Cum tratam depresia de toamna

Sambata, 04 Octombrie 2008, ora 11:24
7511 citiri
Cum tratam depresia de toamna

In aceasta perioada, pe hipersensibili ii pandeste depresia sezonului de toamna, o afectiune reala a psihicului uman.

Sezonul rece aduce cu el melancolie, deprimare si tristete. Cauza o constituie chiar zilele scurte, cand beneficiezi de mai putina lumina naturala decat vara. Soarele apune foarte repede si ti se pare ca, odata cu venirea intunericului, s-a terminat si ziua.

Comparativ cu depresiile de primavara, cauzate de lipsa de vitamine, de o stare fizica slabita, "supararea de toamna" e epuizanta numai la gandul ca va trebui sa depunem eforturi suplimentare ca sa trecem prin iarna.

Depresia sezoniera se manifesta prin tristete, in special la orele diminetii, oboseala cronica, scaderea energiei, tulburari de somn, dificultati de concentrare, modificari ale greutatii corporale, etc. Uneori pot sa apara semne de depresie majora.

Se estimeaza ca, in cateva decenii, depresia va devansa ca raspandire si gravitate afectiunile cele mai periculoase. Un studiu realizat de cercetatori din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii releva faptul ca depresia are efecte negative asupra sanatatii de zi cu zi mai puternice decat anumite boli cronice precum anghina, artrita, astmul sau diabetul.

Depresia, intr-o definitie mai putin pretentioasa, inseamna o stare de spirit negativa, predominata de sentimente de tristete, pesimism, descurajare. In faze mai avansate, depresia se manifesta prin diminuarea interesului fata de munca, de familie, de relatia de cuplu.

De asemenea, depresia este insotita de oboseala fizica si psihica aproape permanenta, de pierderea poftei de mancare sau, din contra, de un apetit exacerbat (bulimie), de insomnie sau de dorinta de a dormi cat mai mult (somnul devine ca un drog, ca o fuga de realitate).

Cele mai afectate de aceste stari depresive sezoniere sunt femeile, ele reprezentand 80% din cazuri.

Un remediu pentru depresia de toamna ar fi ca omul sa se aseze pe un scaun si sa-si faca o evaluare, sa depisteze sensul in care merge in viata de zi cu zi. Daca autoanaliza este dificila, in special din cauza subiectivitatii, specialistii spun ca cea mai buna varianta este terapia psihologica facuta de profesionisti.

Totusi, cele mai la indemana remedii pentru depresia de toamna sunt, in opinia psihologilor, practicarea activitatilor care ne fac placere si, in special, indragostirea. Asta pentru ca, senzatiile pe care le simtim atunci cand ne indragostim ne scapa de orice depresie.

Cantitatea insuficienta de lumina duce la scaderea productiei de hormoni de care depinde buna-dispozitie. Asa incat, primul sfat ar fi sa te expui cat mai mult la soare si lumina naturala.

Cand esti la serviciu, amplaseaza-ti biroul langa o fereastra si lasa-te invaluita de soare. Daca lucrezi la calculator, amplaseaza monitorul perpendicular pe directia ferestrei pentru ca lumina sa nu se reflecte in ecran.

Poti folosi o parte din pauza de masa pentru o plimbare in aer liber, pentru ca atunci cand termini programul, soarele s-a dus deja la culcare. In diminetile insorite, poti merge cateva statii pe jos, in drum spre serviciu.

In weekwend, incearca sa combini activitatile casnice si reuniunile mondene cu plimbari si sport in aer liber.

Este foarte bine sa mananci legume si fructe proaspete, peste si cereale ca sa asiguri organismului vitaminele si mineralele necesare unui bun tonus psihic si fizic (vitamina A, B6, C, E, magneziu, seleniu, zinc etc).

Si deshidratarea amplifica lipsa de elan si energie. Este indicat sa bei 2 litri de lichide pe zi (dar nu alcool sau bauturi carbogazoase dulci).

Asigura-ti necesarul de somn. Organismul are nevoie, in medie, de 8 ore de somn pe noapte (necesarul de somn difera de la persoana la alta), si chiar mai multe in sezonul rece - frigul suprasolicita corpul, care "munceste" mai mult pentru a mentine temperatura constanta.

Atunci cand apune soarele, nu inseamna ca ziua s-a sfarsit. Dupa-amiaza si seara, planifica-ti activitati care iti fac placere si te scot din rutina.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#depresie, #toamna, #remedii, #Femei, #terapie, #psihologi , #sanatate