Periuta de dinti manuala sau electrica?

Vineri, 11 Februarie 2011, ora 07:00
7814 citiri
Periuta de dinti manuala sau electrica?
Foto: dentalplanprovider

Periuta de dinti electrica a devenit din ce in ce mai populara in ultimii ani, unele persoane sustinand ca ofera o ingrijire mai buna decat cea manuala. Insa si periuta manuala iti poate curata dintii cum trebuie, daca stii sa o folosesti corect.

Conform expertilor citati de everydayhealth.com, tehnica este mai importanta pentru sanatatea orala decat tipul de periuta ales, dar, pentru a sti mai multe si a alege mai usor, iata cate ceva despre ambele tipuri de periute de dinti - manuala si electrica.

Avantaje ale periutei manuale

Aceasta periuta a fost utilizata mult mai multi ani comparativ cu cea electrica si deja este o garantie ca poate curata dintii adecvat.

1. Nu este scumpa, este usor de gasit la orice magazin si este periuta pe care o recomanda cei mai multi dintre medicii stomatologi. Periuta electrica este pur si simplu mult prea scumpa pentru unele persoane.

2. Este mai usor de transportat atunci cand pleci in vacanta astfel ca reduce tentatia de a abandona o parte din igiena dentara pe parcurcul concediului. Periuta electrica este mai voluminoasa si de aceea este mai incomoda.

3. Exercita o presiune mai mica asupra dintilor si gingiilor, spre deosebire de cea electrica. Vei simti asta daca vei face o proba. Iar, prea multa presiune poate afecta smaltul dintilor, putand duce la durere, sensibilitate si chiar un risc mai mare de cadere a dintilor.

4. Este mai potrivita pentru copii. Chiar si cei mici o pot folosi eficient si in siguranta, dupa ce au fost invatati cum sa faca acest lucru.

Cazuri in care este recomandata periuta electrica

Dincolo de atuurile periutei manuale mentionate mai sus, periuta electrica este recomandata in unele cazuri, in care are avantaje clare. Este vorba de persoanele care nu pot utiliza asa cum trebuie o periuta manuala, printre acestea numarandu-se cele mai in varsta sau cele care au mai putina dexteritate, cum sunt persoanele care sufera de artrita.

Sfaturi pentru a alege o periuta electrica

In prezent, pe piata exista modele mai sofisticate de periute electrice decat cele de la inceput. Spre exemplu, unele au senzori conectati la o alarma care iti spune ca ai apasat prea tare, iar altele te anunta cand te-ai spalat suficient timp. Insa aceste mici inventii nu influenteaza direct curatarea dintilor.

Periuta electrica a fost realizata cu scopul de a stimula gingiile si de a peria dintii cu ajutorul unor configuratii diferite in ceea ce priveste perii. Totusi, chiar si cea mai ieftina periuta electrica isi va face treaba corect, doar ca s-ar putea sa fie nevoie sa o misti mai mult, pentru a ajunge la zonele mai dificile.

Cu toate acestea, mai multe cercetari arata ca exista o periuta electrica mai eficienta, a carei configuratie pare sa ajute mai mult la indepartarea placii bacteriene si la prevenirea aparitiei bolilor gingivale.

Este vorba de periuta care are peri ce se rotesc in aceeasi directie, deodata (toti), dupa care se rotesc in directia opusa. Aceasta pare mai eficienta decat cele electrice care au peri ce se rotesc intr-o singura directei sau decat cele manuale.

Cat de des trebuie sa schimbi periuta

Indiferent daca optezi pentru o periuta manuala sau una electrica, alege una cu peri moi si ai grija sa o schimbi la fiecare trei luni sau atunci cand perii nu mai sunt drepti si fermi.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#periuta dinti, #periute dinti, #periuta dinti electrica, #periuta dinti electrica versus manuala, #comparatie periuta dinti electrica manuala , #stiri sanatate