Barna: Comisia de la Venetia confirma ceea ce USR a strigat, inclusiv la portavoce, in Parlament - legile justitiei date de PSD-ALDE stirbesc independenta justitiei

Vineri, 13 Iulie 2018, ora 20:10
3685 citiri
Barna: Comisia de la Venetia confirma ceea ce USR a strigat, inclusiv la portavoce, in Parlament - legile justitiei date de PSD-ALDE stirbesc independenta justitiei
Foto: Facebook / Dan Barna

Presedintele USR, Dan Barna, a declarat vineri ca opinia preliminara a Comisiei de la Venetia cu privire la cele trei proiecte de modificare a legilor justitiei confirma ceea ce a spus USR in Parlament, si anume ca legile Justitiei modificate de PSD-ALDE stirbesc independenta acesteia si reprezinta un mare pas inapoi pentru Romania.

"Comisia de la Venetia confirma ceea ce USR a strigat, inclusiv la portavoce, in Parlamentul Romaniei: legile justitiei date de majoritatea PSD-ALDE stirbesc independenta justitiei si reprezinta un mare pas inapoi pentru Romania!

USR cere CCR sa ia act de recomandarile Comisiei de la Venetia in analiza de constitutionalitate la legile Justitiei. In caz contrar, vom depune in regim de urgenta in Parlament un proiect de modificare a celor trei legi ale Justitiei potrivit recomandarilor Comisiei, dupa ce acestea vor fi promulgate.

Comisia a criticat si procedura de adoptare pe repede inainte, fara consultari, studii de impact si fara sa fie asteptata opinia ei, asa cum a fost recomandat Romaniei de catre institutiile europene. Si noi am acuzat-o, pentru ca serveste unui singur scop: salvarea penalilor.

Speram ca dupa ce aceasta opinie a ajuns la Bucuresti sa o citeasca si Liviu Dragnea si sa renunte la planurile de a arunca complet in aer ordinea politica si legala prin adoptarea prin OUG a codurilor penale sau a legilor Justitiei", a scris Barna pe Facebook.

El a adaugat ca "ceea ce Curtea Constitutionala s-a facut ca nu vede, ba chiar, dimpotriva, a dat o mana de ajutor la subordonarea Justitiei unui ministru numit politic, a vazut clar Comisia de la Venetia".

"Poate ca putina distanta fata de Liviu Dragnea l-ar ajuta si pe Valer Dorneanu sa observe mai limpede ca legile Justitiei, Codurile penal si de procedura penala, nu servesc statului de drept si interesului superior al Romaniei si cetatenilor ei.

Limitarea atributiilor presedintelui Romaniei si ale Consiliului Superior al Magistraturii la numirea si revocarea procurorilor sefi si intarirea puterii unui ministru numit politic este riscanta pentru continuarea luptei anticoruptie, in contextul in care exista tensiuni intre politicieni si procurori.

Mai sunt multe alte critici, le las juristilor din USR sa le analizeze, dar concluzia Comisiei este fara echivoc: unele articole din cele trei legi submineaza independenta procurorilor si judecatorilor", a incheiat Barna.

Comisia de la Venetia (organ consultativ al Consiliului Europei, alcatuit din experti independenti in domeniul dreptului constitutional) a publicat, vineri, opinia preliminara cu privire la cele trei proiecte de modificare a legilor justitiei din Romania, respectiv legea privind organizarea judiciara, legea privind Consiliul Superior al Magistraturii si legea privind statutul judecatorilor si procurorilor, asupra carora atat presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, cat si Comitetul de Monitorizare al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei solicitasera opinia Comisiei.

Astfel, printre altele, Comisia de la Venetia a recomandat Romaniei sa reconsidere sistemul de numire si demitere a procurorilor de rang inalt, inclusiv prin revizuirea prevederilor respective din Constitutie, in vederea crearii de conditii pentru un proces de numire si demitere neutru si obiectiv prin mentinerea rolului institutiilor, cum ar fi presedintele si Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), capabile sa echilibreze influenta ministrului Justitiei.

Quarterly Report - Editia 4

Cătălin Drulă, campanie electorală în diaspora. „Amenințarea pentru Ciolacu, Ciucă și marea mafie suntem noi”
Cătălin Drulă, campanie electorală în diaspora. „Amenințarea pentru Ciolacu, Ciucă și marea mafie suntem noi”
Liderul USR, Cătălin Drulă, a precizat sâmbătă, 25 mai, la Milano, la o întâlnire cu români stabiliţi în Italia, că mobilizarea la vot în 9 iunie este foarte importantă. Drulă nu a...
Ciolacu după arestarea unui român pentru spionaj: ”Rusia nu va ataca România. Suntem pregătiți”
Ciolacu după arestarea unui român pentru spionaj: ”Rusia nu va ataca România. Suntem pregătiți”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, 25 mai, că este convins că Rusia nu va ataca România. Declarațiile premierului vin la două zile după ce un român a fost arestat sub...
#Dan Barna USR, #Comisia Venetia legi justitie , #Dan Barna
Comentarii
Poza Cucucorapshan
Cucucorapshan
rank 4
Poza getlostshorty
getlostshorty
rank 5
BRAVO USR! sunteti un adevarat partid!