Cantitate uriașă de ulei de măsline furată cu cisternele, în doar două ore, după explozia preţurilor: "A devenit cu adevărat un fel de aur lichid"

Miercuri, 06 Septembrie 2023, ora 09:15
6793 citiri
Cantitate uriașă de ulei de măsline furată cu cisternele, în doar două ore, după explozia preţurilor: "A devenit cu adevărat un fel de aur lichid"
Uleiul de măsline, vizat de un val de infracţiuni recente FOTO Pixabay

Un nou furt impresionant de ulei de măsline în Spania, de data aceasta cu o valoare de peste o jumătate de milion de dolari, este cel mai recent exemplu al modului în care preţurile record alimentează un val de infracţiuni în cel mai mare producător mondial de ulei de măsline, informează Bloomberg.

O cantitate de aproximativ 50.000 de litri de ulei de măsline extra virgin a dispărut în dimineaţa zilei de 30 august de la o presă din regiunea Cordoba, din Spania. Hoţii au încărcat uleiul, cu o valoare de 500.000 de euro, în două cisterne, un jaf care potrivit unei organizaţii a producătorilor locali a durat aproximativ două ore.

Furturile în industria alimentară nu sunt ceva nou, însă valul de infracţiuni recente care au vizat uleiul de măsline arată cum acest produs a devenit "unul fierbinte" pe măsură ce seceta din Spania a dus la explozia preţurilor. Furturile şi vânzarea de produse frauduloase în magazine sunt o nouă bătaie de cap pentru producătorii care se luptă în paralel cu vremea extremă, costurile ridicate şi îngrijorările cu privire la evoluţia cererii, pe măsură ce cumpărătorii afectaţi de scumpiri vor reduce cheltuielile.

"Toată lumea este îngrijorată pentru că preţurile vor continua să crească, iar uleiul de măsline a devenit cu adevărat un fel de aur lichid", spune Martin Parra, manager la Marin Serrano El Lagar SL, firma care a fost victima furtului de săptămâna trecută.

Situaţia din industria uleiului de măsline din Spania este o nouă dovadă a modului în care schimbările climatice afectează aprovizionarea. Seceta devastatoare a redus la jumătate producţia Spaniei în sezonul 2022-2023, iar provocările pe partea de producţie din Italia au limitat livrările globale. Valurile de căldură din acest an ameninţă şi apropiata recoltă din Spania, iar organizaţia fermierilor ASAJA se aşteaptă la o recoltă slabă şi în acest an.

În aceste condiţii, în sudul Spaniei preţurile spot la uleiul de măsline s-au dublat faţă de începutul anului trecut. Costul unei sticle de ulei de măsline extra virgin a crescut cu aproximativ 15% numai de la mijlocul lunii iulie, în supermarketurile din Spania, susţine asociaţia pentru protecţia consumatorilor OCU.

În mod frecvent, preţurile mari la materii prime încurajează infracţionalitatea, de la platină şi până la cupru sau plumb. În cazul măslinelor, hoţii vizează atât fructele, proaspăt culese sau care sunt încă pe ramurile arborilor, precum şi uleiul procesat. Aproximativ 259.000 de kilograme de măsline au fost furate în regiunea Jaen din Spania în sezonul 2022-2023, în creştere cu 29% faţă de sezonul precedent, potrivit unui organism guvernamental.

Pentru a spori securitatea, producătorii precum Martin Parra instalează porţi noi sau angajează paznici. Singura speranţă pentru uleiul furat la Carcabuey, Cordoba, este aceea că poliţia îi va găsi pe vinovaţi deoarece nu au documente oficiale care să ateste trasabilitatea produsului, potrivit lui Macarena Sanchez, preşedintele asociaţiei producătorilor locali de ulei de măsline.

"Dar dacă vor ieşi din ţară, cu siguranţă uleiul va fi pierdut" spune Martin Parra.

Românii care își fac vacanțele în zone exotice anul acesta. "Astea sunt destinații mișto, ieftine, unde poți să vezi cu adevărat chestii faine"
Românii care își fac vacanțele în zone exotice anul acesta. "Astea sunt destinații mișto, ieftine, unde poți să vezi cu adevărat chestii faine"
Românii așteaptă cu nerăbdare vacanțele din sezonul estival. Unii știu deja unde vor merge, alții planifică să vadă locuri noi. O discuție despre planurile de vacanță pentru anul...
Comercianţii de carburanţi din Ungaria au primit termen două săptămâni pentru a reduce preţurile. „Sunt prețuri de război”
Comercianţii de carburanţi din Ungaria au primit termen două săptămâni pentru a reduce preţurile. „Sunt prețuri de război”
Guvernul din Ungaria a acordat comercianţilor de carburanţi două săptămâni pentru a reduce din proprie iniţiativă preţurile la combustibili la nivelul mediei regionale. Ministrul a...
#ulei de masline, #furt, #cisterna, #scumpiri, #preturi, #aur lichid , #Spania