Nouă ofensivă pentru aderarea la Schengen: Austria ar putea fi obligată să explice veto-ul din Consiliu

Vineri, 22 Septembrie 2023, ora 14:05
4561 citiri
Nouă ofensivă pentru aderarea la Schengen: Austria ar putea fi obligată să explice veto-ul din Consiliu
Tot mai multe presiuni pe Austria în chestiunea Schengen FOTO Ziare.com

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a prezentat, în Comisia pentru Afaceri Constituționale din Parlamentul European un raport în urma căruia Austria ar putea fi obligată să justifice veto-ul privind aderarea României la Schengen.

Conform eurodeputatului, raportul definește obligativitatea principiului cooperării loiale în procesul decizional european și solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor. De asemenea, se limitează amânarea deciziilor de către Consiliu și se propune o procedură legislativă specială și simplificată atunci când mecanismele interinstituționale nu sunt funcționale.

„Există la nivel european mai multe cazuri în care Consiliul nu a respectat principiul cooperării loiale prezentat în tratatele europene și în care a blocat procesul decizional european, inclusiv prin aplicarea unor veto-uri nejustificate legal. Prin acest raport, Parlamentul European caută să clarifice din punct de vedere juridic aceste aspecte în așa fel încât, în contextul discuțiilor privind aderarea României la spațiul Schengen, al unui nou vot în cadrul Consiliului de Justiție și Afaceri Interne și al unui posibil atac la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, să existe argumente legale suplimentare în favoarea obiectivului țării noastre de a intra în zona de liberă circulație. Raportul solicită ca pozițiile statelor membre la momentul adoptării unui act de către Consiliu să fie prezentate public și să se introducă obligativitatea unei justificări legale obligatorii, în toate cazurile în care statele membre aplică dreptul de veto asupra unei anumite decizii, a explicat Victor Negrescu, potrivit unui comunicat de presă.

În urmă cu o săptămână premierul Marcel Ciolacu a anunțat că țara noastră va da în judecată Austria la Curtea Europeană de Justiție și va cere despăgubiri, dacă Viena își va menține veto-ului privind aderarea României la spaţiul Schengen.

”Cancelarul federal Karl Nehammer ne-a informat abia cu câteva zile înaintea întâlnirii Consiliului UE că nu va susţine aderarea României. Acest lucru a dus la frustrări în rândul autorităţilor şi al populaţiei române. (...) În cazul în care cancelarul Nehammer va face din nou uz în mod nejustificat de dreptul la veto, va trebui ca, în calitate de prim ministru, să atac decizia Austriei la Curtea Europeană, pentru a cere despăgubiri pentru pierderile cauzate de neaderare”, a spus premierul într-un interviu pentru presa austriacă.

Austria a blocat prin veto aderarea României la Schengen, în decembrie 2022 în Consiliul JAI.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#aderare spatiul Schengen, #austria schengen, #Victor Negrescu , #Schengen