Cat de mult alcool inseamna prea mult si ce poti sa patesti de la el

Duminica, 20 August 2017, ora 19:26
46864 citiri
Cat de mult alcool inseamna prea mult si ce poti sa patesti de la el

Multi oameni consuma doar ocazional alcool, altii deloc. Exista insa si altii care, de la un pahar - doua de vin, in cateva seri din saptamana, ajung la o sticla sau doua golite in fiecare zi, inainte de culcare.

Studiile din ultimii ani ne situeaza in topul tarilor mari consumatoare de alcool. Iar aceasta realitate nu e lipsita de consecinte.

Potrivit dr. Ionut Stefan, consumul excesiv de alcool produce afectiuni severe, tulburari grave de comportament si necesita adesea alocarea unor sume considerabile pentru tratamentul afectiunilor cauzate de acest abuz si de consecintele sale.

Alcoolul isi manifesta toxicitatea pe intreg tubul digestiv, mai ales gastric, hepatic si pancreatic, dar toxicitatea este si neurologica, alcoolismul cronic ducand la afectarea grava neurologica.

Toxicitatea bauturilor alcoolice este data si de substantele care insotesc alcoolul etilic: coloranti, aditivi alimentari, potentiatori de gust etc.

Consumul cronic presupune mai mult de 200 ml tarie (concentratie de alcool de 40%), 1l de vin sau 2l de bere, bauti zilnic circa 20 ani.

Consumul cronic duce la hepatita cronica toxica etanolica, ulterior apare ciroza hepatica si chiar cancerul hepatic. De asemenea, produce pancreatita cronica si e factor de risc pentru aparitia cancerului de pancreas si ulcerului gastro-duodenal.

Alte afectari pot fi neurologice, oftalmologice, cardiace, hipertensiune arteriala sau atac vascular cerebral.

Consumul acut duce la gastrita acuta si pancreatita acuta.

In ceea ce priveste alcoolismul cronic, acesta duce la dependenta cu fenomene grave de sevraj si necesita adesea tratament psihiatric si internare in centre specializate.

Iata, pe larg, si alte efecte ale consumului de alcool.

Dr. Ionut Stefan,

medic specialist chirurgie generala, competente chirurgie oncologica si laparoscopica

Spitalul Clinic de Nefrologie "Carol Davila" Bucuresti

Citeste si:
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Senatoarea Diana Șoșoacă a fost recent executată silit de către ANAF pentru neplata datoriilor la stat. Conform ultimei declarații de avere a politicianului, aceasta deține numeroase...
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, 13 august, că zilnic semnează ”munţi de documente” pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi electronic contractul de...
Comentarii