10 mituri despre diete

Duminica, 09 Noiembrie 2008, ora 11:22
3401 citiri
10 mituri despre diete

Greutatea este atat pentru femei cat si pentru babati o problema nu doar de sanatate, ci si sociala si de mentalitate. Tot mai multe persoane apeleaza la tot felul de diete pentru a reusi sa scape de kilogramele in plus intr-un timp cat mai scurt, in ideea de a fi mai placuti, mai aratosi sau mai bine integrati in societate.

Din pacate nu exista o reteta standard pentru a slabi, metabolismul si obisnuinta alimentara influentand foarte mult modul in care o persoana reuseste sa ajunga la masurile dorite.

In isteria kilogramelor au fost create si cateva mituri false despre slabit:

1. Mancatul seara ingrasa. Fals! Nu conteaza la ce ora mananci atat timp cat pastrezi constant un anumit numar de calorii. Desi medicii recomanda ca micul dejun si pranzul sa nu lipseasca din modul de a va hrani, acest lucru nu inseamna ca trebuie sa renuntati la masa de seara.

2. Evita alimentele cu un indice glicemic marit! Poti sa te foloseste de indicele glicemic pentru a iti alege alimentele zilnice, dar acest lucru nu inseamna ca trebuie sa renunti la ele. Trebuie doar sa inveti sa controlezi cantitatea acestora.

3. Fructoza extrasa din cereale ingrasa! Doar consumul unei cantitati prea mari de fructoza poate duce la aparitia obezitatii. Aceasta poate inlocui cu succes insa zaharul, in timpul dietelor.

4. Cafeina este nesanatoasa Cercetatorii americani au aratat ca exista unele dovezi ca cafeina poate avea un efect pozitiv asupra unor boli, inclusiv guta si boala Parkinson. In acelasi timp cafeina nu deshidrateaza oamenii care o consuma regula.

5. Nu trebuie sa mananci grasimi! Persoanele care mananc excesiv grasimi pot ajunge la pierderea controlului asupra greutatii. Persoanelor cu boli cardiace, diabet zaharat sau sindrom metabolic le este recomandat consumul regulat al produselor grase.

6. Eviati mancarea sarata! Sarea nu ingrasa si nu slabeste pentru ca nu are calorii. Sarea afecteaza insa organismul, in sensul ca determina retinerea apei in organism.

Consumul scazut de sare poate avea ca rezultat slabirea temporara pentru ca organismul nu mai retine atat de multa apa. Manacti sare in cantitati normale si nu vor exista probleme!

7. Zaharul poate cauza probleme de greutate inca din copilarie

Kilogramele in plus apar mai ales atunci cand mancam dulciuri "saturate" - prajituri insotite de inghetata, lichior sau sucuri de fructe indulcite.

Pentru a putea transforma acest zahar, organismul fabrica apa in cantitate mare, un element greu, care se vede imediat pe cantar. O singura inghetata sau o salata de fructe nu sunt, insa, periculoase.

8. Proteinele sunt cele mai importante Proteinele au un rol plastic si energetic esential. Nu toate proteinele au aceiasi importanta pentru organismul nostru de aceea se stie ca valoarea biologica a proteinelor de origine animala este superioara celei de origine vegetala ,in care unii dintre aminoacizi lipsesc.

Organismul uman trebuie sa beneficieze de 50% din fiecare dintre aceste proteine.

9. Vitaminele iti dau putere si rezistenta. Fals! Vitaminele nu contin calorii deci nu ofera "combustibil" organismului nostru. 70% din vitaminele in exces sunt eliminate prin urina. Suplimentele cu vitamine sunt de ajutor numai celor care sufera de anumite carente si numai daca

sunt recomandate de medic.

10. Colesterolul iti face rau! Colesterolul este o substanta grasa produsa de ficat. Ea este nociva, pentru ca formeaza depozite care blocheaza arterele, ceea ce provoaca boli cardiovasculare. Toti avem nevoie de colesterol pentru ca el foloseste la crearea de celule si hormoni vitali.

Pentru ca o dieta sa aiba efect aceasta trebuie sustinuta de activitati fizice. Sportul regulat, pe fiecare parte a corpului care necesita miscare si implicit slabire, poate aduce efectele scontate. Cel mai important lucru este sa nu infometezi si sa nu faci sport excesiv pentru ca atunci dieta isi pierde aproximativ 90% din efect.

Slăbește sănătos cu ajutorul dietei cu suc de pătrunjel
Slăbește sănătos cu ajutorul dietei cu suc de pătrunjel
Fiind foarte bogat în vitamine și minerale și sărac în calorii, pătrunjelul este ideal pentru alimentația persoanelor care vor să scape de kilogramele în plus. Are, de asemenea,...
Legătura dintre alimentație și sănătatea creierului. Ce trebuie inclus în dietă pentru o viață echilibrată STUDIU
Legătura dintre alimentație și sănătatea creierului. Ce trebuie inclus în dietă pentru o viață echilibrată STUDIU
O dietă sănătoasă şi echilibrată este asociată cu o mai bună sănătate a creierului şi cu bunăstarea mintală, sugerează un nou studiu citat miercuri, 24 aprilie, de DPA/PA Media....
#mit, #dieta, #calesterol, #grasimi, #zahar , #grasimi