Ada Roseti: M-am lasat de filme asa cum se lasa unii de fumat - Interviu

Duminica, 29 Aprilie 2012, ora 10:00
7065 citiri
Ada Roseti: M-am lasat de filme asa cum se lasa unii de fumat - Interviu
Foto: Discovery

Ada Roseti, un cunoscut critic de film, a ales in ultimii ani sa lase deoparte lumea cinematografiei si sa se ocupe de proiectele Discovery. Despre filme spune ca s-a lasat "asa cum se lasa unii de fumat" si ca incearca sa stea departe de acestea pentru a nu se apuca din nou.

Am mai discutat cu Ada Roseti si despre proiectul Scoala Discovery, menint sa ajute elevii sa inteleaga mult mai usor ceea ce li se preda in timpul orelor.

Pana nu demult, erati cunoscuta in calitate de critic de film. Sa vorbim putin despre aceasta parte. Care este filmul dumneavoastra preferat si ce anume apreciati mai mult?

Pe masura ce am intrat mai tare in lumea Discovery, pe masura ce am avut mai multe responsabilitati aici, am fost obligata sa renunt la filme. Cand am inceput sa lucrez aici, acum mai bine de patru ani, inca reuseam sa fiu la curent cu ce se intampla in lumea filmului, cu premierele, cu premiile, cu noutatile de orice fel. Acum pot spune ca rar ajung sa vad un film la cinematograf si, intr-un fel, "m-am lasat de filme" asa cum se lasa unii de fumat. Si ma tin departe de ele, ca sa nu fiu tentata sa ma apuc din nou. Asa ca si filmul preferat e unul vazut cu mult timp in urma, care m-a fascinat la toate nivelurile, de la poveste si ramificatiile ei, la felul in care a fost filmat si jucat si chiar si la povestea felului in care a fost realizat si lansat. E vorba de Aventurile Baronului Munchausen, al lui Terry Gilliam.

Cum vi se par peliculele romanesti?

Din motive numeroase, printre care se numara si lipsa timpului, dar si legaturile numeroase cu domeniu si practicantii lui, am decis cu mult timp in urma sa nu vorbesc niciodata despre filmele romanesti si parerea mea despre ele, in general sau in particular. Pot spune doar ca ma bucur ca avem o industrie de film plina de viata, ca suntem cunoscuti in afara si, mai ales, ca si romanii au inceput sa vada filmele romanesti.

Ce credeti ca o sa faceti peste 10-15 ani?

Nu am o imagine clara, dar cred ca tot in mass media o sa lucrez. Poate nu in domenii atat de hot ca televiziunea, poate ma intorc la radio sau chiar la print (daca va mai exista pana atunci!), dar nu cred ca voi schimba directia prea tare. Adevarul este ca nici nu stiu sa fac altceva. Mi-ar placea sa imi fac o cofetarie, unde sa vand prajituri de casa facute dupa retetele bunicii mele, de exemplu, dar mi-e clar ca asta nu se va intampla niciodata.

Ce anume v-a inspirat pentru a demara proiectul Scoala Discovery in Romania? Cum a fost creat proiectul?

Cand te gandesti la Discovery, educatia e unul dintre elementele care iti vin cu siguranta in minte. E ceva ce face parte din ADN-ul acestei companii, care a fost lansata acum mai bine de 25 de ani cu dorinta de a satisface curiozitatea oamenilor in legatura cu noi, cu prezentul, trecutul si viitorul nostru. In Romania implinim anul asta 15 ani, iar spectatorii se uita la canalele noastre dorindu-si sa afle lucruri noi, sa-si largeasca orizonturile. Prin urmare, am decis sa folosim acest avantaj al brand-ului Discovery in mod direct, implicandu-ne in educatie.

Proiectul Scoala Discovery a pornit de la ideea ca putem oferi tuturor elevilor si profesorilor un instrument suplimentar, care sa-i ajute in aprofundarea informatiilor de la clasa si sa starneasca interesul tinerilor pentru materiile stiintifice - matematica, fizica, chimie, biologie. In realizarea lui am pornit, bineinteles, de la o resursa foarte importanta de care beneficiem - Discovery Education, o platforma educationala creata in Statele Unite, care isi propune sa aduca experienta Discovery in salile de clasa cu ajutorul solutiilor digitale care stimuleaza curiozitatea fireasca a elevilor. Aceasta platforma ajunge in acest moment la peste un milion de profesori si 35 de milioane de elevi din America.

Pentru a selecta continutul cel mai potrivit din arhiva noastra, astfel incat sa fie corelat cu programa romaneasca si pentru a construi un instrument care sa fie cu adevarat de folos, a fost esentiala colaborarea cu Ministerul Educatiei, care ne-a sustinut la fiecare pas al proiectului.

Nu v-ati gandit sa realizati ceva asemanator si pentru copii mai mici, de exemplu pentru gradinita?

In prezent, programul se adreseaza tuturor elevilor cu varste intre 10 si 18 ani, insa cu siguranta pot beneficia de el persoane de toate varstele. Cu toate astea, continutul nostru este gandit sa fie urmarit si inteles de persoane care au totusi un minim bagaj de cunostinte, deci nu este potrivit pentru copii din gradinite si scoli primare. In urmatoarea perioada vrem sa dezvoltam proiectul asa cum a fost gandit de la inceput, tocmai pentru a obtine rezultate pe termen lung.

Recent ati realizat prima evaluare a proiectului Scoala Discovery? In ce masura v-au ajutat raspunsurile profesorilor?

Intr-adevar, am realizat in luna martie un studiu in randul profesorilor inscrisi pe platforma online scoala.discovery.ro ca sa vedem care sunt beneficiile proiectului si cat de eficiente sunt resursele noastre in procesul de predare la clasa. Feedback-ul a fost pozitiv, majoritatea profesorilor spunand ca au folosit deja Ghidurile de pe site si emisiunile noastre si ca observa o crestere a interesului elevilor pentru materiile respective. Raspunsurile profesorilor ne ajuta in mod constant, pentru ca datorita lor putem ajusta proiectul, astfel incat sa-l facem mai bun, mai eficient. Spre exemplu, una dintre sugestiile venite din partea lor a fost sa modificam ora de difuzare deoarece unii elevi invata pana dupa pranz si nu prind toata emisiunea. De aceea am decis sa mutam programul de la ora 14:00 la ora 15:00 in timpul saptamanii, astfel incat sa-l poata urmari mai multi elevi.

Cat va continua acest proiect si planuiti sa faceti dupa ce acest proiect va lua sfarsit? V-ati gandit la o noua etapa a acestui proiect?

Proiectul va continua, deoarece este vorba despre o colaborare pe termen lung cu Ministerul Educatiei si cu comunitatea educationala, in general. In acest moment, am inceput sa reluam emisiunile, astfel incat sa poata fi folosite si de cei care nu au putut urmari difuzarea initiala. Pe de alta parte, investigam posibilitatea de a posta unele dintre emisiuni pe platforma online scoala.discovery.ro, pentru a fi si mai accesibile elevilor si profesorilor. De asemenea, planuim ca in toamna sa introducem noi emisiuni in grila de programe a proiectului.

Care este obiectivul final al proiectului Scoala Discovery?

Obiectivul nostru este foarte simplu: sa crestem interesul tinerilor pentru stiinta, aducand forta brandului Discovery si know-how-ul educational international in salile de clasa din Romania. Astazi, mai mult ca oricand, exista o cerere reala de includere a televiziunii si a internetului in procesul de predare, pentru ca informatiile sa fie atractive pentru noua generatie de elevi, care au crescut folosind tehnologia moderna.

Ministerul Educatiei lauda acest demers. Cat de mult v-a sprijinit in realizarea proiectului Scoala Discovery?

Inca din perioada consultarilor privind lansarea proiectului "Scoala Discovery", reactia Ministerului a fost pozitiva si entuziasta. Ni s-a oferit tot sprijinul necesar, precum si feedback-ul atat de important pentru a putea implementa acest proiect. Faptul ca am primit in permanenta sustinere a fost de real ajutor pe tot parcursul proiectului. In plus, sustinerea proiectului de catre Minister a facut ca si profesorii sa se implice de la bun inceput si cu maxima incredere. Iar asta a contribuit masiv la succesul inregistrat pana acum.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Ada Roseti filme, #Ada Roseti Scoala Discovery, #Ada Roseti Discovery , #vedete romanesti
Comentarii
Poza Sile this Millennium
Sile this Millennium
rank 5
Succes "Scoala Discovery" în România !