Creste vasectomia riscul de cancer la prostata?

Luni, 28 Februarie 2011, ora 19:25
4568 citiri
Creste vasectomia riscul de cancer la prostata?

Daca ti-a trecut prin cap sa faci o astfel de interventie, probabil ti-ai pus aceasta intrebare. S-au intrebat si altii, iar raspunsurile nu au fost intotdeauna in concordanta. Insa cele mai multe dintre studii au ajuns la un numitor comun: daca vasectomia a fost efectuata la peste 40 de ani ar trebui ca pacientul sa mearga mai des la medic, cel putin incepand cu varsta de 60 de ani.

In SUA, unul din sase barbati de peste 35 de ani s-a supus unei astfel de interventii, conform Huffington Post, asa ca in aceasta tara si interesul pentru a sti mai multe pe aceasta tema este mai mare decat in Romania.

De circa doua decenii se fac studii pentru a se vedea daca exista vreo legatura intre vasectomie si cancerul la prostata. In 1993, dupa revizuirea studiilor existente la acel moment, s-a concluzionat ca rezultatele nu sunt consistente si ca nu exista motive pentru care barbatii care se supun acestei interventii ar trebui sa se teama.

Patru ani mai tarziu s-a concluzionat ca si in cazul in care indicii ar fi ca intre cele doua exista o legatura, aceasta este prea slaba. In acelasi an, 1997, cercetatorii de la Universitatea Colorado au analizat dosarele a 95.000 de barbati care fusesera testati pentru cancerul la prostata. Ulterior, o parte dintre ei au facut si vasectomie, fiind monitorizati o perioada lunga de timp, pentru a se vedea daca si trecerea anilor modifica acest risc. Rezultatele au fost aceleasi ca si pana atunci, respectiv ca nici macar trecerea anilor de la procedura nu mareste riscul de cancer prostata.

Insa nu toate cercetarile au avut aceeasi concluzie. Un studiu din 2005, in cadrul caruia au fost folosite date inca din 1989, a aratat ca exista totusi o legatura intre cele doua, riscul de cancer de prostata fiind mai mare daca barbatii au suportat procedura la peste 40 de ani.

Iar o analiza recenta, realizata in 2009, care a presupus revizuirea a nu mai putin de 27 de studii, in total monitorizandu-se aproape 250.000 de subiecti, a aratat ca nu exista dovezi in sprijinul ideii ca intre cele doua ar fi vreo legatura.

Per total, s-a concluzionat ca vasectomia nu prezinta risc pentru barbati, cel putin in ceea ce priveste cancerul de prostata, insa ar trebui sa se tina cont de faptul ca daca se efectueaza cand pacientul are peste 40 de ani, atunci incepand cu varsta de 60 de ani este recomandat ca acesta sa mearga la medic anual pentru niste teste.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#cancer prostata vasectomie, #vasectomie sanatate, #vasectomie efecte secundare, #vasectomie cancer, #vasectomie prostata , #prostata