Ruperea USL - nu daca, ci cand si cum (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 05 Ianuarie 2014, ora 23:19
8383 citiri
Ruperea USL - nu daca, ci cand si cum (Opinii)

Anul a inceput sub un mare semn de intrebare: se rupe sau nu USL? Nu e nicio dilema. Ruptura nu numai ca este inevitabila, ci, de facto, ea s-a si produs. Iar explicatia e simpla, e valabila din momentul constituirii USL si am afirmat-o deja de mai multe ori.

Nu exista niciun motiv rational, conform logicii politicii, pentru ca un partid aflat in situatia PSD - adica un partid care are cei mai multi primari, cei mai multi presedinti de Consilii Judetene, cei mai multi parlamentari si sefia guvernului, cea mai buna structura teritoriala, cea mai buna masinarie electorala, si, mai ales, obsesia puterii absolute - sa renunte de buna voie la functia suprema in stat, o functie dupa care tanjeste de 10 ani si pe care ar putea-o pierde pentru urmatorii 10 ani.

Poate ca daca modificarea Constitutiei ar fi reusit si functia prezidentiala ar fi fost jupuita de atributii, interesul PSD ar fi fost mai mic. Dar cum atributiile raman intacte, asa ceva este imposibil.

PSD nu este un partid de amatori, de romantici ai politicii. Este partidul cel mai pragmatic si mai experimentat de pe scena politica. Nu are cum sa faca o asemenea eroare. Chiar daca Victor Ponta, sub numele de cod Carlanul, ar fi putut sa gandeasca asa ceva, greii PSD, baronii nu ar accepta in ruptul capului si nu ar consimti in veci sa traga cu toata puterile pentru un candidat al altui partid. Asa ceva nu se poate.

Problema PSD este cand sa rupa USL si cum, pentru a suporta costuri politice si electorale cat mai mici. Dar cum centrul trebuie sa raman imaculat si Victor Ponta trebuie lasat sa joace partitura liderului unificator si tolerant, fara orgolii si ambitii personale, atacurile vin din esalonul doi, sunt din ce in ce mai dure si reflecta intentii din ce in cei mai clare.

Sigur, cel mai comod ar fi ca PNL sa plece de buna voie. Si este pus in situatiile cele mai umilitoare cu putinta pentru a face pasul. Dar liberalii nu se dau dusi de la putere. Crin Antonescu are mainile legate. Partidul nu vrea si pace, iar daca ar forta decizia ar risca sa rupa PNL, pentru ca o parte, in frunte cu aripa Chitoiu - Rusanu ar fi dispusi la sciziune pentru a-si pastra pozitiile. Asa ca tot PSD trebuie sa faca pasul decisiv.

D-na Vranceanu Firea, deputat PSD, a evaluat deja cel mai bun moment pentru ruptura, pe care nu pare sa o puna la indoiala, si a apreciat ca martie ar fi cel mai bun moment. Calculul e corect. E cu mult mai bine pentru social-democrati sa imparta cu liberalii eforturile iernii si socul primelor facturi cu pretul mai mare la gaze, de exemplu. Timpul pentru geruri si inzapeziri nu e nici el pierdut pana nu da firul ierbii.

Ce motiv va fi ales e greu de anticipat deocamdata, dar el ne-a fost sugerat tot de d-na Firea suparata foc pe alianta de facto dintre PNL si PDL in judetele Ilfov, Botosani si Alba. Este asadar probabil ca tema invocata sa fie tradarea. Tradarea, intinarea idealurilor anti PDL si cele antibasiste, pentru ca si Crin Antonescu este acuzat ca si-a dat mana cu Traian Basescu, ceea ce nici nu bag mana in foc ca nu e adevarat. Daca motivul va fi tradarea, PSD isi asigura pastrarea celei mai mari parti a electoratului USL, al carui numitor comun este aversiunea fata de actualul presedinte si fosta putere.

PNL are o reactie palida, tot prin intermediul esalonului doi, adica al vicepresedintelui Turcanu, care cere organizarea unui noi congres in USL pentru reconfirmarea candidaturii lui Crin Antonescu.

Este palida din doua motive. Pe de-o parte, pentru ca PSD are un argument solid sa refuze: de ce sa ne mai obosim si sa mai cheltuim alti bani cand decizia e luata? Dar si sa zicem ca ar fi organizat un nou congres, nu unul, ci zece, la momentul potrivit se organizeaza un al 11-lea, care ia decizia contrara si gata, se termina cu candidatura lui Crin Antonescu.

Asadar, cheia e in mana PSD si este de asteptat sa transeze soarta USL cand si cum va socoti ca este mai bine pentru el.

Lucrurile „ciudate” sesizate de un fost ministru al Culturii în cazul furtului pieselor din tezaurul dacic. Unde ar trebuie îndreptată atenția în modul în care au acționat hoții
Lucrurile „ciudate” sesizate de un fost ministru al Culturii în cazul furtului pieselor din tezaurul dacic. Unde ar trebuie îndreptată atenția în modul în care au acționat hoții
Fostul ministru al Culturii Raluca Turcan a declarat că sunt 'lucruri ciudate' în cazul furtului pieselor din tezaurul dacic. Ea a spus că atenția merită îndreptată spre faptul că...
Instituțiile europene, solicitate să intervină, după furtul tezaurului dacic. „Vă pot spune că sunt o adevărată comoară care impresiona toți vizitatorii”
Instituțiile europene, solicitate să intervină, după furtul tezaurului dacic. „Vă pot spune că sunt o adevărată comoară care impresiona toți vizitatorii”
Vicepreședintele Parlamentului European Victor Negrescu, europarlamentar PSD, a transmis duminică, 26 ianuarie, într-o postare pe Facebook. că furtul tezaurului dacic din Muzeul Drents...
#Antonescu Ponta USL, #rupere USL , #Crin Antonescu
  1. Lucrurile „ciudate” sesizate de un fost ministru al Culturii în cazul furtului pieselor din tezaurul dacic. Unde ar trebuie îndreptată atenția în modul în care au acționat hoții
  2. Instituțiile europene, solicitate să intervină, după furtul tezaurului dacic. „Vă pot spune că sunt o adevărată comoară care impresiona toți vizitatorii”
  3. "Ce a făcut Călin Georgescu pentru ţara asta". Atac sub centură al lui Sebastian Burduja: "Are peste 60 de ani. Să spună trei lucruri concrete"
  4. Liberalul care a votat contra validării lui Crin Antonescu drept candidatul PNL la prezidențiale
  5. Elena Lasconi, atac la Guvern: „Ne condamnă pe noi şi pe copiii noştri să plătim preţul incompetenţei, lăcomiei şi hoţiei lor”
  6. Crin Antonescu, confirmat de PNL drept candidat la prezidențiale. „Nu voi fi un președinte comod. Nu vreau mult, vreau totul pentru această națiune” VIDEO
  7. Călin Georgescu ”lucrează ca un dictator. Acest guru expirat care dă impresia că a ieșit din fabricile de spioni”, declară ministrul Predoiu VIDEO
  8. Bolojan, la Consiliul PNL: „Avem o triplă criză / Nu trebuie să creștem taxele / Trebuie să creștem încrederea oamenilor” VIDEO
  9. „Trebuie să recuperăm România tradițională și România anti-sistem. Nu ne trebuie candidați bizari”. Ministrul Educației subliniază „o problemă de securitate” VIDEO
  10. „Un caz clinic”. Fost șef al spionajului românesc, verdict tranșant despre Călin Georgescu. „Discurs care se poate defini după manualele moderne de psihiatrie”