Statul pe scaun, mai periculos decat fumatul

Luni, 27 Mai 2013, ora 15:33
5339 citiri
Statul pe scaun, mai periculos decat fumatul
Foto: Arhiva

"Scaunul ne omoara", afirma la unison medicii, sustinand ca statul jos un timp prea indelungat este chiar mai daunator decat fumatul.

"Sa stam asezati mult timp nu este deloc natural pentru oameni", a precizat profesorul de medicina Camelia Davtyan, pentru Los Angeles Times. Mai grav este ca, potrivit unor date recente, un om normal isi petrece ani intregi din viata stand pe scaun.

Ce boli cronice risti daca ai un job de birou

Oamenii de stiinta sustin ca trupul uman a fost conceput pentru miscare, in special pentru mers. In ultimul timp insa, populatia a devenit din ce in ce mai sedentara. Specialistii spun ca multi dintre oameni stau jos mai mult de jumatate din timpul in care sunt treji.

Insa, aceasta pozitie nu a fost proiectata pentru oameni si, oricat ar parea de confortabila, poate duce la tot felul de probleme, printre care si proasta circulatie a sangelui.

Statul pe scaun inseamna ca o persoana nu consuma suficient de multa energie. Un angajat care munceste la birou poate arde numai 300 de calorii pe zi in timpul programului, in timp ce un job ce presupune si efort fizic poate duce la arderea a circa 2.300 de calorii in acelasi interval de timp.

Risti sa mori prematur daca stai jos 6 ore pe zi

Daca nu te ridici de la birou cat e ziua de lunga, ai sanse sa fii promovat, dar, de asemenea, risti sa te imbolnavesti de diabet ori afectiuni cardiovasculare. Totodata, sedentarismul poate duce chiar la o moarte timpurie.

Statul pe scaun, noul fumat

"Statul jos este noul fumat", sustine cercetatorul Anup Kanodia. Acesta da exemplu un studiu din 2012, care compara cele doua activitati. Fiecare ora petrecuta la televizor, cel mai probabil stand jos, iti poate scurta viata cu aproximativ 22 de minute, arata rezultatele. Pe de alta parte, cercetatorii au ajuns la concluzia ca fumatorii isi scurteaza viata cu circa 11 minute odata cu fiecare tigara.

Cand statul pe scaun poate deveni o boala

Totodata, statul pe scaun opreste producerea de lipoproteinlipaza (o enzima care se gaseste in tesutul adipos, inima si muschi scheletic), care este esentiala pentru transformarea colesterolului daunator in colesterol benefic. Un alt aspect negativ este rezistenta la insulina, adica proasta metabolizare a zaharului. Acestea reprezinata debutul bolilor de inima si al diabetului.

Pentru a combate acest dezavantaj al muncii de birou, specialistii recomanda cat mai mult mers pe jos.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#stat jos daunator fumat, #stat scaun boli, #stat scaun probleme sanatate, #stat jos birou boli, #stat jos riscuri, #stat jos afectiuni , #fumat