E oficial: UDMR si USD au semnat protocolul de guvernare

Luni, 03 Martie 2014, ora 15:56
2469 citiri
E oficial: UDMR si USD au semnat protocolul de guvernare

PSD, UNPR, PC si UDMR au semnat, luni, protocolul care consfinteste faptul ca formatiunea maghiara intra la guvernare in locul PNL, la primul punct fiind subliniat faptul ca programul de guvernare votat de Parlament in 21 decembrie 2012 nu se schimba.

Premierul Victor Ponta a reamintit ca USL a semnat si in 2012 un protocol de colaborare cu UDMR, adaugand ca aceasta formatiune politica este "singurul reprezentant al minoritatii maghiare in Parlament si care are grup parlamentar".

De asemenea, seful Executivului a afirmat ca el a sustinut in permanenta ca Romania are nevoie de stabilitate, iar acest lucru este cu atat mai valabil astazi, cand "la granita noastra exista conflicte, pericole, inclusiv dispute cu caracter interetnic".

"Nu in ultimul rand, de fiecare data cand am colaborat cu dvs. sau mi-ati fost adversari am spus ca sunt doua caracteristici pe care nimeni nu le-a contestat: competenta si seriozitatea dvs. (...) Imi doresc sa fim parteneri pana la alagerile parlamentare din 2016, sa facem lucruri bune pentru Romania si sa dam un semnal ca tensiuni interetnice exista doar in declaratiile date la televizor", a mai spus premierul.

La randul sau, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a sustinut ca formatiunea sa a luat decizia intrarii la guvernare, o decizie care "nu a fost usoara", pentru ca a apreciat ca "Romania are nevoie de stabilitate guvernamentala, politica, intr-un an electoral, mai ales ca in jurul nostru se intampla lucruri nedorite, extrem de grave".

Liderul UDMR a mai spus ca inca din 2012 a avut un dialog cu premierul Victor Ponta si a constatat "deschidere si intelegere in privinta minoritatilor nationale".

Kelemen Hunor a declarat ca va fi un "drum greu", dar s-a aratat convins ca, impreuna, cele patru formatiuni politice vor "reusi o guvernare buna".

Ulterior semnarii protocolului politic de catre UDMR, la masa s-au asezat si liderii UNRP, Gabriel Oprea, si PC, Daniel Constantin, care au semnat si ei protocolul de guvernare.

PSD a publicat pe site Acordul Politic intre Alianta Electorala USD si UDMR precum si Protocolul privind colaborarea politica dintre PSD si Grupul Parlamentar al Minoritatilor Nationale din cadrul Camerei Deputatilor.

Premierul Ponta a tinut sa adauge ca "primul punct al acordului de guvernare este faptul ca pastram programul aprobat de Parlament in 21 decembrie 2012, in care erau spuse lucruri despre drepturile minoritatilor foarte bune ".

Guvernul Ponta III - Ponta anunta noul Executiv

"Imi doresc ca batalia politica sa nu depaseasca de aceasta data limita seriozitatii", a mai spus Victor Ponta, cerandu-le presedintelui Basescu, PNL si PDL sa evite "orice escaladare a discursului nationalist sovin".

"Sa avem toti grija sa pastram batalia politica in limitele democratice, europene", a mai declarat Victor Ponta.

La ora 16:30, premierul Ponta anunta structura noului Guvern si lista ministrilor.

Citeste si:
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Preşedintele PNL Bucureşti, primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu, a spun sâmbătă, 22 ianuarie,despre greva de la STB că este „ilegală, imorală şi penală”. Esilul susține că acest...
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Tudor Prisecaru a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă. Potrivit CV-ului, Prisecaru este...