Victor Ponta, fara rusine, fara limite (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 21 Iulie 2012, ora 13:22
15800 citiri
Victor Ponta, fara rusine, fara limite (Opinii)

Avem trei comisii. Una este alcatuita din academicieni, in frunte cu presedintele si vicepresedintele Academiei Romane, exact tipul de comisie pe care il solicita Victor Ponta (probabil nestiind ca exista) pentru evaluarea acuzatiilor de plagiat la adresa lui Ioan Mang.

Desi desfiintata de Ministrul Educatiei exact in ziua analizei cazului Ponta, comisia de academicieni a dat in unanimitate verdict de plagiat in privinta tezei de doctorat a premierului: 85 de pagini copiate in sistem "copy-paste", adica cel mai primitiv tip de plagiat.

Avem o a doua comisie, Comisia Nationala de Etica, aflata in subordinea Ministerului Educatiei, deci implicit a lui Victor Ponta. Comisie a carei componenta a fost schimbata imediat dupa declansarea scandalului Mang si din care acum face parte inclusiv un fost parlamentar PSD.

Aceasta comisie din subordinea ministerului, deci implicit a lui Victor Ponta, este singura care stabileste ca teza de doctorat a premierului nu e plagiat, dar nu pentru ca nu ar exista pagini copiate, despre ele nu se sufla o vorbulita, ci pentru ca in 2003 erau alte norme in vigoare, iar teza le respecta.

Inainte de anuntarea deciziei, presedintele si vicepresedintele Comisiei Nationale de Etica au demisionat fara explicatii.

O a treia comisie este cea de etica a Universitatii Bucuresti, universitate care a emis titlul de doctor pentru Victor Ponta. Desi ministrul Educatiei a amenintat UB cu desfiintarea scoli doctorale in caz de verdict impotriva premierului, comisia de etica a UB a decis in unanimitate ca teza de doctorat a lui Victor Ponta este un plagiat: 115 pagini copy-paste, doar 16 note de subsol si 40 de referinte.

Normele pe care trebuia sa le respecte Victor Ponta in elaborarea lucrarii sunt vechi de 200 de ani, spune presedintele Comisiei de Etica a UB, prof.univ. Marian Popescu.

Dupa cum era de asteptat, Victor Ponta a anuntat ca ia in considerare numai verdictul care ii e favorabil, acuzand celelalte doua comisii ca au emis decizii politice.

Adica singura decizie nepolitizata este a comisiei aflata in varful pixului Ecaterinei Andronescu, cu o componenta schimbata pe Liviu Pop, cu doi membri demisionari fara explicatii.

Comisia din subordinea lui Victor Ponta este mai credibila decat o comisie din care fac parte presedintele si vicepresedintele Academiei Romane plus alti patru academicieni si decat Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti, independenta de ministrul Educatiei. Asta ar trebui sa credem?

Eu nu pot sa cred. Dupa cum impartasesc pe deplin opinia presedintelui Academiei Romane, Ionel Haiduc, potrivit caruia pentru a depista tipul de plagiat copy-paste comis de Victor Ponta nu trebuie decat sa stii sa citesti si sa constati ca doua texte sunt identice.

Adica abilitati ale unui copil de clasa a doua. Ministrul german al Apararii si presedintele Ungariei au demisionat dupa ce au fost declarati plagiatori de universitatile unde si-au obtinut doctoratele. Dupa cum spune tot presedintele Academiei Romane, nu exista in cazul Ponta instanta mai credibila si mai competenta decat aceea a Universitatii Bucuresti.

Prin faptul ca Victor Ponta a plagiat lucrarea de doctorat (sau nu a plagiat-o pentru ca nu a facut-o cu mana lui, ci i-a fost facuta, deci a fost plagiata de vreun servitor al lui Adrian Nastase) demostreaza ca omul aflat in fruntea Guvernului Romaniei are o mentalitate profund viciata.

Daca poti sa furi 115 pagini (sau sa-ti insusesti o lucrare facuta de altii pentru tine), inseamna ca poti sa furi orice, sa-ti insusesti orice, sa spui orice minciuna. Inseamna ca nu ai respect pentru munca, pentru elita, pentru integritate, pentru valoare intelectuala.

Inseamna ca esti un impostor fara rusine, capabil de orice. Acesta este raspunsul pentru cei care se intreaba ce relevanta are plagiatul lui Ponta pentru situatia actuala a Romaniei.

Pe de alta parte, felul in care a evoluat acest scandal, cu o comisie de academicieni defiintata peste noapte, cu o comisie de etica aleasa pe spranceana de ministrul Educatiei dupa demiterea fara explicatii a fostilor membri, cu acuzatii la adresa Universitatii Bucuresti, cu jigniri la adresa celor mai inalte elite academice romanesti, este inca o dovada a incalcarii regulilor unui stat de drept de catre actuala Putere.

Pe cine nu incalecam, desfiintam, aceasta este deviza sub care sunt casapite institutiile, de la CCR, pana la comisia de acreditare a titlurilor universitare. Maine dl. Ponta si d-na Andronescu pot sa desfiinteze si Universitatea Bucuresti, daca rectorul acesteia, prof.univ. Mircea Dumitru, va cere oficial anularea titlului de doctor pentru Victor Ponta.

Din acest moment, Victor Ponta este total discreditat pe plan intern si extern in orice mediu care are un minim respect pentru valoarea academica, pentru integritate, onoare, adevar si pentru regulile statului de drept.

Din nefericire, aceasta anatema o poarta nu doar omul Victor Ponta, ci premierul Romanei si ea se rasfrange asupra tuturor romanilor. Iar daca noi vom socoti ca nu doar plagiatul, ci mentalitatea si practicile pe care le denota el sunt tolerabile, atunci chiar nu cred ca avem ce cauta in Europa civilizata si ne vom merita soarta oricare ar fi ea.

Citeste si:
Litigii de aproape un miliard de euro la CNAIR pentru nerespectarea clauzelor, anunță Grindeanu
Litigii de aproape un miliard de euro la CNAIR pentru nerespectarea clauzelor, anunță Grindeanu
inistrul Transporturilor Sorin Grindeanu a declarat sâmbătă, 28 mai, că în prezent există litigii în care diverse firme cer CNAIR aproape un miliard de euro pentru nerespectarea unor clauze...
Ce a discutat premierul Nicolae Ciucă despre energia nucleară în România cu o delegație a senatului SUA
Ce a discutat premierul Nicolae Ciucă despre energia nucleară în România cu o delegație a senatului SUA
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a primit sâmbătă, 28 mai, o delegaţie a Senatului SUA condusă de Robert Portman. În cadrul întrevederii au fost abordate subiecte legate de sprijinul...