Amigdalita - Ce spune medicul

Marti, 27 Decembrie 2011, ora 07:00
18417 citiri
Amigdalita - Ce spune medicul

Au venit Sarbatorile si toata lumea este incantata de aceasta perioada a anului, care aduce fel de fel de surprize, care mai de care mai placute. Din pacate, insa, unele persoane au parte si de niste "cadouri" mai putin placute. Una dintre cele mai raspandite afectiuni ale sezonului rece este amigdalita.

De obicei, oamenii se feresc purtand fulare si alte obiecte cu care sa-si acopere gura atunci cand temperatura scade prea mult in termometre, dar, de Craciun, bucuria este prea mare si se lasa purtati de val, uitand de sanatate. Astfel, bacteriile si virusurile pot patrunde mai usor in interiorul gatului si ii pot imbolnavi.

Amigdalita, aceasta infectie a amigdalelor, este cel mai adesea provocata de un streptococ, dar si de anumiti paraziti si fungi.

In plus, dupa cum declara dr. Bogdan Macadon, pentru Ziare.com, si fumul de tigara are un rol important in sensibilizarea amigdalelor si in aparitia acestei afectiuni dureroase si deloc placute. In ceea ce priveste factorii de risc de care trebuie sa tii cont pentru a nu te imbolnavi, cel mai important lucru este sa stai cat mai departe de persoanele deja infectate, mai ales daca acestea stranuta sau tusesc.

In plus, evita folosirea in comun a unor obiecte cu oamenii raciti. Picaturi minuscule infectate calatoresc prin aer sau raman pe acele obiecte, fiind inhalate sau duse la nas si gura cu mana. Chiar si prin membrana ochilor, daca este atinsa de aceste particule, poti primi virusul, primele simptome aparand dupa doar 2-5 zile.

Printre simptomele amigdalitei se numara, in primul rand, un gat inflamat, care doare la fiecare inghititura sau chiar in permanenta, in functie de duritatea bolii, dar si febra, halena provocata de infectia din gat, nas infundat, durere de cap sau chiar la nivelul abdomenului.

Se poate face un tratament acasa, de fiecare in parte, inainte sa se ajunga la medic, folosind gargara cu apa sarata si alte lichide calde, se poate bea miere pe post de sirop, aceasta fiind un antibiotic natural, dar se pot administra si pastile precum ibufrofenul, pentru calmarea durerii din gat. Este necesar consumul a cat mai multe lichide, pentru a se evita deshidratarea, mai ales in cazul in care pacientul prezinta si febra.

Daca simptomele se inrautatesc, este nevoie de consultarea unui medic. Ai grija in special daca febra creste peste 38,3 grade, durerea de cap sau de abdomen devine de nesuportat si nu se mai domoleste usor cu analgezicele de la farmacie, nu mai poti inghiti deloc alimente, respiri greu, simti nodulii limfatici inflamati sau ai mai mult de 5 episoade de amigdalita pe an.

In cazul in care nu te prezinti la medic la timp, pot sa apara complicatii, precum extinderea infectiei catre urechi si sinusuri sau obstructionarea cailor de oxigenare, ceea ce poate sa fie extrem de periculos mai ales pe timpul noptii, cand exista riscul sufocarii. O amigdalita cronica netratata poate duce la apnee, care in timp duce la afectiuni cardiace si pulmonare.

Ai grija sa urmezi sfaturile legate de igiena, sa pastrezi distanta fata de cei infectati, sa te feresti pe tine si pe copiii ta de expunerea indelungata la fumul de tigara si, in cazul in care nu ai acces la apa de cateva ori pe zi, sa porti cu tine servetele si geluri dezinfectante pe care sa le folosesti pentru a te curata pe maini.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#amigdalita simptome, #amigdalita sfaturi, #amigdalita tratament, #amigdalita cauze , #boli