Parul creste si nu se mai opreste? Afla cauzele neasteptate ale pilozitatii

Marti, 06 Decembrie 2011, ora 18:10
22589 citiri
Parul creste si nu se mai opreste? Afla cauzele neasteptate ale pilozitatii

Mai mult de jumatate dintre femei se plang de parul corporal in exces, un sondaj realizat recent pe 2.000 de persoane aratand ca aceasta este al doilea motiv de ingrijorare in randul reprezentantelor sexului delicat, dupa problemele de greutate.

Cum cel putin o persoana din 10 sufera de pilozitate in exces si nimeni nu pare sa realizeze motivul, iata care sunt cateva posibile cauze, potrivit Daily Mail, care a stat de vorba cu mai multi experti:

Prajiturile si biscuitii

Daca mananci cantitati mari de zahar si carbohidrati rafinati, precum biscuitii sau prajiturile, se poate sa iti creasca mai mult par decat in mod normal. Aceste alimente au un index glicemic ridicat, ceea ce inseamna ca elibereaza energie mai repede si duc la rezistenta la insulina. Un nivel ridicat al insulinei duce la o productie mai mare de testosteron in ovare, ceea ce inseamna si mai multe fire de par.

Ovare polichistice

Aceasta afectiune duce la exces de par in randul femeilor, 10-15 procente dintre ele suferind de aceasta afectiune. Ovarele nu mai functioneaza cum trebuie si sunt acoperite de chisturi mici. Ovulele sunt eliberate la intamplare, ajungandu-se la menstruatie neregulata, fertilitate redusa si acnee.

Unul dintre cele mai intalnite simptome este si o productie peste medie a hormonilor masculini. Schimbarile hormonale duc la aparitia firelor de par pe barbie, buza de sus si nu numai.

Exista zone ale pielii mai sensibile la testosteron, firele crescand si mai inchise la culoare si cu radacina mai groasa. Dr. Steve Franks, profesor la Colegiul Imperial si endocrinolog la Spitalul Hamersmith, spune ca este bine sa vorbesti cu medicul tau ginecolog sa-ti faca o serie de analize sau chiar sa te trimita la un doctor specializat pe probleme hormonale, care sa iti verifice functionarea glandelor suprarenale si a ovarelor, cele doua organe care produc testosteron.

Semnalul de alarma pentru o asemenea problema este daca subit incepe sa-ti apara par facial.

Eczeme

Pacientii cu eczeme sau psoriazis se pot alege cu mai mult par decat in mod normal din cauza inflamatiilor, care cresc alimentarea cu sange a acelei zone a pielii, afectata de boala. Astfel, parul creste mai repede si radacina sa se ingroasa.

In plus, si viteza cu care se reinnoiesc celulele pielii se schimba, ceea ce inseamna mai mult par. In mod normal, celulele epidermei se schimba la 21-28 de zile, pe cand atunci cand o persoana sufera de psoriazis, asta se intampla la 2-6 zile.

Gel cu testosteron

Daca partenerul de viata al unei femei a primit tratament cu testosteron sub forma de gel, acesta se poate transfera pe pielea ta din greseala si, bineinteles, poate aduce cu sine efecte nedorite.

La fel se intampla si din cauza tratamentelor luate de femei pentru cresterea libidoului, dar si cu medicamentele date de doctori pentru cresterea parului pe cap. In afara de scalp, si alte zone ale corpului pot fi activate, cum ar fi degetele, mainile sau chiar fruntea.

Si unele medicamente pentru tensiune, dupa cum explica dr. Carole Michaelides, de la clinica Philip Kingsley, pot avea acelasi rezultat neplacut.

Steroizi

Corticosteroizii sunt folositi pentru a reduce inflamatiile din organism si sunt prescrisi pentru tratarea unor afectiuni precum astmul sau artrita reumatoida. Ei contin o versiune sintetica a cortizolului, hormonul care se acumuleaza in corp cu timpul. Daca asemenea pastile sunt luate mai mult de 6 luni, se poate dezvolta sindromul Cushing, care include crestere in greutate, fata umflata, rosiatica si par mult pe corp.

Riscul este mai mare pentru cei care apeleaza la aceasta substanta sub forma de tableta decat cei care o inhaleaza, desi substanta sub orice forma poate avea efecte secundare.

Menopauza

Pe masura ce estrogenul scade odata cu menopauza, testosteronul devine dominant, explica dr. Marilyn Glenville. Desi nu au mai mult testosteron decat inainte, se schimba echilibrul hormonal, femeile fiind mai predispuse la caderea parului de pe cap si indesirea celui corporal, la acnee si pilozitate faciala. In jur de 25% dintre femeile aflate la menopauza trebuie sa mearga la cosmetica pentru a-si indeparta firele de par de pe fata.

Si tratamentele de inlocuire hormonala facute la aceasta varsta pot avea acelasi efect, din cauza hormonilor sintetici care intra in corp.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#par corporal exces, #par corp femei, #par corp cauze, #par corp motive , #ingrijire corp