Avertisment de la specialisti: cum influenteaza antioxidantii cancerul

Vineri, 31 Ianuarie 2014, ora 11:23
6619 citiri
Avertisment de la specialisti: cum influenteaza antioxidantii cancerul

Persoanele care iau suplimente cu antioxidanti trebuie sa stie ca se expun unui risc major. Aceste substante pot determina accelerarea cresterii unor tumori canceroase.

Se stia pana acum ca antioxidantii pot elimina radicalii liberi din corp si au capacitatea de a scadea riscul imbolnavirii de cancer, scrie Fox News. Totusi, dovezile in acest sens sunt contradictorii, iar oamenii de stiinta avertizeaza ca antioxidantii din suplimentele luate pot sa accelereze dezvoltarea cancerului pulmonar.

Dovezi obtinute in laborator

O echipa de cercetatori suedezi a efectuat teste in care s-a urmarit efectul vitaminei E asupra organismului, aceasta vitamina avand proprietati antioxidante. Cercetatorii au constatat, in cadrul testelor pe cobai, ca prezenta antioxidantilor a cauzat o triplare a dimensiunii unor tumori maligne. De asemenea, din aceasta cauza, cobaii au murit de doua ori mai repede decat ar fi trebuit.

Cu cat cobaii au primit o doza mai mare de antioxidanti, cu atat mai repede au murit ei. Atunci cand s-au facut teste pe celule umane, in laborator, rezultatele au fost similare. Conform specialistilor, testele clinice nu au aratat ca antioxidantii ar preveni afectiuni precum atacul de cord, accidentul vascular cerebral, dementa sau cancerul.

Cancerul pulmonar, diagnosticat mult mai usor - pacientii scapa de biopsie

Un efect periculos

Antioxidantii se gasesc in fructe si legume, ei continand vitamine, minerale si caroten. Aceste substante ajuta la neutralizarea radicalilor liberi, acestia fiind celule care pot altera ADN-ul uman. Specialistii spun ca suplimentele cu antioxidanti nu sunt bune pentru fumatori sau pentru pacientii cu cancer pulmonar in faza incipienta.

Martin Bergo, de la un centru specializat din Suedia (Sahlgrenska Cancer Center), spune ca efectul ar putea fi acelasi asupra mai multor tipuri de cancer. Conform unui studiu facut in 2011, barbatii cu varsta de peste 50 de ani au un risc cu 17% mai mare de a face cancer la prostata, in cazul in care iau suplimente cu seleniu si vitamina E.

Citeste si:
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
La trei luni după ce primăria Sectorului 5 din Capitală a rămas fără primar ca urmare a condamnării lui Cristian Popescu-Piedone, partidele nu s-au grăbit să facă propuneri de...
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat vineri, 12 august, că a fost semnată autorizaţia de construire a conductei de transport gaze naturale pe direcţia Prunişor - Orşova - Băile...