Ce determina aparitia hiperactivitatii la copii - adevaruri si mituri

Joi, 02 Decembrie 2010, ora 18:11
5986 citiri
Ce determina aparitia hiperactivitatii la copii - adevaruri si mituri
health

ADHD - deficit de atentie, hiperactivitate - este o tulburare ce apare in copilarie si afecteaza capacitatea copilului de a invata si de a socializa cu ceilalti.

Cercetarile realizate pana acum au aratat ca aceasta afectiune are in mare parte cauze genetice, insa si unii factori de mediu au un rol semnificativ, in timp aparand chiar si fictiuni legate de acestia.

Potrivit Health.com, iata cateva adevaruri si mituri despre cauzele ADHD.

Adevaruri

1. Pesticidele si alte chimicale

Un studiu realizat in 2010 a aratat ca acei copii care aveau un nivel ridicat de organofosfat in urina (un pesticid) aveau si un risc mai mare de ADHD. De asemenea, si femeile in a caror urina s-a gasit un nivel ridicat din acest pesticid aveau un risc mai mare de a face un copil care sa aiba aceasta tulburare.

Cercetarile nu au demonstrat ca pesticidul cauzeaza ADHD, insa sugereaza ca exista o legatura intre el si tulburare si de aceea ar fi bine sa eviti pe cat posibil fructele si legumele tratate cu pesticide.

De asemenea, si despre ftalati (substante chimice gasite in diverse produse, de la jucarii pana la produse cosmetice) s-a descoperit ca au o legatura cu ADHD.

2. Fumatul si consumul de alcool in timpul sarcinii

Copiii care au fost expusi la fum de tigara in stadiul intrauterin au un risc de 2,4 ori mai mare de a avea ADHD. In plus, si alcoolul are astfel de efecte secundare atunci cand femeia il consuma in timp ce este insarcinata.

3. Expunerea la plumb

Plumbul poate fi toxic pentru dezvoltarea creierului si poate afecta comportamentul copiilor expusi la acesta la varste fragede.

4. Aditivii alimentari

Mai multe cercetari au relevat faptul ca exista o legatura intre hiperactivitate la copiii mici si alimentele care contin anumiti coloranti si conservantul benzoat de sodiu. In aceasta privinta este indicat sa vorbesti si cu un medic pentru a sti ce sa eviti.

5. Leziunile cerebrale

Acestea pot cauza proleme de atentie si hiperactivitate, insa nu sunt considerate un factor major de risc deoarece se intampla destul de rar.

6. Alimentatia

Desi nu exista cercetari care sa sprijine ideea ca alimentatia joaca un rol semnificativ in aparitia ADHD, potrivit unui studiu australian, anumite alimente si ingrediente pot afecta comportamentul. Mai exact, adolescentii care aveau o dieta bogata in grasimi, zahar (rafinat indeosebi) si sare aveau un risc de doua ori mai mare de a fi diagnosticati cu ADHD.

De asemenea, si lipsa unei cantitati necesare de acizi grasi omega-3 ar avea o legatura cu aceasta tulburare.

7. Genele

Din ce in ce mai multe studii arata ca una din cauzele principale ale ADHD o constituie mostenirea genetica.

Mituri

1. Zaharul

Despre zahar s-a crezut mult timp ca poate determina hiperactivitate, insa numeroasele analize realizate pana acum nu au reusit sa demonstreze clar acest lucru, desi exista acel studiu australian mentionat mai sus care include si zaharul rafinat.

Oricum, este indicat sa limitezi consumul de zahar al copilului din alte cauze - pentru ca are multe calorii, nu este sanatos, accentueaza riscul de a face carii dentare.

2. Televizorul si jocurile video

Deocamdata nu exista studii care sa arate ca prea mult timp petrecut in fata televizorului sau jucand jocuri video cauzeaza ADHD, desi o cercetare a scos la iveala faptul ca elevii si studentii care au petrecut mai mult timp in fata ecranului aveau mai multe probleme de atentie.

Indiferent insa daca televizorul este sau nu o cauza a hiperactivitatii, prea mult timp petrecut in fata lui nu este oricum indicat.

3. O educatie mai putin buna

Deseori, simptomele ADHD pot fi confundate cu un comportament rebel al copilului pentru care se mai da vina si pe modul de educare al parintilor. Insa pana acum nu exista cercetari care sa demonstreze ca stilul in care un parinte isi creste copilul poate sa contribuie la ADHD. Este adevarat, in schimb, ca acesta poate agrava simptomele afectiunii.

Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
#adhd, #cauze adhd, #adevaruri adhd, #mituri adhd, #adhd copii, #hiperactivitate copii, #cauze hiperactivitate copii , #stiri sanatate