Ce poate invata Vladimir Putin de la Papa Francisc

Duminica, 26 Octombrie 2014, ora 10:58
6520 citiri
Ce poate invata Vladimir Putin de la Papa Francisc

Presedintele rus Vladimir Putin si seful Bisericii Catolice, Papa Francisc, sunt doi dintre cei mai puternici lideri ai lumii, insa pe cat de pasnic este considerat liderul de la Vatican, pe atat de beligerant este vazut cel de la Kremlin.

Papa Francisc este tot ce ti-ai putea dori intr-un lider, in timp ce Vladimir Putin este tot ce nu ti-ai dori, scrie Thomas Friedman, jurnalist New York Times si triplu castigator al premiului Pulitzer.

Unul dintre cei doi lideri are influenta peste 1,2 miliarde de romano-catolici, in timp ce al doilea peste noua fusuri orare. Primul continua sa surprinda prin capacitatea sa de empatie, al doilea prin cat de mult s-a transformat intr-un "nemernic si criminal" de clasa, potrivit autorului. Niciunul dintre ei nu poate fi insa ignorat si amandoi au o influenta extraordinara astazi in lume.

Vizita istorica: Putin s-a intalnit cu Papa Francisc - gestul care a socat presa de la Vatican (Galerie foto)

De ce si-a permis Putin sa intarzie 50 de minute la intalnirea cu Papa

In ce il priveste pe Papa, acesta cere "turmei" sale sa faca ceva greu, ceva din afara zonei lor de confort, impingandu-i sa aiba o abordare mai cuprinzatoare in ce ii priveste pe homosexuali si pe oamenii divortati.

Papa Francisc a fost refuzat categoric de catre episcopii conservatori la un sinod recent al Vaticanului, cand le-a cerut acestora sa accepte ideea ca homosexualii au daruri si calitati pe care le pot oferi comunitatii de crestini, adaugand "suntem capabili sa ii primim pe acesti oameni, garantandu-le un loc fratesc in comunitatile noastre?".

Insa chiar faptul ca Papa Francisc le-a comandat liderilor Bisericii sa ia in calcul aceste provocari pare un moment de reper in istoria Vaticanului, suveranul pontif avertizand impotriva a ceea ce Friedman numeste "inflexibilitatea ostila".

Tacticile lui Vladimir Putin: Strategiile care l-au adus unde este azi

Cum actioneaza Biserica Ortodoxa Rusa ca aliat al lui Putin in Ucraina

A carui conducere o descrie insa acest termen? Daca ne uitam la comportamentul recent al lui Putin, vedem ca armata sa a fost implicata indirect in doborarea avionului malaezian deasupra Ucrainei, iar KGB-ul sau nu doar ca a incercat sa muste din Ucraina, ci a vrut sa "ciuguleasca" si din Moldova, Estonia sau Georgia, totul sub masca protejarii "vorbitorilor de limba rusa".

Ce lucruri bune ar putea face Putin si de ce ii este teama

Prin extinderea NATO la sfarsitul Razboiului Rece, cand Rusia era slaba, s-a ajutat la cultivarea unei politici in aceasta tara care intr-o zi va fi fost foarte receptiva la mesajul lui Putin ca Occidentul se uneste impotriva Rusiei, mesaj care este o minciuna. Vestul nu are nicio intentie de a aduce Ucraina in NATO, asa cum Uniunea Europeana nu are planuri de a invada Rusia, afirma Thomas Friedman.

Dezvaluirile lui Saakasvili: Putin a oferit Ucraina Romaniei, Ungariei si Poloniei

Cu toate acestea, Vladimir Putin exploateaza aceste temeri din doua motive. In primul rand, este furios ca Rusia nu mai este puterea mondiala care era odata. Insa in loc sa puna accent pe poporul sau creativ - pe educatie si pe statul de drept -, a optat pentru o "scurtatura", aceea a puturilor de petrol si sondelor de gaz, confiscand puterea de la popor.

Si, in loc sa creeze o Rusie care sa fie un exemplu pentru vecinii sai, se bazeaza pe forta bruta pe care inca i-o pot cumpara petrolul si gazul. In timp ce se arata impotriva NATO, de fapt ii este cu adevarat teama de expansiunea Uniunii Europene - ca ucrainenii vor imbratisa piata europeana si regulile democratiei decat legaturile istorice cu Rusia, deoarece stiu ca prin UE isi pot realiza potentialul care nu ar fi niciodata posibil in Rusia.

Putin avertizeaza Occidentul: Nu ma santajati!

Putin vrea compromis pe tema asocierii Moldovei si Ucrainei la UE: Sa nu uitati de Moscova!

Capturand Crimeea si alimentand nationalismul, Putin nu proteja Rusia de NATO, ci se proteja pe sine de virusii responsabilitatii si transparentei Uniunii Europene, care, daca s-ar instala in Ucraina, s-ar putea raspandi catre Moscova, subminandu-i cleptocratia.

O reala problema este faptul ca Vladimir Putin alimenteaza dezordinea de la granitele Rusiei si nu colaboreaza pentru a promova ordinea in Orientul Mijlociu. Ceea ce este mai ingrijorator este ca tara pe care o ameninta cel mai mult este Rusia. Daca lucrurile merg prost acolo, iar un exemplu este economia, din cauza sanctiunilor occidentale, atunci lumea dezordinii se va mari considerabil.

Putin: Criza din estul Ucrainei, provocata de Occident pentru a reinvia NATO

De aceea conducerea lui Putin conteaza si de asemenea si a Papei. Potrivit lui Friedman, Putin face din lume un loc mai rau dintr-un motiv rau, cand de fapt ar putea sa aiba un cuvant de spus in Europa si in Orientul Mijlociu, cu doar putin mai multa decenta si colaborare.

De asemenea, si America are multe de invatat de la smerenia Papei. "Putem face mai multe. Putin trebuie sa faca mult mai multe", incheie Thomas Friedman.

Rusia afirmă că noul ajutor american pentru Ucraina nu va schimba situația de pe front. „Va suferi pierderi mai mari”
Rusia afirmă că noul ajutor american pentru Ucraina nu va schimba situația de pe front. „Va suferi pierderi mai mari”
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat luni, 22 aprilie, că noul pachet de ajutor militar al SUA pentru Ucraina, în valoare de peste 60 de miliarde de dolari, nu va schimba situaţia de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#Vladimir Putin Papa Francisc, #Putin actiuni Rusia, #Putin Ucraina, #putin nato , #presedinte Rusia