Ponta, lectii de politica pentru Iohannis

Autor: Iulian Leca, Senior editor
Marti, 06 Octombrie 2015, ora 12:07
3570 citiri
Ponta, lectii de politica pentru Iohannis

Victor Ponta a iesit public pentru a arunca o mana de sageti in fata lui Klaus Iohannis. Premierul a recunoscut ca ar exista o criza politica pentru care l-a facut oricum responsabil pe presedinte, atat pentru ca ar fi generat-o, cat si pentru ca nu stie, nu vrea sau nu intelege cum sa-i puna capat.

Ca orice politician incoltit si-a exhibat puterea pe care o mai are cu un amestec de declaratie de razboi si oferta de pace conditionata, din care la final nici el nu mai stia ce este dispus sa faca si ce nu pentru a scapa de imposibilul in care se afunda pe masura ce trece timpul. Si totusi, in ciuda evidentei si bunului simt, Victor Ponta a gasit resurse sa mearga mai departe. Nu fara sa plateasca.

Pentru asta pare ca se simte obligat sa-i atace pe toti care il vor plecat. Argumentele si explicatiile pe care Ponta le foloseste devin, pe masura ce sunt expuse, la fel de imposibile si paradoxale ca situatia in care se afla un premier trimis in judecata dar sustinut in functie de o majoritate solida pe care factorii politici nu reusesc sa o sparga.

De aici si curajul lui Ponta. Ba afirma ca s-ar retrage oricand din fruntea Guvernului, cu conditia ca presedintele sa pastreze actuala majoritate si premierul propus de aceasta, ba considera ca nu e nimic mai firesc decat sa isi duca mandatul pana la capat si sa decida votantii la alegeri cum va arata viitorul politic.

Exista un moment hipnotic in timpul interviului pe care Ponta l-a dat postului B1 Tv, cand la intrebarile lui Ion Cristoiu despre posibila condamnare cu executare a lui Dragnea, premierul raspunde candid ca partidul in totalitate si-a asumat sa fie condus de un condamnat. Era aproape mandru de oferta pe care el si camaradul sau Dragnea o fac pentru solidarizarea celui mare partid fata de un lider care este si ar putea fi din nou condamnat.

Intrebarea care nu i-a fost pusa lui Ponta la B1 Tv, dar care ar fi urmat in mod logic, ar fi trebuit sa sune: in calitate de premier trimis in judecata isi asuma sa ramana in functie, fie si cu riscul de a fi condamnat in timpul mandatului? Nu ia niciunul din cei doi lideri social democrati in calcul posibilitatea ca ar putea arunca in aer partidul chiar inainte de alegeri?

La cum evolueaza lucrurile in PSD, nu mai sunt multi carora sa le pese daca si cum se va curata partidul. Din fericire pentru politica romaneasca, Ponta e condamnat sa faca politica daca vrea sa supravietuiasca in fragilul joc de forte din jurul sau. Iar politica lui Ponta va avea succes cu atat mai mult cu cat ea va umple golul lasat de inabilitatea sau gafele de la Cotroceni.

Asa cum a fost cazul ultimei erori prezidentiale, respectiv pozitia adoptata de Iohannis in privinta crizei refugiatilor si finalizata intr-o izolare rusinoasa pe plan european alaturi de Ungaria lui Viktor Orban. Victor Ponta i-a aratat lui Iohannis in interviul de la B1 o mostra a cosmarului care ar putea sa-i devina o majoritate parlamentara ostila si o guvernare condusa de un premier care nu mai are ce pierde politic.

Citeste si:
Marcel Ciolacu le plânge de milă pensionarilor români: "80 la sută trăiesc cu o pensie până în 2.000 de lei"
Marcel Ciolacu le plânge de milă pensionarilor români: "80 la sută trăiesc cu o pensie până în 2.000 de lei"
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că 80 la sută dintre pensionarii români au o pensie de până în 2.000 de lei şi că pensia minimă va ajunge de la 1 ianuarie 2022 la 1.000 de...
Streinu-Cercel, despre noua variantă de coronavirus: ”Românii se comportă ca şi cum şi-ar dori să se infecteze”
Streinu-Cercel, despre noua variantă de coronavirus: ”Românii se comportă ca şi cum şi-ar dori să se infecteze”
Președintele Comisiei pentru Sănătate din Senat, Adrian Streinu-Cercel, a făcut duminică, 5 decembrie, un apel la populație să respecte măsurile de bază pentru a preveni răspândirea...