Șeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică solicită acces total la Zaporojie pentru a ”confirma absența minelor sau a explozibililor”

Miercuri, 05 Iulie 2023, ora 19:37
1894 citiri
Șeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică solicită acces total la Zaporojie pentru a ”confirma absența minelor sau a explozibililor”
Obiecte asemănătoare dispozitivelor explozive au fost plasate la CNE Zaporojie FOTO Twitter

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a cerut miercuri acces la toate clădirile centralei nucleare din Zaporojie, în sudul Ucrainei, ocupată de trupele ruse, pentru "a putea confirma absenţa minelor sau a explozibililor la această uzină", relatează France Presse şi Reuters.

"În timp ce tensiunea şi activităţile militare se accentuează în regiune, experţii noştri trebuie să fie în măsură să verifice faptele de pe teren" într-o manieră "independentă şi obiectivă", a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi, citat într-un comunicat.

Este "crucial să clarificăm situaţia actuală" într-un moment în care ambele tabere se acuză reciproc de planificarea unei "provocări" sau a unui "atac", a insistat el.

Experţii AIEA "au inspectat în ultimele zile şi săptămâni părţi ale instalaţiei - inclusiv anumite secţiuni din perimetrul bazinului mare de răcire - şi au efectuat, de asemenea, vizite regulate la faţa locului, fără a observa până în prezent niciun indiciu vizibil de mine sau explozibili", precizează AIEA în comunicatul citat.

Dar experţii agenţiei subordonată ONU nu au reuşit să aibă acces la acoperişurile clădirilor care adăpostesc reactoarele 3 şi 4 şi la anumite zone ale sistemului de răcire al centralei.

"Experţii AIEA au solicitat acces suplimentar, care este necesar pentru a confirma absenţa minelor sau a explozibililor", declară Agenţia cu sediul la Viena în comunicatul său.

"În special, este esenţial accesul la acoperişurile unităţilor 3 şi 4 ale reactoarelor, precum şi accesul la părţi ale halei turbinelor şi la unele părţi ale sistemului de răcire al centralei", se specifică în document.

Din comunicatul AIEA nu rezultă clar de ce agenţia doreşte să aibă acces la acoperişurile celor două reactoare, notează Reuters.

Prezenţa militară "pare neschimbată", adaugă AIEA, care nu a constatat niciun bombardament recent în apropierea uzinei.

Kievul a acuzat marţi Moscova de pregătirea unei "provocări" la centrala din Zaporojie, în timp ce Rusia susţine că partea adversă ar pregăti un "atac" împotriva instalaţiei.

Armata ucraineană afirmă chiar că "obiecte asemănătoare unor dispozitive explozive" au fost amplasate pe acoperişurile reactoarelor respective.

"Detonarea lor nu trebuie să avarieze generatoarele, dar să dea impresia unui bombardament din partea ucraineană", continuă armata, avertizând că Moscova "va răspândi dezinformări pe această temă".

Moscova, la rândul său, spune că Kievul intenţionează să utilizeze "arme de precizie cu rază lungă de acţiune" şi drone.

AIEA declară că are cunoştinţă de rapoarte conform cărora au fost plasate mine şi alţi explozibili în interiorul şi în jurul centralei, care este controlată de Rusia.

Ministerul britanic al Apărării comunicase în aprilie că imagini din satelit datând din luna martie arătau că Rusia a instalat "poziţii de luptă cu saci de nisip pe acoperişurile câtorva din cele şase clădiri ale reactoarelor" centralei.

Căzută în mâinile armatei ruse la 4 martie 2022, cea mai mare centrală din Europa a fost vizată de tiruri şi a fost deconectată de la reţeaua electrică de mai multe ori, o situaţie precară care suscită temeri privind posibilitatea producerii unui accident nuclear major.

Pe fundalul contraofensivei care vizează şi regiunea Zaporojie, unde se află centrala, Ucraina a lansat miercuri un apel către comunitatea internaţională pentru a lua "măsuri imediate" în faţa riscurilor legate de centrala nucleară din Zaporojie, controlată de Rusia, în condiţiile în care cele două tabere se acuză în ultimele zile de o provocare iminentă, potrivit AFP.

"Rusia a desfăşurat personal militar şi a instalat fortificaţii la cel puţin trei reactoare, amplasând explozibili la centrală. Este timpul ca lumea să ia măsuri imediate", insistă Ministerul ucrainean de Externe într-un comunicat postat pe Twitter.

38 de ani de la catastrofa de la Cernobîl. Avertismentul lui Zelenski, în plin război: ”Radiațiile nu au granițe” VIDEO
38 de ani de la catastrofa de la Cernobîl. Avertismentul lui Zelenski, în plin război: ”Radiațiile nu au granițe” VIDEO
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat vineri, 26 aprilie, cu privire la riscul unui incident nuclear în contextul în care centrala Zaporojie se află sub ocupaţie rusă, o...
Ucrainenii fac victime în teritoriile aflate sub controlul rușilor. Ocupația rusă anunță că patru persoane au fost ucise
Ucrainenii fac victime în teritoriile aflate sub controlul rușilor. Ocupația rusă anunță că patru persoane au fost ucise
Patru persoane au fost ucise joi, 25 aprilie, în urma unor atacuri ucrainene în teritoriile aflate sub controlul Moscovei, anunţă reprezentanţi ai ocupaţiei ruse, relatează AFP. "Drone...
#zaporojie, #centrala nucleara, #seful AIEA, #acces, #razboi Ucraina , #Razboi Ucraina