Varicele netratate la timp pot conduce la hemoragii fatale

Joi, 29 Ianuarie 2009, ora 09:46
28334 citiri
Varicele netratate la timp pot conduce la hemoragii fatale

Aproximativ 32% dintre romani au varice sau complicatii ale acestora, dar cei mai multi se prezinta la medic in ultimul moment, cand viata le poate fi pusa in pericol.

Potrivit statisticilor, in majoritatea situatiilor cauzele acestei boli sunt genetice, doar 5% dintre cazuri fiind cauzate de traumatisme sau de arsuri grave, scrie Evenimentul Zilei.

Majoritatea romanilor isi neglijeaza afectiunea care evolueaza lent fie din cauza ca nu se prezinta deloc la medicul specialist, numarul acestora fiind extrem de mic, fie pentru ca aleg sa mearga doar la medicul de familie care le recomanda tratamente ce nu dau rezultate.

Se poate ajunge la hemoragii fatale

Ruptura varicelor, tromboflebita si ulcerul de gamba sunt complicatii care pot pune in pericol viata bolnavilor.

Ruptura varicelor se poate produce accidental, prin lovirea varicelor cu un obiect ascutit, sau spontan, din cauza subtierii treptate a peretelui venei afectate si a presiunii tot mai mari a sangelui din interiorul acesteia.

"Ruptura unui segment varicos determina o sangerare masiva, care poate pune in pericol viata pacientului. Prima masura intr-o astfel de situatie e oprirea sangerarii prin bandajarea stransa cu o fasa a membrului inferior la nivelul zonei de sangerare, deasupra si dedesubtul a cestei zone", explica Valerian Ciubotaru, medic primar chirurg la Clinica Flebestet si vicepresedintele Societatii Romane de Flebologie.

Bolnavul trebuie transportat de urgenta la o clinica de chirurgie care sa aiba si flebologi iar operatia se efectueaza sub anestezie locala, cu o internare de numai doua-trei ore. Imediat ce operatia se incheie, pacientul calca normal si dupa 30 de minute paraseste clinica.

Tromboza varicelor sau tromboflebita este o alta complicatie a varicelor, prin coagularea sangelui in vene. Complicatia poate fi cauzata de un traumatism la nivelul varicelor, de o imobilizare prelungita, dar poate aparea si fara o cauza precisa. Zona afectata se inroseste, devine calda si dureroasa la atingere.

Daca bolnavul se prezinta in maximum 14 zile de la debutul trombozei, se face o interventie chirurgicala prin care se elimina cheagurile de sange si prin care se opreste evolutia bolii. Operatia are loc in ambulator, cu o internare de cateva ore, sub anestezie locala.

O alta complicatie este ulcerul varicos. Ulcerul venos de gamba se poate extinde, ajungand uneori la dezgolirea nervilor sau a oaselor. "Am tratat mii de pacienti cu ulcer de gamba, care s-au vindecat in maximum sase saptamani.

Interventia chirurgicala se face in sistem ambulator, sub anestezie locala", mai spune medicul Valerian Ciubotaru. Dupa operatie, pacientul poate pasi normal, iar durerile dispar imediat.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#varice, #ulcer varicos, #hemoragii, #tromboflebite , #sanatate