Colesterolul. O problema care nu mai tine cont de varsta

Miercuri, 01 Aprilie 2015, ora 09:00
8263 citiri
Colesterolul. O problema care nu mai tine cont de varsta

O buna parte dintre noi asociaza colesterolul cu varsta inaintata si, prin urmare, nu luam in calcul nivelul acestuia in propriul organism. Altii nici macar nu au o idee foarte exacta asupra a ceea ce este, de fapt, colesterolul.

La nivel mondial, foarte multi tineri se confrunta cu un colesterol marit (peste 200 mg la decilitrul de sange) si ar trebui sa fie constienti de faptul ca exista un risc ridicat de a se confrunta cu diverse probleme cardiovasculare, atac cerebral sau atac de cord. Pe langa eliminarea fumatului si practicarea unui sport, o dieta sanatoasa poate fi un real ajutor cand este vorba de reducere a nivelului colesterolului marit.

Problema este ca, de cele mai multe ori, stilul dezordonat de viata, programul profesional foarte incarcat, stresul, timpul limitat pentru programarea sportului sau chiar a meselor regulate, toate acestea ii impiedica pe cei mai multi dintre noi sa adopte un stil de viata sanatos si o alimentative corecta, din care organismul sa isi ia nutrientii de care are nevoie.

Colesterolul crescut nu produce simptome (nu este insotit de dureri de cap, greata, ameteala sau alt disconfort). Nivelul lui (normal sau crescut) se poate afla numai in urma analizelor de sange. In general, riscul unui colesterol mai mare este la persoanele supraponderale, sedentare, cu o alimentatie nesanatoasa (cu multe grasimi si putine legume si fructe) sau varstnice. Insa, si persoanele slabe sau tinere, cu greutate normala, pot avea aceeasi problema (colesterol crescut) fara ca macar sa o stie.

Riscul colesterolului marit creste, in cazul femeilor, dupa menopauza. Deci, dupa 50 de ani, femeile tind sa aiba colesterolul mai mare decat barbatii de aceeasi varsta si un risc de a face o boala cardiovasculara cel putin la fel de mare ca al barbatilor.

Si ereditatea influentiaza nivelul de colesterol din sange prin afectarea vitezei de productie si inlaturarea din circulatie a acestuia. Astfel, exista hipercolesterolemia familiala, caracterizata prin nivele crescute de colesterol si LDL, care are drept consecinta aparitia precoce a bolilor cardiovasculare. Este insa o boala rara.

Toti adultii in varsta de peste 20 de ani trebuie sa-si determine profilul lipidic (colesterolul total, LDL colesterolul, HDL colesterolul, TG) cel putin o data la 5 ani. Daca valorile obtinute la prima determinare sunt anormale sau exista factori de risc cardiovascular asociati, atunci dozarile trebuie facute mai des, la indicatia si sub controlul medicului.

Copiii care provin din familii cu risc crescut de boli cardiovasculare (parinti sau bunici cu colesterol crescut sau cu boli de inima la varste tinere, adica sub 55 de ani) ar trebui sa-si controleze nivelele de colesterol din sange.

Valorile normale ale colesterolului pentru adulti au fost calculate astfel:

colesterol total < 200 mg/dl

LDL < 100 mg/dl

HDL > 60 mg/dl

TG < 150 mg/dl

Pentru copiii intre 4-19 ani, valorile normale sunt:

colesterol total < 170mg/dl

LDL < 110 mg/dl

In functie de factorii de risc asociati si de patologia fiecarui pacient, se stabileste un grad de risc, caruia ii corespunde o anumita "tinta" sau valoare considerate normala a colesterolului sau LDL-ului. Deci, nu exista o singura valoare normala a colesterolului sau LDL-ului.

Mentinerea colesterolului in limite normale se poate face si cu ajutorul alimentatiei, insa stilul de viata este cel care ne impiedica, de cele mai multe ori, sa optam pentru alimentele potrivite.

Laboratoarele Remedia vin in sprijinul tuturor celor care au colesterolul marit cu o formula unica pe piata, cu studii clinice proprii: Cholesterem - suplimentul alimentar destinat reducerii nivelului colesterolului din sange, in cadrul unei alimentatii echilibrate.

Cholesterem este 100% natural si produs din:

  • Steroli vegetali, care contribuie la mentinerea concentratiilor normale ale colesterolului in sange
  • policosanol (din ceara de trestie-de-zahar)
  • orez - rosu fermentat si
  • coenzima Q10, un antioxidant puternic, ce ajuta organismul impotriva imbatranirii, protejaza arterele prin scaderea nivelului colesterolului in sange, contribuie la sustinerea sistemului imunitar, stimuleaza metabolismul organismului si favorizeaza scaderea in greutate.

Mai multe detalii puteti gasi pe www.laboratoareleremedia.ro

Dna. farmacist Olguta Giurgea

Citeste si:
Câtă nevoie era de introducerea legii pentru egalitatea de gen în politică. „Republica Moldova a introdus-o din 2016. S-au cunoscut sau nu efectele?”
Câtă nevoie era de introducerea legii pentru egalitatea de gen în politică. „Republica Moldova a introdus-o din 2016. S-au cunoscut sau nu efectele?”
Senatul a adoptat luni, 23 mai, un proiect de lege prin care partidele sunt nevoite să pună pe listele de la parlamentare cel puțin o treime de candidați femei. Inițiativa a împărțit însă...
Liviu Dragnea, la un pas de interdicție pe viață în parlament. Inițiativă legislativă pentru foștii condamnați penal
Liviu Dragnea, la un pas de interdicție pe viață în parlament. Inițiativă legislativă pentru foștii condamnați penal
Persoanele care în trecut au suferit condamnări penale definitive ar putea avea interdicție în a mai candida la alegerile parlamentare decât dacă nu a intervenit o reabilitare, amnistie sau...