Ai idee cat de periculos este parfumul tau?

Miercuri, 23 Iunie 2010, ora 06:20
8668 citiri
Ai idee cat de periculos este parfumul tau?

Unii producatori de parfumuri si sprayuri isi eticheteaza produsele cu termeni ca "floral" ori "exotic", insa nu dezvaluie si faptul ca cele mai multe dintre arome sunt facute dintr-un amestec care presupune si esente naturale, dar si substante chimice, chiar si petrochimice.

Mai multe teste de laborator realizate si analizate de catre Environmental Working Group (EWG), o organizatie specializata in cercetari de mediu, a scos la iveala faptul ca, in 17 parfumuri studiate, produse de marci binecunoscute precum Giorgio Armani, Chanel, Calvin Klein si altele, au fost gasite 38 de substante chimice care nu erau mentionate pe etichete, dupa cum arata ewg.org.

Afecteaza sanatatea

Unele dintre substantele nementionate au efecte nocive asupra organismului, cum ar fi producerea unor dereglari hormonale sau declansarea unor reactii alergice, iar multe dintre acestea nici macar nu au fost evaluate in ceea ce priveste siguranta utilizarii lor de catre nicio institutie publica responsabila, cum ar fi The International Fragrance Association (IFRA) si The Research Institute for Fragrance Materials (RIFM).

Atentie la ce parfumuri folosesti daca nu vrei sa te imbolnavesti

Mai exact, doar 27 din 91 de ingrediente au fost analizate in ultimii 25 de ani. Totodata, printre cele nedivulgate se numara si substante care ar putea dauna spermei sau care pot fi inmagazinate in corp si laptele matern.

Concret, atunci cand sunt pulverizate sau aplicate pe piele, multe chimicale din parfumuri si alte produse de ingrijire sunt inhalate. Altele sunt absorbite de piele.

Indiferent cum, aceste chimicale ajung in organism, unde pot provoca diverse afectiuni cum ar fi astm, respiratie suieratoare, dureri de cap, dermatita de contact, sau pot perturba buna functionare a sistemului hormonal.

Mai mult, ascunderea anumitor substante este perfect legala, cel putin in Statele Unite ale Americii, deoarece actul normativ care reglementeaza producerea parfumurilor cere companiilor sa mentioneze pe etichete ingredientele, dar nu si aromele si substantele din care sunt facute acestea.

Analizele efectuate de catre Environmental Working Group au demonstrat ca, din cele 17 parfumuri testate, fiecare continea, in medie, acelasi numar de substante ascunse (14) cu cele facute publice(15).

Si mai rau, Administratia Alimentelor si Medicamentelor nu are autorizatia de a cere producatorilor sa isi supuna produsele unor teste de siguranta inainte de a fi scoase pe piata, astfel ca oamenii folosesc parfumuri, ape de colonie, lotiuni, aftershave-uri fara sa stie la ce se expun.

Sunt riscante si pentru femeile insarcinate

Un alt studiu realizat tot de EWG a demonstrat ca doua arome care imita parfumul de mosc au efecte toxice asupra sistemului endocrin. In plus, femeile insarcinate care folosesc anumite parfumuri si alte cosmetice si-ar putea expune fatul la aparitia unor probleme ale organelor de reproducere, daca este vorba de un baiat.

Prepara-ti parfumul acasa

De asemenea, numeroase alte produse cum ar fi sampoane, lotiuni, sprayuri de curatat, odorizante, detergenti, contin ingrediente volatile care, in contact cu ozonul din aer pot produce reactii ce genereaza poluanti cum ar fi formaldehida.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#parfumuri periculoase, #pericol parfumuri, #pericol ingrediente parfumuri , #cosmetice