Ruperea USL - nu daca, ci cand si cum (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 05 Ianuarie 2014, ora 23:19
8289 citiri
Ruperea USL - nu daca, ci cand si cum (Opinii)

Anul a inceput sub un mare semn de intrebare: se rupe sau nu USL? Nu e nicio dilema. Ruptura nu numai ca este inevitabila, ci, de facto, ea s-a si produs. Iar explicatia e simpla, e valabila din momentul constituirii USL si am afirmat-o deja de mai multe ori.

Nu exista niciun motiv rational, conform logicii politicii, pentru ca un partid aflat in situatia PSD - adica un partid care are cei mai multi primari, cei mai multi presedinti de Consilii Judetene, cei mai multi parlamentari si sefia guvernului, cea mai buna structura teritoriala, cea mai buna masinarie electorala, si, mai ales, obsesia puterii absolute - sa renunte de buna voie la functia suprema in stat, o functie dupa care tanjeste de 10 ani si pe care ar putea-o pierde pentru urmatorii 10 ani.

Poate ca daca modificarea Constitutiei ar fi reusit si functia prezidentiala ar fi fost jupuita de atributii, interesul PSD ar fi fost mai mic. Dar cum atributiile raman intacte, asa ceva este imposibil.

PSD nu este un partid de amatori, de romantici ai politicii. Este partidul cel mai pragmatic si mai experimentat de pe scena politica. Nu are cum sa faca o asemenea eroare. Chiar daca Victor Ponta, sub numele de cod Carlanul, ar fi putut sa gandeasca asa ceva, greii PSD, baronii nu ar accepta in ruptul capului si nu ar consimti in veci sa traga cu toata puterile pentru un candidat al altui partid. Asa ceva nu se poate.

Problema PSD este cand sa rupa USL si cum, pentru a suporta costuri politice si electorale cat mai mici. Dar cum centrul trebuie sa raman imaculat si Victor Ponta trebuie lasat sa joace partitura liderului unificator si tolerant, fara orgolii si ambitii personale, atacurile vin din esalonul doi, sunt din ce in ce mai dure si reflecta intentii din ce in cei mai clare.

Sigur, cel mai comod ar fi ca PNL sa plece de buna voie. Si este pus in situatiile cele mai umilitoare cu putinta pentru a face pasul. Dar liberalii nu se dau dusi de la putere. Crin Antonescu are mainile legate. Partidul nu vrea si pace, iar daca ar forta decizia ar risca sa rupa PNL, pentru ca o parte, in frunte cu aripa Chitoiu - Rusanu ar fi dispusi la sciziune pentru a-si pastra pozitiile. Asa ca tot PSD trebuie sa faca pasul decisiv.

D-na Vranceanu Firea, deputat PSD, a evaluat deja cel mai bun moment pentru ruptura, pe care nu pare sa o puna la indoiala, si a apreciat ca martie ar fi cel mai bun moment. Calculul e corect. E cu mult mai bine pentru social-democrati sa imparta cu liberalii eforturile iernii si socul primelor facturi cu pretul mai mare la gaze, de exemplu. Timpul pentru geruri si inzapeziri nu e nici el pierdut pana nu da firul ierbii.

Ce motiv va fi ales e greu de anticipat deocamdata, dar el ne-a fost sugerat tot de d-na Firea suparata foc pe alianta de facto dintre PNL si PDL in judetele Ilfov, Botosani si Alba. Este asadar probabil ca tema invocata sa fie tradarea. Tradarea, intinarea idealurilor anti PDL si cele antibasiste, pentru ca si Crin Antonescu este acuzat ca si-a dat mana cu Traian Basescu, ceea ce nici nu bag mana in foc ca nu e adevarat. Daca motivul va fi tradarea, PSD isi asigura pastrarea celei mai mari parti a electoratului USL, al carui numitor comun este aversiunea fata de actualul presedinte si fosta putere.

PNL are o reactie palida, tot prin intermediul esalonului doi, adica al vicepresedintelui Turcanu, care cere organizarea unui noi congres in USL pentru reconfirmarea candidaturii lui Crin Antonescu.

Este palida din doua motive. Pe de-o parte, pentru ca PSD are un argument solid sa refuze: de ce sa ne mai obosim si sa mai cheltuim alti bani cand decizia e luata? Dar si sa zicem ca ar fi organizat un nou congres, nu unul, ci zece, la momentul potrivit se organizeaza un al 11-lea, care ia decizia contrara si gata, se termina cu candidatura lui Crin Antonescu.

Asadar, cheia e in mana PSD si este de asteptat sa transeze soarta USL cand si cum va socoti ca este mai bine pentru el.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Antonescu Ponta USL, #rupere USL , #Crin Antonescu