Duminica neagra a USL (Opinii)

Luni, 22 August 2011, ora 17:40
2581 citiri
Duminica neagra a USL (Opinii)
Foto: Adevarul

Daca ne uitam la rezultatele inregistrate la alegerile partiale din cele doua circumscriptii electorale din Neamt si Maramures, ziua de duminica poate fi considerata cu indreptatire drept duminica neagra a USL.

Aceasta chiar daca scorul inregistrat este 1-1. E insa un egal in favoarea PDL si un adevarat dus rece pentru cei ce se considerau de pe-acum regii neincoronati ai alegerilor de la anul. S-a demonstrat ca cifrele furnizate de sondajele de opinie nu valoreaza adesea cu mult mai mult decat pretul hartiei pe care sunt tiparite si ca nimic nu este mai nesigur si volatil decat dragostea sau resentimentele Mariei Sale, electorul roman.

Fireste, generalizarile pot fi si ele pripite sau riscante. Poate ca acest egal sa nu fie atat de relevant. Poate ca au contat si personalitatile celor intrati in lupta, mai mult decat apartenenta lor partinica. Poate ca a avut un rol si asa numita mita electorala sau mijloacele de influentare mai insidioase precum transportul organizat la urne, amenintarile, promisiunile, etc., asa cum se straduiau amarnic sa ne convinga tonomatele televiziunilor de serviciu. Dar, sa fie limpede, si o spun ca unul care am avut o ratacire mai consistenta prin spatiul politicii militante, niciunii nu sunt mai buni decat altii, toti practica cu sarg asemenea metode si toti se indigneaza apoi cu sfanta manie de faptele abominabile ale adversarilor.

Ceea ce este insa semnificativ este tocmai echilibrul relativ al celor doi adversari. Unde este ecartul urias dintre ei? Cum se poate ca intr-o perioada de taieri, concedieri, restrictii Puterea sa se fi erodat atat de putin, iar Opozitia sa fi contabilizat la fel de putin in favoarea sa din erorile inerente actului de guvernare? Raspunsurile nu sunt nici simple, nici usoare. Analistii si strategii celor in competitie vor trebui sa se aplece cu seriozitate asupra lor daca vor sa nu persiste in erorile paguboase in care s-au scaldat pana acum.

Pana atunci riscam noi cateva explicatii. Printre ele ar fi, de exemplu, prestatia neconvingatoare a Opozitiei la actuala Putere. Pornind de la calitatea unor lideri care n-au facut decat sa-si probeze mereu infantilismul in fata lupului de mare si de uscat, care este liderul necontestat al actualului executiv. La demersurile de multe ori serioase si convingatoare ale guvernului, ei n-au reusit sa produca decat focuri de artificii retorice, de multe ori de prost gust, care au ajuns sa plictiseasca prin stereotipul lor. Dupa cum tot agasante si contraproductive au fost sarjele permanente din mass-media apropiata Opozitiei, care, zi de zi, la aceleasi ore si cu aceiasi comentatori fanati nu au ostenit sa ocarasca la nesfarsit pe Traian Basescu, Elena Udrea, Emil Boc si sa profeteasca neincetat disparitia lor definitiva de pe scena politicii autohtone. Dupa cum se vede, cam prematur.

In pofida unor incercari, destul de caznite, de altfel, aceeasi opozitie nu a reusit sa produca un program pozitiv care sa invedereze solutii credibile pentru iesirea din criza, in diferitele domenii de referinta. Iar atunci cand a imaginat unele solutii, ele erau prea frumoase pentru a fi si fezabile. De, alianta conjuncturala dintre socialisti si liberali, nu prea are cum sa zamisleasca odrasle credibile. Iar ura anti-Basescu e un suport destul de fragil al unei coalitii politice cu mari si consistente ambitii.

Alegerile de duminica au, deci valoare de avertisment pentru adversarii de azi si de maine. Nu este sigur nici ca PDL are capacitatea de a recupera tot ceea ce a pierdut datorita conjuncturii nefavorabile si datorita propriilor greseli, nici ca PSD a pierdut definitiv initiativa si avansul de care parea sa se bucure la un moment dat. Am spune, mai degraba ca episodul a dovedit ca in continuare lupta este deschisa. Totul depinde de ce se va intampla mai departe in aceasta batalie.

Vor castiga aceia care vor parea mai seriosi si mai aplecati asupra problemelor reale ale oamenilor. In ciuda aparentelor, nu pungile de atentii electorale vor decide asupra intentiei de vot. Vor castiga cei care vor scoate in fata oameni mai competenti si credibili, care inainte de a fi (si) politicieni, sunt profesionisti onorabili si deci indivizi capabili sa managerieze domeniile pe care eventual le vor pastori. Este lectia pe care ar trebui s-o invete si USL si PDL, ambele corigente la politica de cadre pana in prezent.

Orice s-ar spune, electoratul romanesc, asa cum este el, naiv, influentabil si derutat uneori, a inceput sa-si mai deschida ochii si nu mai inghite pe nemestecatelea tot ceea ce i se ofera. Nici macar cadourile electorale.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#alegeri Neamt Maramures, #alegeri PDL USL , #PSD