PSD si PNL nu vor sa se inteleaga, ci sa castige - Interviu cu un specialist in negociere

Vineri, 21 Februarie 2014, ora 07:39
4717 citiri
PSD si PNL nu vor sa se inteleaga, ci sa castige - Interviu cu un specialist in negociere
Foto: Q Magazine

Blocajul din USL este generat de faptul ca PSD si PNL au mize diferite, iar scopul lor nu este sa se inteleaga, ci sa se pozitioneze cat mai bine inaintea alegerilor din acest an, explica Marian Rujoiu, specialist in tehnici de negociere.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, managerul Extreme Training comenteaza modul in care se poarta negocierile politice dintre PSD si PNL, explica de ce acestea au loc in buna masura la televizor si isi exprima opinia ca va iesi castigator cel care va activa "arhetipul de salvator", cu care Traian Basescu a iesit castigator in alegeri de mai multe ori pana acum.

Care dintre parti vi se pare ca a negociat mai bine pana in acest moment, PNL sau PSD? S-au facut si greseli?

In general, negocierile sunt de doua feluri. Primul tip de negociere se numeste distributiva si este aproape ca la piata, in care fiecare parte cere cat de mult si incearca sa obtina cele mai bune rezultate fara sa se preocupe absolut deloc de relatia sau colaborarea pe termen lung cu celalalt.

Al doilea tip de negociere este integrativa, cand ambele parti incearca sa ajunga la un numitor comun in vederea atingerii unor obiective comune.

Daca la inceputul guvernarii USL am vazut clar o negociere integrativa (in care interesele au fost comune), acum avem o negociere distributiva, in care fiecare parte cere mult, noi asistand de fapt la o competitie, un razboi mediatic, presiuni din care fiecare parte vrea sa castige, dorindu-si in acelasi timp ca cealalta parte sa piarda.

Uneori, negocierea seamana cu un joc de sah, in care partile fac mutarile pe rand. Din punct de vedere al negocierii nu a gresit nicio parte, pentru ca fiecare a incercat sa contrabalanseze mutarile celuilalt.

Criza prelungita in USL: Ministri PSD, pe posturile liberalilor si noi amenintari de la Antonescu

Cum comentati faptul ca negocierile au devenit "mediatice", dupa cum a recunoscut Klaus Iohannis, adica nu se mai desfasoara in spatele usilor inchise, ci in mass-media? Credeti ca exista un conflict real sau exista o strategie a celor doua partide de a tine ochii publicului atintiti pe USL, urmand ca invingatorul sa urce in sondaje?

Negocierile au devenit mediatice pentru ca miza nu este reprezentata doar de un raport actual de putere in guvern, ci tine si alegerile europarlamentare si prezidentiale din acest an.

Paradoxal insa, e foarte posibil ca cel care castiga aceasta lupta pe termen scurt sa nu urce neaparat in sondaje. Probabil, indiferent cum se vor sfarsi negocierile, nu vom vedea mari schimbari in opinia publica, rezultate directe ale acestei negocieri, ci mai degraba schimbari generate de miscarile strategice pe care fiecare parte le va face ulterior.

Privind lucid, in acest moment observam ca nicio parte nu are argumente atat de solide incat sa urce in sondaje, motiv pentru care apare un joc paralel pe care niciuna din parti nu-l joaca foarte bine si anume activarea arhetipului de salvator.

Arhetipul de salvator functioneaza in constiinta colectiva, iar partea care reuseste practic sa transmita ideea ca salveaza situatia (in cazul de fata Romania) castiga puncte bune in sondaje. Si daca nu reuseste sa o faca, practic tot castiga ceva la nivel de intentie, care s-ar putea traduce in cateva procente electorale ulterior.

Sa ne amintim ca PSD a facut primul mutarea, reactionand destul de dur, cerand implicit demisii in cazul gestionarii crizei privind prabusirea avionului, cautarea victimelor, etc. Apoi, pe un alt culoar, PNL a venit cu propunerea Iohannis, care tot o propunere de tip salvator este.

Arhetipul salvator a functionat in constiinta colectiva, asa a castigat Traian Basescu in trecut, asa a reusit sa se mentina si, deloc surprinzator, acum Traian Basescu joaca aceeasi carte si referitor la acest conflict din USL.

Toate declaratiile lui Traian Basescu duc in aceasta directie, iar presedintele nu are nimic de pierdut. Cu cat continua mai mult conflictul dintre PSD si PNL cu atat Traian Basescu acumuleaza mai mult capital.

Simplu spus, cand doi se certa al treilea castiga.

Va fi greu sa castige PSD sau PNL rolul de salvator pentru ca, pe de-o parte, nu au un context favorabil, nu au nici argumente solide, iar in acelasti timp este extrem de dificil sa fii la guvernare si sa joci rolul de salvator, mai ales cand economia merge cum merge.

Basescu: Ponta si Antonescu, chiar sunteti iresponsabili? Faceti-l, frate, pe Iohannis vicepremier, dar incetati criza!

Ce va spune fermitatea cu care cele doua partide se mentin pe pozitie?

Teoretic PSD si PNL ar trebui sa se inteleaga rapid, avand toate argumentele pentru a o si face. Insa, cum spuneam mai sus, scopul lor nu este sa se inteleaga, ci mai degraba vor o pozitionare mai buna inainte de alegerile care urmeaza.

Uneori, probabil cum este si cazul de fata, calculele nu se fac doar raspunzand la intrebarea: Cum castig?

E foarte posibil sa avem de-a face cu o situatie in care PSD a realizat ca pierde teren electoral mergand impreuna cu PNL. De cealalta parte, probabil ca la nivel macro PNL ar castiga mult mai mult daca in acest moment ar iesi de la guvernare.

Totusi, PNL este format din oameni care ocupa anumite functii si au acces la anumite resurse care pot fi transformate in procente electorale la un moment dat. Aici, Crin Antonescu, practic, primeste sah de la propriul partid. Depinde foarte mult care va fi pozitia tuturor jucatorilor importanti din PNL, nu doar a lui Crin Antonescu, care nu este niciun secret ca-si doreste fotoliul de presedinte.

In acest fel am putea crede ca in tot acest razboi maximul de castig pe care-l poate obtine oricare din parti este de fapt mentinerea pozitiei actuale, sau cel mult consolidarea pozitiei, mai ales dupa infiintarea PMP.

Iohannis: Antonescu va fi presedintele Romaniei, cu sau fara USL, cu sau fara USD

S-ar putea incheia acest blocaj cu castiguri pentru ambele partide sau

cineva trebuie sa piarda? Daca da, cine va fi acela?

Nicio parte nu va castiga semnificativ urmare a acestui blocaj, in cel mai bun caz vor inregistra pierderi mici fiecare parte.

Daca pentru PSD miza este numarul de voturi si asigurarea unei majoritati, pentru Crin Antonescu miza este fotoliul de presedinte, deci obiectivele sunt diferite. Acesta este oarecum si principalul motiv pentru care a aparut blocajul.

Cei care vor ramane la guvernare vor pierde capital electoral in mod natural, este vorba de o erodare normala, aceasta este si motivul pentru care se aduc in teren noi jucatori cum ar fi Iohannis sau Oprescu, pentru compensare.

In concluzie, pe termen scurt nu va castiga nicio parte nimic semnificativ, indiferent de rezultat, ci mai degraba castiga a treia parte, numita Traian Basescu.

Iar pe termen mediu si lung este prematur sa ne pronuntam din simplul motiv ca fiecare parte va veni cu noi date, noi jucatori, noi strategii si noi pozitii.

Memoria electorala, de regula, se rezuma la ultimele sase luni, adica oamenii isi dau votul avand in minte in primul rand ce s-a intampla cu 6 luni inainte de alegeri, iar daca ne uitam la prezidentiale, vedem ca razboiul abia a inceput, europarlamentarele fiind doar un test intermediar.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#negocieri PNL PSD, #Basescu intelegere USL, #Marian Rujoiu negocieri USL , #Crin Antonescu