Cum poti lua o boala cu transmitere sexuala fara sa faci sex

Duminica, 20 Septembrie 2020, ora 06:00
17946 citiri
Cum poti lua o boala cu transmitere sexuala fara sa faci sex
Foto: Pixabay

Bolile cu transmitere sexuala (BTS) sunt infectiile - cu bacterii, paraziti, ciuperci sau virusuri - transmisibile prin contacte sexuale neprotejate. In prezent, incidenta bolilor cu transmitere sexuala se mentine ridicata, in ciuda progreselor realizate de medicina moderna in diagnosticarea, tratarea si vindecarea majoritatii acestor boli.

Deseori, bolile cu transmitere sexuala pot fi lipsite de simptome, de aceea este foarte important sa va informati despre ele, astfel incat sa va prezentati la medic si sa primiti tratament, inainte de a dezvolta complicatii severe - unele, dramatice.

Orice persoana activa sexual prezinta risc de a fi expusa la o infectie cu transmitere sexuala.

Mai mult, exista boli cu transmitere sexuala care se pot lua si fara sa faci sex.

CSID a facut o lista cu aceste boli si modalitatea prin care pot fi transmise, alta decat sexul.

Prin sarut

Virusul herpes simplex este adesea transmis prin intermediul unui banal sarut. Chiar daca acest virus ramane in organism toata viata, simptomele deranjante apar doar atunci cand persoana infectata are un sistem imunitar deficitar.

Cea mai buna cale de a va feri de acest virus este sa evitati sarutul cu persoanele care au herpes activ, mai ales daca aveti buzele crapate sau leziuni pe piele, ce pot inlesni patrunderea virusului in organism.

Prin sex oral

Multe persoane nu considera sexul oral o partida de sex, gandind ca nu include penetrarea vaginala, dar asta nu inseamna deloc ca este inlaturat riscul de a face o boala cu transmitere sexuala.

"Prin atingerea zonei intime cu gura te poti imbolnavi de herpes, chlamydia, gonoree si multe alte BTS-uri", avertizeaza dr. Mark Weber, medic la Boston University.

Sexul oral trebuie evitat mai ales cand exista leziuni sau secretii neobisnuite, iar folosirea prezervativului sau a benzilor speciale de latex nu asigura protectie 100%.

Frecarea organelor genitale

"Sexul uscat", cum i se mai spune atingerii organelor genitale, poate duce la transmiterea virusului herpetic, chiar daca penisul nu patrunde in vagin.

Simplul contact cu pielea unui partener infectat poate transmite infectia.

Asadar, ramaneti cu hainele pe voi, daca vreti sa va tineti departe de astfel de probleme, sau faceti sex cu prezervativ.

Prin lama de ras

Majoritatea infectiilor genitale, inclusiv virusurile HIV si HPV, pot fi transmise prin folosirea in comun a lamei de ras (cand este utilizata pentru zonele intime).

Prin contact indirect

Chiar daca riscul este mic, asta nu inseamna ca nu exista.

Bolile cu transmitere sexuala pot fi contactate si prin intermediul colacului toaletei, mai ales daca pe acesta sunt particule invizibile de secretii care vin in contact cu o piele cu zgarieturi, taieturi sau altfel de leziuni.

Fiti foarte atenti, in special in toaletele publice, si nu va asezati direct pe colac.

O alta modalitate indirecta de a lua o boala cu transmitere sexuala o constituie folosirea in comun a prosoapelor. In special virusul tricomoniazei poate fi astfel transmis.

Pentru a preveni riscul, este indicat sa nu folositi la comun prosoapele, lenjeria intima si niciun alt articol intim.

Cititi si:

Boli cu transmitere sexuala - simptome si tratament

Eveniment Quarterly Report

Cât de periculoase pot fi țigările electronice. Avertismentul unui renumit medic
Cât de periculoase pot fi țigările electronice. Avertismentul unui renumit medic
Managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din Capitală, dr. Beatrice Mahler, a tras un semnal de alarmă privind folosirea ţigărilor electronice (vapatul) de tot mai mulţi...
Moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu depusă de REPER. „Fără a apela la extremişti”
Moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu depusă de REPER. „Fără a apela la extremişti”
Reprezentanţii REPER au transmis joi, 21 septembrie, liderilor formaţiunilor parlamentare de opoziţie democratice textul unei moţiuni de cenzură intitulată „Guvernul Ciolacu-Faliment =...
#sanatate, #boli, #sex, #BTS, #virusuri, #bacterii, #ciuperci, #paraziti , #boli