Business Focus: Quarterly Report - transmisie online
Oamenii de stiinta au observat ca unii tantari din specia Anopheles, cei care transmit la om malaria, nu sunt deloc periculosi pentru om. Este vorba doar despre cei infectati cu un microb.
Acest microb, Microsporidia MB, abia descoperit, pare sa blocheze transmiterea parazitului Plasmodium, cel vinovat de aparitia malariei, arata IFL Science.
E felul naturii de a restabili un echilibru, mai arata sursa.
Chiar daca e o boala curabila, malaria ucide totusi anual circa 400.000 de oameni, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Doar femelele din specia indicata de tantari pot transmite la om parazitul vinovat de aparitia bolii. Din pacate, boala e dificil de recunoscut, iar daca nu se intervine in primele 24 de ore decesul este aproape cert.
O echipa de oameni de stiinta din Kenya si Marea Britanie a colectat mai multe femele din aceasta specie, din Kenya, si a ajuns la concluzia ca acelea care aveau microbul mentionat in organism nu transmiteau mai departe parazitul vinovat de aparitia malariei, dupa cum se arata intr-un raport publicat de Nature Communications.
Insectele care aveau acest microb nu sufereau din cauza acestuia, singurul efect fiind doar blocarea transmisiei parazitului Plasmodium.
Cercetarea a mai aratat si ca femelele transmit generatiilor urmatoare microbul.
Pornind de la aceasta descoperire, oamenii de stiinta iau in calcul raspandirea microbului in mediile in care traiesc tantarii, pentru a limita natural capacitatea acestora de a transmite boala.
A.P.