De ce traiesc femeile mai mult decat barbatii?

Luni, 11 August 2008, ora 15:35
6920 citiri
De ce traiesc femeile mai mult decat barbatii?

In tarile puternic dezvoltate industrial, femeile traiesc mai mult decat barbatii cu 5 pana la 10 ani. Persoanele care ajung la respectabila varsta de 100 de ani sunt in proportie de 85% femei, conform unor studii realizate de Universitatea din Boston.

Motivele pentru care femeile sunt mai longevive sunt dezvaluite de catre Tom Perls, fondatorul Centrului pentru Studii Centenare de la Universitatea din Boston, intr-un interviu acordat ziarului Times.

Trei obiceiuri proaste ii "ucid" pe barbati, conform specialistilor: fumeaza mult, mananca mancaruri care contin mult colesterol, si nu fac fata stresului.

Un mare avantaj pe care il au femeile este faptul ca se imbolnavesc mai tarziu de boli cardiovasculare, adica in jurul varstei de 70-80 de ani, spre deosebire de barbati, care se imbolnavesc la 50 sau 60 de ani. Aceasta se datoreaza cantitatii reduse de fier din organismul femeilor, in special al celor tinere, datorita menstruatiei.

Fierul joaca un rol foarte important in imbatranirea celulelor. Din acelasi motiv, dietele vegetariene sunt recomandate de multi specialisti, deoarece absenta carnii din alimentatie duce la o scadere a nivelului de fier din organism.

In Olanda, un studiu a aratat ca in regiunile in care nu se consuma carne, rata atacurilor de cord si a bolilor de inima era de doua ori mai mica decat in regiunile in care se consuma carne.

O alta motivatie ar fi aceea ca femeile au doi cromozomi X (XX), in timp ce barbatii au doar unul (XY). Cand celulele organismului imbatranesc, genele se "pastreaza" mai bine, pentru ca existenta a doi cromozomi de acelasi tip (implicit a doua variatii ale aceleiasi gene) le poate asigura transmiterea. Barbatii nu beneficiaza de acest lux.

Aceste explicatii insa nu rezolva misterul unor povesti de succes ale barbatilor care fumeaza, consuma alcool si totusi traiesc pana la 100 de ani, iar alte persoane care traiesc sanatos abia daca ajung la 80 de ani. Cercetatorii cred ca unele persoane au o combinatie speciala de gene care le ajuta sa traiasca mult, iar altii sunt predispusi la boli.

Exista si o alta cauza pentru care barbatii mor mai repede: in jurul varstei de 20 de ani, acestia trec printr-o perioada dificila numita de specialisti "furtuna de testosteron", iar din cauza nivelului ridicat de testosteron reprezentantii sexului tare au un comportament periculos: nu poarta centurile de siguranta cand conduc, consuma alcool foarte mult si pot deveni agresivi, iar toate acestea pot duce la o moarte prematura.

Conform cercetatorilor, aproape 70% din factorii care determina longevitatea sunt factori de mediu (implicit si de comportament), si doar 30% sunt factori genetici. Ceea ce inseamna ca putem sa traim foarte mult, atat timp cat avem grija sa avem un mod de viata sanatos.

Guvernul de la Kiev a interzis prelungirea sau eliberarea pașapoartelor la consulatele din străinătate, în încercarea de a rezolva problema lipsei de trupe
Guvernul de la Kiev a interzis prelungirea sau eliberarea pașapoartelor la consulatele din străinătate, în încercarea de a rezolva problema lipsei de trupe
Guvernul ucrainean a aprobat reglementări care interzic temporar bărbaţilor de vârstă militară să solicite paşapoarte în străinătate, înăsprind şi mai mult restricţiile în...
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
#Femei, #barbati, #moarte, #gene , #sanatate