Un dusman aproape invizibil: praful din casa

Duminica, 30 Septembrie 2012, ora 10:43
11925 citiri
Un dusman aproape invizibil: praful din casa
Foto: Factroom

Nu toata lumea stie ca praful este, ca si aerul, prezent in intreg mediul care ne inconjoara. Cand, in zilele insorite, o raza de soare patrunde prin fereastra in odaie, observam in lumina ei sute, poate mii de particule, plutind nestingherte si haotic prin spatiu. Acesta este praful.

Dimensiunea particulelor de praf este microscopica, cea mai mare parte situandu-se intr-un camp cuprins intre 10 si 0,1 microni. Cele care depasesc 10 microni, ajungand adesea chiar pana la 50 microni, se depun pe mobila, pe lengeria patului si pe obiectele din casa, potrivit Factroom.

Praful consta din parti de insecte moarte, din parul sau pielea animalelor, spori de mucegai, particule desprinse din produsele textile vechi, nisip foarte fin, particule desprinse de pe zugraveala peretilor sau tapiseria mobilierului.

Dar cea mai mare parte a prafului - uneori pana la 80% din cantitate - o constituie acarienii, fiinte microscopice care ajung in casa noastra transportate pe blana animalelor, pe penele pasarilor, sau preluate de noi insine, din alte locuinte in care umblam.

Acarienii nu musca, nu inteapa, dar pot fi cauza unor alergii greu de depistat si de stapanit. Aceste mici fiinte, pe care nu le vedem, se afla printre noi atat vii, cat si moarte - milioane de exemplare.

Daca praful de pe mobila si de pe parchet sau covor il indepartam usor, in lenjeria de pat se ascund miliardele de acarieni, greu de gonit de acolo. Ei convietuiesc cu noi in plapuma sau perna, in saltea, in paturi si covoare.

Desi, asa cum am aratat, acarienii nu inteapa si nu ataca pielea omeneasca, prezenta lor este nedorita pe de o parte datorita alergiilor pe care le provoaca, iar pe de alta parte datorita faptului ca au tendinta sa atraga alte microorganisme, inclusiv bacterii, care ne afecteaza sanatatea.

Este necesar sa cunoastem si sa aplicam cateva reguli elementare care ne feresc indeosebi de acarieniii instalati de multa vreme in preajma noastra.

1. Lenjeria de pat trebuie spalata si schimbata la intervale scurt. Este preferabila lenjeria alba, care se poate spala la temperaturi mai ridicate, distrugand particulele vii.

2. Este recomandata inlocuirea pernelor vechi cu altele noi, cel putin odata la trei ani. Perna este locul predilect, unde se instaleaza acarienii.

3. Exista in comert perne si saltele din materiale care nu prezinta interes pentru acarieni. Sunt bune din acest punct de vedere, dar materialul din care sunt confectionate poate fi alergic pentru anumite persoane. Deci nu toata lumea se poate acomoda cu aceasta solutie.

4. Ultima reomandare, care de fapt ar trebui sa fie prima, se refera la aspirarea zilnica a prafului in intreaga locuinta si nu numai acolo unde "se vede". Nu trebuie ocolite: covoarele, plusul, tapetul, lenjeria de pat. Stergerea prafului de pe mobila cu o carpa nu face decat sa-l imprastie.

Circa 90% din populatie este perfect acomodata cu praful si nu simte ca l-ar deranja. Altii ajung sa faca alergii, boli de piele sau chiar crize de astm. Nimeni nu stie din care categorie face parte si, ca urmare, este bine sa ne ferim de praf.

Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, 27 aprilie, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere...
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat cu aciditate ultima ieșire publică a lui Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Capitalei, care și-a prezentat programul cu care vrea să...
#acarieni praf locuinta, #praf locuinta sfaturi , #sanatate