Candidatura Vioricai Dancila la presedintie din partea PSD este rezultatul firesc al parjolului practicat in partid si in stat de Liviu Dragnea.
Nu ar trebui sa fie nicio surpriza ca PSD nu poate mai mult decat Viorica Dancila in cursa pentru presedintie. Rezerva de cadre a partidului e goala. A pradat-o Liviu Dragnea mai repede chiar decat a reusit sa devalizeze vistieriile de partid si de stat.
In acea sambata de septembrie 2014, cand au paralizat Bucurestii pentru ca pesedistii din toata tara sa se stranga in Arena Nationala la faraonica aniversare a zilei de nastere a lui Victor Ponta - cam atunci a inceput prabusirea.
Acel spectacol cu iz nord-coreean, organizat pe locul fostului stadion 23 August, casa demonstratiilor megalomane ale lui Ceausescu, a fost primul semn al delirului. O spoiala electorala peste o guvernare fara orizont si performante.
Dragnea a indepartat toti stalpii PSD
Ajuns presedinte executiv al PSD, ministru al Administratiei Publice si tartor al fondurilor pentru consilii judetene si primarii, Liviu Dragnea pusese pe picioare o retea nationala de slugarnici vanitosi usor de manipulat si care, acum, aveau ocazia sa intoarca serviciile si sa semnalizeze fidelitatea.
Esecul lui Ponta in alegerile prezidentiale din acelasi an, dar, mai ales, nenorocirea de la Colectiv i-au oferit sansa de a indeparta toti stalpii PSD. In locul unei vechi structuri de rezistenta, intreaga sandrama post-comunista avea sa fie pusa in carca unui baronet nevertebrat.
Fotoliile fostei elite social-democrate se eliberau, pe rand, pentru a fi ocupate de analfabeti si impostori ale caror singure merite erau apartenenta la aceeasi fratie a jafului. Asa avea sa ajunga Romania la cheremul unor Paul Stanescu, Dumitru Buzatu, Marian Oprisan, Radu Mazare sau Mircea Draghici.
Asa s-a trezit Guvernul cu ministri de genul lui Carmen Dan, Adrian Tutuianu sau Florin Iordache si, iata, cu Viorica Dancila premier. Asa au fost fluturate monstruozitatile politice Serban Nicolae sau Eugen Nicolicea pentru a fi legitimate nulitati cum sunt Danut Andrusca, Nicolae Burnete sau Anton Anton.
Tot mai lacomi si mai putini dispusi sa risipeasca vreun pumn de firfirei din banii ce puteau fi furati, Dragnea si acolitii din zona afacerilor cu statul au redus la maxim accesul la sferele decizionale si, implicit, rezerva de cadre. Au fost nevoiti sa ii recicleze pe aceiasi Olguta Vasilescu, Razvan Cuc, Eugen Teodorovici, Sevil Shhaideh sau Viorel Ilie.
La fel si in aparatul de stat, in esaloanele doi si trei din ministere si din agentiile guvernamentale, unde par ca s-ar fi concentrat adevaratii poli ai puterii politice din Romania.
Dovada ca, in aceeasi zi in care PSD nu avea de unde scoate un candidat la presedintie mai bun decat Viorica Dancila, la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate era reinstalat sef un personaj banuit de frauda, cu notorietate toxica, indepartat candva din aceasta functie, dar ramas in sistem la butoanele impartirii fondurilor pentru programele nationale de sanatate, acolo unde lipsesc mai mereu atat banii, cat si medicamentele.
"Nu il cunosc pe domnul Ciurchea. Nu avem timp de experimente, avem nevoie de un specialist. Nu a fost audiat, nu este nicio acuzatie la adresa domniei sale. Daca va exista o acuzatie, vom lua masuri", a repetat, pe un ton disperat, aceeasi Viorica Dancila care nu ar sustine-o pe Laura Codruta Kovesi pentru functia de procuror-sef al Parchetului European pentru ca asupra ei ar plana unele suspiciuni neverificate. Dar dubla masura este o alta poveste din portretul PSD.
Partidul de guvernamant nu are de unde sa gaseasca un om competent si fara suspiciuni de coruptie pentru a rezolva o problema care complica vietile bolnavilor din Romania. Aceasta ostire de lipitori de top din zona banoasa a aparatului de stat se vantura in cerc inchis, isi paseaza reciproc functii si misiuni, se acopera unii pe altii, se musamalizeaza reciproc. Vicepresedintele devine presedinte, presedintele devine vicepresedinte si la loc comanda.
Nu este vorba strict despre Vasile Ciurchea si Razvan Vulcanescu de la CNAS, care s-au permutat ieri pur si simplu in functii, ignorand cu aroganta dispozitiile ministrului Sanatatii. Deja se stie, in institutiile statului roman, ministrii sunt trecatori, aparatcicii raman. Si nimeni nu a reusit pana acum sa provoace fisuri retelelor.
La fel se intampla si in alte zone din care pot fi rataciti banii publici, cand ai un sef de partid-stat care sa te protejeze - si ne amintim doar de recenta epidemie de pesta porcina africana si de increngatura de afaceri de la varful Agentiei Nationale Sanitar-Veterinare.
Au devenit adevarate caste s, chiar daca in spatele usilor inchise sunt oricand dispusi sa se rafuiasca intre ei pentru o transa mai consistenta de prada, nimic nu se scurge in afara sistemului. Nici bani delapidati, nici informatii compromitatoare.
Opacitatea le conserva privilegiile, iar parteneriatele in crima sunt sacre. Nu au incredere in exterior. Nu au avut niciodata. Au dispretuit tot ce nu s-a nascut din sangele lor si traiesc incontinuu cu teama ca ar putea pierde controlul. Si ca, in acel moment, faradelegile pe care si-au cladit carierele ar putea sa se prabuseasca, zdorbindu-i.
S-au invesmantat in aroganta, arma cu care mitraliaza minciuni si alte enormitati la adresa tuturor celor care le pun la indoiala descendenta divina. Asa e in Jandarmerie, asa e la Fisc, asa e la Primaria Capitalei, asa e in serviciile secrete, asa e la inzestrarea Armatei si lista poate continua.
Asa a fost multa vreme si in partid, acolo unde, zilele acestea, aia mici, care au serpuit asteptanu-si momentul, vor fi bucurosi sa vada cum se prabuseste establishmentul pe care spera sa il repopuleze, dupa ce se vor fi victimizat o vreme public.
PSD va iesi, insa, din acest ciclu politic cam la fel ca Pripiatul dupa drama de la Cernobil.
Pentru Opozitia din Romania, nu pot exista vesti mai bune decat cele ce vin in aceasta perioada dinspre PSD. Oricat de tentant ar putea parea si oricat de binevoitor ai fi, ar fi de preferat sa nu te bagi in treaba inamicului, atunci cand acesta e preocupat sa-si taie singur craca de sub picioare.
Cu observatia ca, daca te plictisesti prea tare, datul cu stangul in dreptul este cea mai neinspirata alternativa.
Cristian Stefanescu
Oare pesedistii de aici inteleg ? Vezi tot