La stramtoare, premierul Ponta drege repede busuiocul (Opinii)

Joi, 17 Ianuarie 2013, ora 18:35
5591 citiri
La stramtoare, premierul Ponta drege repede busuiocul (Opinii)
Foto: Facebook/Victor Ponta

Acum vreo saptamana, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, anunta cu mult aplomb, ca sa-l auda toata tara, ca, de acum incolo, CNAS va deconta numai servicii medicale efectuate de unitati ale statului, intrucat statul nu-i poate finanta pe cei din reteaua privata.

Rezulta ca acestia vor fi pusi imediat pe butuci. Automat, la una ca asta, in spitalele statului nu vor mai fi paturi libere, la usile clinicilor se vor inghesui bolnavii de cu noapte si numai cei fericiti vor prinde bon de ordine la coada, exact ca inainte de '89.

Domnul Ponta intoarce calimera

Opinia publica a reactionat, ziarele au comentat, televiziunile s-au mirat (nu toate) si insusi premierul. Dupa felul cum reactioneaza acum, dovedeste ca nu stia ce nazbatii ii misunau prin cap ministrului, instruit la scoala pentru contabilitate, dar inscaunat la Sanatate.

Unii salariati din clinicile particulare, vazandu-si locurile de munca periclitate si aparatura amenintata cu abandonul, au facut si un fel de miting spontan, cu bannere, ceva ca in Piata Universitatii.

Vazand ce intorsaura iau lucrurile, domnul Ponta a hotarat sa dreaga rapid busuiocul, declarand ca "mi-a explicat Arafat, e vorba numai de anumite interventii chirurgicale. La ambulatoriu se deconteaza".

Sabia si teaca

Gata, ambulatoriul a iesit din ecuatie. Deci pe loc repaus. Aproape ca ar fi OK, dar iata ca premierul, in loc sa asculte explicatii de la insusi Nicolaescu, cel care scosese sabia din teaca pentru ca sa se dea mare, ii cere explicatii domnului Arafat, cel care lasa impresia ca nu-i obisnuit cu sabia si nici cu teaca n-a facut cunostinta.

Deci sa recapitulam: Nicolaescu face valuri in multime, Arafat dezamorseaza bomba, iar Ponta o da cotita, ca omul care nici usturoi n-a mancat, nici teaca nu-i miroase a Nicolaescu.

Episodul s-ar fi putut incheia aici, daca n-am fi in Europa, unde se vorbeste tot timpul de transparenta, iar transparenta noastra - ca sa parafrazez o vorba celebra - este admirabila, sublima, dar lipseste cu desavarsire.

Adica, unde-i transparenta? Acolo unde ministrul liberal dadea de stire despre o masura de stanga, fara sa explice nici cum o va aplica, nici unde si cui, sau dincoace, unde premierul ne spune ca i-a vorbit domnul Arafat despre "anumite interventii chirurgicale", fara sa stim macar despre ce este vorba in propozitie?

Sa fim corecti. O interventie chirurgicala nu este acelasi lucru cu o reparatie la pulover, atunci cand s-a rupt la cot. Cand auzi cuvantul bisturiu, simti ca insasi viata ta e in joc.

Cine stie ca-l paste perspectiva unei operatii are dreptul sa stie din timp ce i se pregateste, la ce medic sa inceapa tratamentul - fiecare spera sa scape fara operatie - si chiar ce bani sa puna deoparte, pentru caz de nevoie.

Explicatiile suplimentare

Doctorul Arafat a observat probabil balbaiala si a dat o explicatie televizata miercuri seara, aratand cat s-a alocat in 2011 pentru spitalele private, cat in 2012, cate sute de mii de paturi din privat le inlocuiesc pe cele din sistemul public si cum s-a gandit sa aplice noua regula in spitale.

Dar n-am aflat nici de la doctorul Arafat care este regula. Adica ce categorii de bolnavi vor fi obligati sa se opereze in sistemul public, cui i se mai pot face interventii in cel privat si, mai ales, de cand se va aplica noul sistem.

Termenul de 1 martie anuntat de ministrul Sanatatii pare - ca sa folosesc un limbaj studentesc - scos din burta. Pana atunci, trebuie sa iasa o lege, poate o ordonanta, poate o hotarare de guvern, trebuie sa se publice in Monitorul Oficial si trebuie sa apara normele de aplicare, care teoretic au termen cam o luna, dar conform cutumelor dureaza uneori chiar si un an.

Asemenea mod de a lucra cu publicul, fara ca acesta sa stie nici cine va pune bisturiul pe burta lui nici cand, pare mai mult opac decat transparent.

Fara sa vrei, apare suspiciunea ca cineva fuge de transparenta, oferind acele informatii generale si chiar neclare, care nu-l intereseaza pe bolnav, atunci cand se pregateste de operatie.

Pana la urma, ajungem tot la sintagma premieruui "anumite interventii chirurgicale", care spune totul fara sa spuna nimic, fiind tot atat de transparenta, ca un fel de secret, pus intr-un plic sigilat. De altfel, nu e singur, plicul pare plin de secrete si enigme, poate chiar cu articole din buget, si ele destul de misterioase.

Fara sa stiu ce contine plicul, intuitia imi sopteste ca, abia dupa ce va pleca delegatia FMI, Guvernul il va deschide, aratand cum stie sa taie el insusi in carne vie, fara bisturiu si numai cu putina anestezie, facuta la Antena 3.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#scandal sanatate spitale private, #Nicolaescu Sanatate bani privat, #scandal spital privat, #Arafat spitale private , #premier
Comentarii
Poza ORD
ORD
rank 5
Poza bum
bum
rank 5
sa va bazati pe ponta si Nicolaescu cand va doare ! va ajuta mult !