Funcția importantă pentru care se bat în umbră PNL și PSD: ”Va avea o semnificație foarte mare, puțini știu asta”

Luni, 12 Februarie 2024, ora 03:05
11188 citiri
Funcția importantă pentru care se bat în umbră PNL și PSD: ”Va avea o semnificație foarte mare, puțini știu asta”
Coaliției de guvernare mai are de negociat FOTO Hepta

Funcția de comisar european nu a fost mediatizată în scenariile scurse, pe surse, din negocierile interne dintre PNL și PSD. Cu toate acestea, specialiștii spun că nu este mai puțin importantă decât cea de primar al Capitalei, premier sau președinte, pentru care se pregătește un pachet din partea Coaliției de guvernare pentru o alianță în alegerile din 2024.

"PSD poate să cedeze pentru funcția de președinte atât poziția de primar general, cât și poziția pentru comisar al Uniunii Europene. Există și poziția de comisar european care trebuie negociată, la pachet cu celelalte, primar general, și președinte.

Funcția de comisar, pentru Europa, va avea o semnificație foarte mare, cred că puțini știu asta, comisarul european, care i se va atribui României, se va ocupa cu extinderea Uniunii Europene, foarte important.

Pentru România este o postură extrem de decisivă, dată fiind procedura de aderare a Republicii Moldova. Practic ne vom uni cu partea noastră de teritoriu românesc, cu Moldova, integrând-o și pe ea în Uniunea Europeană, cu ajutorul nostru evident, și așa este normal să și fie.", spune analistul politic Marius Pieleanu pentru Ziare.com.

Această propunere nu ar fi negociabilă în plan intern

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a afirmat pentru Ziare.com că, în opinia sa, România ar trebui să se îndrepte către un portofoliu economic de comisar european, dar că în niciun caz persoana care ar urma să fie propusă nu va fi analizată din punctul de vedere al apartenenței la o anumită formațiune politică.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Nu poate fi vorba despre un troc politic pentru o funcție la un asemenea nivel la care propunerile sunt analizate foarte strict de către comisiile din cadrul forurilor europene.

Afirmațiile vin în contextul în care mai multe voci susțin că statul ar trebui să obțină funcția de comisar european pentru extindere UE.

"Trebuie să venim cu o strategie în acest sens, pentru că piața internă reprezintă nucleul dur al Uniunii Europene. Peste jumătate din legislația europeană reglementează piața internă și nu am mai avut un portofoliu în acest sens.

Evident, și portofoliul ce ține de extindere este la fel de interesant însă, cel care se ocupă de extindere nu poate ajuta un stat în a adera mai repede la UE.

Pe economie competențele sunt sută la sută la nivelul CE, comisarul influențează deciziile, de aceea Franța și Italia s-au luptat să aibă comisarii care se ocupă de piața internă. Prim vicepreședintele care se ocupă de piața internă este dat de PPE (Partidul Popular European), adică primul grup politic din PE se luptă să ia acel tip de profil, dat fiind faptul că știu că aceste domenii sunt cheie", spune Victor Negrescu.

Funcțiile de vicepreședinți sunt de asemenea importante, dar aici esențială este și componența pe care o va avea Comisia mai mult decât țările din care ar putea fi desemnați vicepreședinții.

Care ar fi responsabilitățile unui comisar responsabil cu extinderea UE?

"În prezent avem un comisar care se ocupă de extindere, din Ungaria, și am văzut că toate anunțurile care țin de extinderea UE și avansarea negocierilor au fost făcute de către președinta Comisiei Europene, și în ceea ce privește Ucraina, și în ceea ce privește Republica Moldova.

Comisarul nu este vizibil și nu poate influența lucrurile pe acest domeniu, chiar dacă ar fi poate interesant să o facă. A fost și amplu criticat", mai spune europarlamentarul.

Surse de la Bruxelles au declarat pentru Radio Europa Liberă că Olivér Várhelyi a încercat până în ultimul moment să oprească includerea în negocierile de aderare a Serbiei la Uniunea Europeană a obligațiilor ce decurg din acordurile de la Bruxelles și Ohrid.

Sursa citată amintește că eurodeputații au atras atenția în mod repetat asupra modului în care acționează Várhelyi, pe care îl consideră un apropiat al premierului Ungariei, Viktor Orbán.

Printr-o rezoluție adoptată de Parlamentul European în 2023 se face apel la Comisia Europeană să înceapă o anchetă independentă și imparțială pentru a stabili dacă comportamentul și politicile comisarului Várhely încalcă Codexul de conduită a membrilor Comisiei Europene și a obligațiilor comisarilor în conformitate cu normele UE.

Cine are putere în luarea unor astfel de decizii?

Chiar dacă actualul comisar pentru politicile de extindere al UE este citat în spațiul public acesta nu are putere de decizie reală, ci mai degrabă este citat prin prisma atitudinilor vis-a vis de state care vor să adere pe care le are.

"Deciziile se iau la nivel de Consiliul European mai ales, și uneori la nivel de miniștrii în consultare cu înaltul consultant pentru politică externă. Dar statele membre iau decizia asta.

În contextul acesta, acest portofoliu (n.r. - de comisar) legat de politică externă, nu are impactul pe care ni l-am putea imagina, pentru că nu sunt acolo competențele.", spune Victor Negrescu.

Alte funcții importante vizate de politicienii români la nivelul UE

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, 7 februarie, la Strasbourg, că s-a greșit în 2019 când nicio persoană din estul Europei nu a ocupat niciuna din pozițiile de top de la nivelul UE. Acesta a catalogat acest fapt ca fiind "o eroare"

"Nu e momentul să fac speculații. Sunt președintele României, sunt membru în Consiliul European, unde după alegerile europene se vor discuta toate aceste poziții. Dar, am o opinie foarte clară: după părerea mea ar fi inadmisibil ca nicio poziție să nu fie ocupată de o persoană din noile state membre, adică din partea de est.

Cred că în 2019 s-a greșit, atunci toate pozițiile relevante au fost ocupate de persoane foarte competente - nu asta e discuția -, din vechea Europă, și e unul din motivele pentru care foarte mulți est-europeni se consideră puțin ... lăsați deoparte. E o eroare. Sper ca de data asta această eroare să nu se mai producă. Ar fi bine pentru Uniune să se înțeleagă că alegerea pentru leadership trebuie să se facă și ținând cont de criteriul regional.

E bine să avem persoane din est, nord, sud, aceste chestiuni nu trebuie neglijate fiindcă ar adânci niște falii care preferăm să fie închise", a declarat Klaus Iohannis, întrebat dacă intenționează să își continue cariera într-o funcție la nivelul UE.

Numele președintelui Klaus Iohannis a fost vehiculat intens în ultimele săptămâni ca posibil succesor al lui Charles Michel la șefia Consiliului European. Potrivit Bloomberg, Iohannis se află pe o listă restrânsă de foști lideri UE, printre care Mario Draghi, fostul premier al Italiei și Xavier Bettel, fostul premier din Luxemburg, ale căror nume au fost vehiculate ca posibili candidați pentru această funcție, care este una dintre cele mai importante din Uniunea Europeană.

Uniunea Europeană trimite încă 68 de milioane de euro în ajutor umanitar pentru palestinienii din Gaza
Uniunea Europeană trimite încă 68 de milioane de euro în ajutor umanitar pentru palestinienii din Gaza
Un nou ajutor umanitar de 68 de milioane de euro (73 de milioane de dolari) va ajunge la palestinienii din Gaza, a anunţat vineri, 26 aprilie, Uniunea Europeană, relatează Politico....
Când ar putea deveni operațională Forța de reacție rapidă a UE: ”Există multe crize asupra cărora NATO nu are competenţe”
Când ar putea deveni operațională Forța de reacție rapidă a UE: ”Există multe crize asupra cărora NATO nu are competenţe”
O ”forţă de reacţie rapidă” a Uniunii Europene, evocată joi de preşedintele francez Emmanuel Macron şi destinată unor operaţiuni de tipul evacuării de cetăţeni din ţări în...
#Uniunea Europeana, #Klaus Iohannis, #comisar european, #negocieri coalitie , #stiri Klaus Iohannis