Un lider mondial, mai influent decât Putin: Vrea să schimbe lumea dominată de SUA și s-o manevreze

Miercuri, 23 August 2023, ora 01:00
5351 citiri
Un lider mondial, mai influent decât Putin: Vrea să schimbe lumea dominată de SUA și s-o manevreze
Xi, Putin și Zuma, lideri ai BRICS FOTO: Wiki

Războiul din Ucraina provocat de Rusia, l-a izolat pe plan internațional pe Vladimir Putin, mai ales după ce pe numele său a fost emis un mandat de arestare de către Curtea Penală Internațională. Acum, președintele Chinei, Xi Jinping ”arată că are mai multă influență decât Putin” la nivel global, la summitul grupului BRICS din Africa de Sud.

Reuniunea BRICS se desfășoară între 22 și 24 august 2023 la Johannesburg, în Africa de Sud, cu participarea lui Xi Jinping, a președintelui Africii de Sud Cyril Ramaphosa, a celui brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, a premierului Indiei, Narendra Modi și a ministrului de Externe al Rusiei Sergheri Lavrov, care îl înlocuiește pe Putin, potrivit iNews.

Întrucât Vladimir Putin nu participă la un summit-cheie al BRICS din Africa de Sud săptămâna aceasta, Xi Jinping din China este pregătit să fie în centrul atenției, în timp ce liderii națiunilor în curs de dezvoltare și emergente se adună pentru a discuta ambițiile globale ale organizației.

Experții de la Yale arată secretul ascuns în Rusia: Este o condamnare la moarte a economiei lui Putin

Vizita de trei zile a președintelui Xi la Johannesburg pentru summitul anual BRICS – condus de statele membre Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud – va fi a doua sa călătorie internațională a anului 2023.

În martie, el s-a întâlnit cu „prietenul drag” Putin în Rusia, unde cei doi lideri au promis cooperare economică și au descris relațiile dintre țări ca fiind cele mai bune care au fost vreodată.

Un mandat internațional de arestare este emis pe numele președintelui rus, care l-a trimis în locul său la summit pe ministrul său de externe, Serghei Lavrov. Presa de stat rusă a sugerat că Putin ar putea apărea la reuniune printr-o transmisie video.

Liderii vor organiza o serie de întâlniri de marți alături de oficiali invitați din 67 de țări, prezența președintelui chinez Xi subliniind investiția țării sale în bloc. Liderul chinez se va întâlni, de asemenea, cu șefii de stat africani „pentru a promova cooperarea China-Africa în noua eră”, a declarat săptămâna trecută ambasadorul Beijingului în Africa de Sud, Chen Xiaodong.

O alianță vrea să domine lumea: Forța globală care a depășit grupul G7 condus de SUA VIDEO

„Xi Jinping vrea să clarifice faptul că China își afirmă conducerea asupra puterilor globale emergente, iar rolul său central la BRICS face parte din aceasta”, a spus Rana Mitter, profesor de istoria și politica Chinei moderne la Universitatea din Oxford.

China vrea să domine lumea

„Va arăta, de asemenea, că are mai multă influență decât Putin – deși Putin nu poate participa la acest summit, Xi l-a invitat la Beijing în octombrie, arătând că poate oferi gesturi care să-l facă pe liderul rus să pară mai puțin izolat”.

Relațiile Chinei cu Occidentul – în special cu SUA – sunt tensionate, iar Beijingul speră să consolideze blocul ca o contrapondere la ordinea globală condusă de Occident. Împreună, țările care formează BRICS reprezintă mai mult de 40% din populația lumii și un sfert din economia globală. Iar în cazul PIB-ului total, BRICS a depășit G7 în 2022, având 56 de trilioane de dolari în 2023 față de 52 de trilioane de dolari ale G7.

„Xi nu încearcă să depășească SUA în ordinea internațională liberală care este dominată de SUA, obiectivul său pe termen lung este să schimbe ordinea mondială într-una chino-centrică”, a spus Steve Tsang, directorul Institutului Soas China de la Universitatea din Londra.

„Este logic ca China să se angajeze cu Sudul Global, mult mai numeros decât democrațiile occidentale și mai ales autoritar în structura de guvernare, pentru a-l sprijini. „În acest context, BRICS contează și este important pentru Xi. De aici prioritatea pe care o acordă întâlnirii din Africa de Sud.”

Momentul adevărului pentru Putin a sosit: ”Se vorbește despre asta în fiecare casă din Rusia”

În fruntea agendei vor fi discuții privind extinderea blocului, zeci de țări, inclusiv Arabia Saudită, Iran, Emiratele Arabe Unite și Argentina, printre altele, din Asia, Africa și America de Sud, exprimându-și interesul de a adera.

În timp ce China, cea mai mare economie din grup, a făcut presiuni pentru extinderea blocului, India a pledat pentru o abordare mai prudentă, deoarece devine precaută față de dominația Beijingului în club.

Brazilia și Africa de Sud, între timp, se străduiesc pentru relații bune cu Rusia și China, dar se tem de consecințele înstrăinării în continuare a Occidentului. „Cred că Xi va dori să pună un semn pentru extinderea apartenenței la BRICS, deoarece China crede că o poate domina mai mult decât Rusia și India, cel puțin pentru moment”, a spus profesorul Tsang.

„Prioritatea lui Xi este să extindă BRICS și să facă din el ceva care poate rivaliza cu G7 și, mai important, baza pentru schimbarea ordinii mondiale existente de la una dominată de SUA și Occident de una care este dominată de Sudul Global condus de China. „Cât de departe va reuși Xi este o chestiune diferită. Modi poate să nu fie prea dornic să-l ajute pe Xi.”

Putin vrea să viziteze din nou China, în timp ce în cancelariile Occidentale crește îngrijorarea
Putin vrea să viziteze din nou China, în timp ce în cancelariile Occidentale crește îngrijorarea
Vladimir Putin vrea să meargă din nou în China. Preşedintele rus a declarat joi, 25 aprilie, că plănuieşte să efectueze o vizită în țara asiatică în cursul lunii mai. Călătoria va...
Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
În prezent, ambiția președintelui chinez Xi Jinping de a reface lumea este de netăgăduit. El dorește să dizolve rețeaua de alianțe a Washingtonului și să epureze ceea ce el respinge ca...
#Xi Jinping, #Xi Jinping presedinte China, #Putin Xi Jinping, #summit BRICS, #summit africa de sud, #china rusia, #SUA , #China