Rebelii au pus mana pe arme. Ii convinge Putin sa le lase jos? Scenarii pentru Ucraina

Joi, 08 Mai 2014, ora 16:45
5424 citiri
Rebelii au pus mana pe arme. Ii convinge Putin sa le lase jos? Scenarii pentru Ucraina
Foto: Business Insider

Vladimir Putin le-a cerut separatistilor sa amane referendumul din sud-estul Ucrainei si sa inceapa dialogul cu guvernul de la Kiev. Daca presedintele rus ramane la aceasta idee, ii va pune intr-o pozitie foarte dificila pe rebeli.

Putin pare sa isi fi schimbat dramatic atitudinea fata de criza din Ucraina, facand apel la insurgenti sa mai astepte cu votul popular, anuntand ca Rusia si-a retras trupele militare de la granita si incurajand alegerile prezidentiale din 25 mai, scrie Roland Oliphant, corespondentul The Telegraph din Odessa.

Fiind vorba despre Putin, sigur ca se poate razgandi din nou, considera jurnalistul, dar schimbarea remarcabila de retorica a liderului rus sugereaza modificari importante in perspectiva Kremlinului asupra crizei din Ucraina.

Putin spune stop referendumurilor pentru independenta in sud-estul Ucrainei

Pe de o parte, insurgenta a dat gres: Republica Populara Donetk este in haos, iar incapacitataea de a securiza intreaga regiune inseamna ca referendumul ar urma sa fie tinut intr-o mana de orase controlate de rebeli, in principal grupate in jurul Slavianskului.

Chiar si daca zona nu ar fi in stare de razboi, tot nu este clar daca separatistii ar fi capabili sa organizeze ceva care sa semene macar cu referendumul din Crimeea, la randul sau defectuos. Asta chiar daca locuitorii de acolo ar vota pentru independenta.

Separatistii se simt abandonati de Putin: A vrut sa-si salveze banii. Va plati cu o revolutie in Piata Rosie

Pe de alta parte, exista anumite privinte in care revolta rebelilor a avut succes: Daca guvernul de la Kiev va fi de acord, la masa negocierilor, ca insurgentii sa conduca regiunea, cui ii mai trebuie referendum?

Separatistii vor castiga o aura de legitimitate in orice caz si ar putea obtine o consultare populara mai tarziu, in vremuri mai calme. Nu putem spune ca rebelii vor pune jos armele, ca sa nu mai vorbim de faptul ca sunt departe de a fi infranti de fortele guvernamentale, sutine Oliphant.

O retragere tactica

Ar putea fi vorba, de fapt, despre o retragere tactica. Este posibil ca seria de sanctiuni, presiuni economice si teama de consecintele unui adevarat razboi sa il fi convins pe Putin sa dea inapoi. Nu stim ce amenintari sau promisiuni i-a facut presedintele Elvetiei in spatele usilor inchise, miercuri, cand liderul rus a discutat cu acesta problema Ucrainei, ajungand la un consens, noteaza analistul The Telegraph.

Adevaratul motiv pentru care Putin nu poate renunta la sud-estul Ucrainei

Oricare ar fi motivele lui Putin, ele ii pun pe rebeli intr-o situatie delicata. Presedintele rus a dat de inteles ca nu intentioneaza sa foloseasca un posibil referendum ca pretext de a interveni si proteja un nou stat rupt din Ucraina - este ceva ce Putin nu a promis niciodata, dar este, de asemenea, o ideea sustinuta de cei care au admis ca vor sa "reproduca scenariul din Crimeea".

Orice rebeli se mai agatau inca de ideea ca vor vedea la orizont tancuri de lupta rusesti au fost brutal treziti la realitate. Nu prea pare ca Putin va intra in razboi pentru ei, cel putin pentru moment.

Separatistii ceva mai echilibrati ar putea decide ca, fara sustinerea Rusiei pe care se bazau, este timpul sa faca un compromis in fata a ceea ce ei numesc "junta" de la Kiev.

Cine ii controleaza pe rebeli?

Denis Pusilin, guvernatorul popular al regiunii Donetk, a dat de inteles, initial, ca separatistii vor urma recomandarile lui Vladimir Putin. Insa autoritatea lui Pusilin nu trece de peretii cladirii administrative din orasul Donetk, iar cum vor reactiona militantii mai incapatanati - in special cei condusi de Viaceslav Ponomarev din Slaviansk - ramane de vazut.

Putin a vorbit degeaba - Doua regiuni din Ucraina continua organizarea referedumurilor pentru independenta

Separatistii din Donetk nu au nimic mai mult sa le ofere oamenilor in afara de un referendum, asa ca amanarea lui ar dauna credibilitatii lui Pusilin si a altor lideri.

Oricum nu ar fi pentru prima oara cand rebelii ar ignora sfaturile Moscovei. Insurgentii au incalcat deja acordul de la Geneva semnat de Rusia, Ucraina, Statele Unite si Uniunea Europeana. Dar, cine stie, poate ca va fi diferit de data aceasta, noteaza corespondentul publicatiei britanice.

Planul lui Putin: Ucraina e felul principal, Moldova e desertul

Dimitri Peskov, purtatorul de cuvant al lui Vladimir Putin, a explicat ca, pentru ca alegerile din 25 mai sa fie legitime, referendumul ar trebui amanat, iar guvernul de la Kiev ar fi nevoit sa puna punct operatiunilor militare si sa inceapa dialogul cu separatistii.

Vorbim, asadar, despre niste conditii dificile, dar nu imposibile. Totusi, chiar daca Putin vorbeste serios, totul ar putea ramane la nivel teoretic. Practic, inca mai exista un razboi in estul Ucrainei. Odata ce oamenii pun mana pe arme, chiar si pentru Putin ar fi o provocare sa ii convinga sa le puna jos.

Vești proaste pentru Zelenski. Grecia și Spania refuză să trimită Ucrainei sisteme de apărare Patriot
Vești proaste pentru Zelenski. Grecia și Spania refuză să trimită Ucrainei sisteme de apărare Patriot
Cursa pentru trimiterea de baterii de apărare antiaeriană în Ucraina a început împiedicat, scrie Politico, care anunță că Spania și Grecia refuză să urmeze exemplul Germaniei şi să...
Rușii pretind că au distrus un tren care transporta echipament militar occidental către frontul din Ucraina
Rușii pretind că au distrus un tren care transporta echipament militar occidental către frontul din Ucraina
În regiunea Doneţk din estul Ucrainei, un tren care transporta armament occidental livrat Kievului ar fi fost lovit de armata rusă. Anunțul vine după o serie de lovituri asupra căilor ferate...
#Vladimir Putin referendum Ucraina, #Putin separatisti Ucraina, #razboi Ucraina , #presedinte Rusia