Ce a făcut Vladimir Putin în prima ţară pe care o vizitează de când a fost emis un mandat internațional de arestare pe numele său

Joi, 12 Octombrie 2023, ora 17:14
3268 citiri
Ce a făcut Vladimir Putin în prima ţară pe care o vizitează de când a fost emis un mandat internațional de arestare pe numele său
Vizita sa a coincis cu un exerciţiu de securitate condus de Rusia în Kîrgîzstan FOTO kremlin.ru

În prima sa călătorie în străinătate de când Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare pe numele său, în martie, preşedintele rus Vladimir Putin a purtat joi, 12 octombrie, discuţii în Kîrgîzstan, o ţară din Asia Centrală care are legături puternice cu Moscova.

Putin a participat la o ceremonie care a marcat 20 de ani de la înfiinţarea bazei aeriene militare ruseşti Kant, aflată în afara Bişkek, capitala Kîrgîzstanului, o facilitate de importanţă strategică ce permite Moscovei să îşi proiecteze puterea în regiune.

"Acest avanpost militar contribuie în mod semnificativ la creşterea puterii defensive a Kîrgîzstanului şi la asigurarea securităţii şi stabilităţii în întreaga regiune a Asiei Centrale", a declarat Putin, care a spus că se aşteaptă ca Moscova să îşi extindă legăturile militare şi de apărare cu Kîrgîzstanul.

Vizita sa a coincis cu un exerciţiu de securitate condus de Rusia în Kîrgîzstan.

Liderul de la Kremlin a călătorit rar în străinătate de când a trimis trupe în Ucraina, la începutul anului 2022, şi nu a părăsit Rusia de când CPI a emis un mandat de arestare pe numele său, acuzându-l că a girat deportarea ilegală a copiilor din Ucraina. Rusia nu recunoaşte jurisdicţia CPI şi a respins acuzaţiile acesteia.

De asemenea, liderul rus urmează să se deplaseze săptămâna viitoare în China pentru cel de-al treilea Forum al proictului Belt and Road de la Beijing.

Nici Kîrgîzstanul şi nici China nu sunt membre ale CPI, instanţă internaţională care a fost înfiinţată pentru a urmări penal crimele de război.

Mizele vizitei

Vizita de două zile a lui Putin în Kîrgîzstan va culmina cu participarea sa la un summit al Comunităţii Statelor Independente (CSI), un grup de foste republici sovietice, care va avea loc vineri la Bişkek, pe fondul semnalelor că influenţa Rusiei în unele părţi ale Uniunii Sovietice, cum ar fi Armenia, este sub presiune. Legăturile Moscovei cu alte ţări dintr-o regiune pe care a considerat-o în mod tradiţional sfera sa de influenţă au fost zdruncinate din cauza aplicării de către acestea a sancţiunilor occidentale impuse Rusiei după invadarea Ucrainei.

La o întâlnire cu preşedintele kirghiz Sadîr Japarov, Putin a subliniat importanţa Rusiei ca cel mai mare investitor în economia fostei republici sovietice şi a declarat că cele două părţi îşi vor dezvolta în continuare cooperarea. "Ţara noastră este principalul furnizor de produse petroliere în Kîrgîzstan, aprovizionăm în totalitate consumatorii kirghizi cu benzină (petrol) şi motorină", s-a lăudat Putin în cadrul unui briefing de presă.

"Apreciem foarte mult parteneriatul strategic kirghizo-rus şi relaţia noastră ca aliaţi", a replicat Japarov.

Putin a citat creşterea rapidă a comerţului ruso-kirghiz, despre care unii din Occident suspectează că se datorează parţial intermediarilor kirghizi care facilitează încălcarea sancţiunilor de către companiile ruseşti.

"Rusia este unul dintre principalii parteneri comerciali ai Kîrgîzstanului. Cifra noastră de afaceri a crescut cu 37% anul trecut, ajungând la un nivel record de aproape 3,5 miliarde de dolari. În prima jumătate a acestui an, a crescut cu încă 17,9%", a declarat Putin.

Statele Unite au impus sancţiuni împotriva a patru companii kirgize în iulie pentru reexportul de componente electronice şi alte tehnologii în Rusia. Banca centrală a Kîrgîzstanului a cerut săptămâna trecută băncilor locale să înăsprească controalele privind respectarea sancţiunilor occidentale împotriva Moscovei.

Fostul ministru britanic al Apărării către cancelarul german: „Liniile roșii ale Rusiei sunt șterse cu creta de pe tablă“
Fostul ministru britanic al Apărării către cancelarul german: „Liniile roșii ale Rusiei sunt șterse cu creta de pe tablă“
În contextul reticenței Germaniei de a trimite rachete Taurus cu rază lungă de acțiune către forțele armate ucrainene, fostul ministru britanic al Apărării Ben Wallace a declarat că Olaf...
Șoigu îi promite lui Putin, după arestarea adjunctului său, că armata rusă va cuceri două orașe importante din Ucraina
Șoigu îi promite lui Putin, după arestarea adjunctului său, că armata rusă va cuceri două orașe importante din Ucraina
Dictatorului rus Vladimir Putin i s-a promis că Rusia va câștiga victorii foarte importante pe frontul din Ucraina în această vară. O astfel de promisiune ar fi fost făcută de ministrul...
#Vladimir Putin, #Kirgizstan, #mandat arestare, #razboi Ucraina , #stiri internationale