Ce țări din Europa cumpără uraniu din Rusia. De unde achiziționează România

Vineri, 07 Octombrie 2022, ora 11:16
7868 citiri
Ce țări din Europa cumpără uraniu din Rusia. De unde achiziționează România
Navă rusească care aduce uraniu din Rusia în Europa FOTO: Investigate Europe

În timp ce Uniunea Europeană încearcă să scape de importurile de combustibili fosili din Rusia, sectorul său nuclear este încă puternic dependent de regimul lui Putin. Acesta cumpără uraniu în valoare de peste 200 de milioane de euro în fiecare an de la Moscova, în timp ce România a achiziționat din Kazahstan, dar și din țară.

Germania, Polonia și alte țări din UE doresc să instituie o interdicție totală a importurilor de uraniu din Rusia, dar sunt țări precum Ungaria și Bulgaria care se opun, potrivit Investigate Europe.

”Teroarea nucleară rusă necesită un răspuns mai puternic din partea comunității internaționale, inclusiv sancțiuni împotriva industriei nucleare rusești și a combustibilului nuclear”, a spus președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Mutarea lui Biden ce îi poate provoca insomnii lui Putin: Cel mai mare portavion din lume al SUA se apropie de Europa VIDEO

De la începutul războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, Uniunea Europeană a adoptat mai multe pachete de sancțiuni împotriva Rusiei, care să afecteze economia Moscovei și să-i reducă capacitatea de a finanța conflictul.

Secretarul de stat german Sven Giegold a confirmat că au fost discuții în cadrul UE pentru sancțiuni privind energia nucleară rusă: „Am fi vrut să punem capăt dependenței de Rusia de toate resursele energetice, care include, desigur, uraniul. Așa că am propus acest lucru de mai multe ori, dar trebuie să acceptăm că, din păcate, deciziile de sancțiuni sunt luate în unanimitate”.

Aceste sancțiuni ale UE legate de importurile de uraniu din Rusia nu pot avea susținerea țărilor care sunt dependente de asta, în special din Europa Centrală și de Est.

Țările UE au plătit 210 milioane de euro pentru importurile de uraniu din Rusia în 2021 și alte 245 de milioane de euro din Kazahstan, unde exploatarea este controlată de compania de stat rusă Rosatom.

O țară de 86 de milioane de locuitori se alătură axei răului Rusia-China: Ne opunem ordinii mondiale unipolare condusă de SUA

Importurile de uraniu din Rusia către UE au fost de 2.358 de tone anul trecut, aproape 20% din totalul importurilor. Doar Niger (24,3%) și Kazahstan (23%) au fost parteneri comerciali mai mari pentru UE, restul fiind din Australia -15,6% și Canada -14,3%.

Practic 18 centrale nucleare din Europa Centrală și de Est sunt dependente de uraniul din Rusia, ele bazându-se pe tehnologii și servicii rusești. Astfel, există în Bulgaria – 2 centrale, Cehia – 6, Finlanda – 2, Ungaria – 4 și Slovacia – 4.

În privința României, centrala nucleară de la Cernavodă a cumpărat 260 de tone de uraniu din Kazahstan în 2021 în valoare de 19,9 milioane de dolari. În martie 2020, Nuclearelectrica a cumpărat 58.169.610 kilograme de uraniu de la Compania Națională a Uraniului, în valoare de 27,92 milioane de lei.

În plus, centrala nucleară de la Cernavodă se aprovizionează cu combustibil nuclear și de la fabrica de combustibil nuclear de la Mioveni, Argeș, care produce anual circa 11.000 de fascicule de combustibil nuclear.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#uraniu Rusia, #uraniu producere Romania, #uraniu imbogatit, #exporturi Rusia, #Rusia sanctiuni, #Rusia sanctiuni UE , #Razboi Ucraina
Comentarii
Poza eu-ca
eu-ca
rank 5
Canada doar 40% . Ministrul de resort asa se lauda. Gile, jiji...