face reforma, in speta reforma educatiei.

In mod inteligent liderul UDMR nu a pus accentul pe prevederile care intereseaza direct Uniunea, referitoare la studiul istoriei si geografiei in limba maghiara, ci pe reforma educatiei in ansamblu.

Cu alte cuvine UDMR a parut ca nu ar vrea doar sa traga turta pe spuza sa, ci ca ar dori refroma in ansamblu si in functie de soliditatea de care o va dovedi coalitia in aceasta directie depinde ramanerea sau nu a maghiarilor in cadrul ei: "Avem o problema cu aceasta sustinere in parlament.(...)Interesul nostru este nu sa iesim din coalitie, ci sa impunem o functionare buna. (...) Daca exista sansa reformei, atunci UDMR isi asuma in continuare guvernarea. Daca nu, se pune sub semnul intrebarii ideea de coalitie, de alianta, de guvernare. Vom analiza foarte serios daca mai sunt posibilitati pentru a impune un progres".

Aceasta pozitionare abila plaseaza UDMR intr-o totala concordanta cu presedintele Traian Basescu care, intr-un interviu acordat RRA, s-a aratat extrem de afectat de aceasta noua ratare a reformei in edcucatiei. Domnia sa a atacat extrem de dur partidele din guvern care nu vor sa faca reforma, pe care le-a invitat sa treaca imediat in Opozitie daca nu-si revizuiesc atitudinea. Este al doilea avertisment de acest tip pe care PD-L il primeste de la presedinte in ultimele zile.

Cu alte cuvinte, in acest moment tunurile sunt pe PD-L, acolo unde apar defectiuni de toate soiurile, de la absenteism, la voturi iresponsabile din greseala, la atitudini greu de inghitit de tip Mihail Hardau, care a aplaudat cot la cot cu Ecaterina Andronescu infrangerea guvernului sau la CCR.

Iar PD-L ar trebui sa inteleaga ca funia este mai aproape de par ca niciodata. Ori se mobilizeaza si joaca serios, ori pierde puterea. Iar Emil Boc ar trebui sa-si gaseasca in ceasul al 12-lea o urma de barbatie politica, pentru ca are de trecut in urmatoarele doua luni trei legi esentiale pentru acordul cu FMI: a pensiilor, a salarizarii si a bugetului, ceea ce fara o majoritate n-are absolut nicio sansa.

Asadar pozitia UDMR este una puternica si logica, dar dincolo de asta nu cred ca maghiarii ar avea acum ceva de castigat din iesirea de la guvernare, desi exista un curent puternic in cadrul Uniunii, condus de Gyorgy Frunda, care sustine aceasta varianta.

Masurile de austeriate si le-au asumat deja si le vor deconta electoral oricum, iar asocierea cu viitoarea majoritate PSD+PNL nu are cum sa le aduca mai mult.

Maghiarii stiu bine ca promisiunile PSD privind minunatiile care se vor intampla din prima zi a viitoarei guvernari sunt niste aberatii inaplicabile si nu ar trebui sa uite cum i-au aruncat social democrati afara din Palatul Victoria in decembrie 2008.

Pe de alta parte, liderii UDMR se chinuie de ani de zile sa introduca studierea geografiei si istoriei in limba materna si nu au reusit pentru ca PNL si PSD n-au riscat pierderi nationaliste si nu vor risca in continuare. Asa ca, pana la ruma, sansa lor cea mai mare este sa ramana in actuala formula si sa-si treaca legea edcuatiei asa cum o doresc. Acesta este si motivul radicalizarii pozitiei lor. Iar radicalizarea aceasta ii serveste si lui Traian Basescu, adus la disperare de prestatia PD-L.

Asadar, este putin probabil ca UDMR sa decida sambata iesirea de la guvernare. Asta se va intampla doar cand si daca va pierde orice sansa de adoptare a legii, dar atunci si PD-L va pierde orice sansa de a mai ramane la putere.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#UDMR coalitie, #UDMR iesire guvernare , #PDL