Rezista Ponta tentatiei? (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 07 Martie 2013, ora 17:04
4722 citiri
Rezista Ponta tentatiei? (Opinii)

Dupa o zi de reactii chioare la un subiect care altfel ar fi putut fi considerat reprezentativ pentru starea politicii romanesti, plecarea lui Stanisoara din PDL catre PNL a fost golita de orice incarcatura morala si ramane un simplu transfer, pe care nu il mai putem judeca decat din punct de vedere tactic.

Cum paguba lasata in urma e considerabil mai mare decat prejudiciul adus liberalilor, cum degringolada din randul pedelistilor a atins cote maxime, tinta a fost atinsa.

Inghitirea si a lui Stanisoara de catre liberali, aflati in pragul unei crize de greata dupa atatea lesuri digerate, a reaprins mintile celor care traiesc doar pentru a vedea USL rupt cat mai repede. In acest punct avem cea mai mare densitate umana. Exista liberali, pesedisti, pedelisti plus o multime nesfarsita de propagandisti de prin presa sau aiurea a caror energie si pofta de viata are o singura sursa. Sunt convins ca astazi, chiar si in interiorul USL, numarul celor care isi doresc despartirea apelor este mai mare decat grupul celor care cred ca Uniunea e cea mai buna solutie.

Problema de care toti isi sparg capul e cand scot pixul si incep sa execute calculele. Orice alta varianta cu exceptia unui USL unit si sustinerea lui Crin Antonescu drept candidat unic pentru alegerile de anul viitor contine atat de multi factori de risc, incat doar pierderea ratiunii in grup ar putea cauza modificarea planului initial. Cum in politica noastra predominanta e mai degraba lipsa analizei si a ratiunii, nu e imposibil sa asistam la aruncarea PSD in lupta prezidentiala cu un candidat propriu.

In ciuda sondajelor si dincolo de cifrele lor mereu altele in fiecare saptamana, oricat si-ar dori si ar visa Victor Ponta la Cotroceni, sansele de a-i lua fata liderului PNL ii sunt prea slabe si cu prea multi "daca" pentru a fi jucate pana la capat. Pentru aceasta ideea pot fi aduse o multime de argumente, inclusiv faptul ca ruperea USL si intrarea lui Ponta in lupta directa impotriva lui Crin i-ar provoca din start un dezavantaj serios premierului. Gestul ar insemna incalcarea prea multor promisiuni si angajamente luate chiar fata de electorat, ca sa fie trecut la pierderi nesemnificative - plus/minus.

O astfel de tradare si inselare a asteptarilor, pe langa colaborationismul deja deranjant cu Traian Basescu, l-ar transforma pe Victor Ponta intr-un Mihai Razvan Ungureanu ceva mai abil, dar atat, din moment ce singurul care-i face opozitie presedintelui este Crin Antonescu. Dar ajunge pe acest subiect. Spectacolul pe care il ofera cei care se roaga zi si noapte sa crape USL, sa piara Antonescu si sa moara Ponta, merita sa fie urmarit in continuare. El devine delicios cand scoate la suprafata visurile si frustrarile celor care sunt gata sa jure ca lovitura de stat a USL continua.

Realitatea e probabil ceva mai aproape de scenarii mult mai putin spectaculoase, dar infinit mai eficiente si sigure pe termen lung, care vor aduce un castig tuturor. E varianta prezentata inca de la inceput si care odata cu trecerea timpului isi sporeste nu isi scade credibilitatea. Tocmai pentru ca e un lucru atat de putin obisnuit la noi. Un USL unit ii face si lui Ponta viata mai usoara si ii sterge o multime de gafe, prostii si nemernicii pe care le executa la Guvern, fie din cauza crizei, fie din ignoranta, fie din cauza unor interese care il depasesc si carora nu i se poate opune.

In conditiile astea, cat curaj ar trebui sa aiba Ponta sa rupa PSD de PNL si sa arunce nu doar USL in aer, ci poate chiar toata guvernarea. Pe cand in ritmul asta al injuraturilor din coltul gurii intre ministrii liberali si pesedisti, treaba merge inainte si atentia generala e tinuta departe de prapastia peste care joaca Guvernul lui Ponta.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#alegeri prezidentiale 2014 candidat USL, #USL rupe alianta, #PDL traseism USL , #guvern