Adrian Nastase a lansat "Lumea, americanii si noi", la Bookfest (Video)

Duminica, 02 Iunie 2013, ora 19:23
1691 citiri
Adrian Nastase a lansat "Lumea, americanii si noi", la Bookfest (Video)
Foto: Realitatea TV

Fostul premier Adrian Nastase si-a lansat o noua carte la Salonul International de Carte Bookfest. Cartea se intituleaza "Lumea, americanii si noi" si a aparut la Editura Litera.

Nastase a facut apel la doua citate, apartinand diplomatului Bruce Lockard si scriitorului irlandez George Bernard Shaw, pentru a face legatura cu cartea sa.

"Un citat din Bernard Shaw, care spunea: 'Singurul om care se poarta rational este croitorul meu. Imi ia masurile de fiecare data cand merg la el. Ceilalti folosesc mereu masurile vechi si se asteapta ca eu sa ma potrivesc in continuare cu ele'. Am incercat sa dau un mesaj, sa spun ceva despre cartea mea folosind cuvintele altora. Cuvintele mele le veti gasi in aceasta carte", a declarat Adrian Nastase, cu ocazia lansarii volumului care reprezinta viziunea sa asupra relatiilor romano-americane si a rolului SUA in blocul tarilor fost comuniste.

El a facut de asemenea referire si la un citat al diplomatul Bruce Lockard, care a spus ca "in afacerile externe, doar marile puteri isi pot permite luxul sa faca greseli", fostul premier atragand astfel atentia asupra responsabilitatii pe care o are clasa politica din Romania.

"Marile puteri pot cu usurinta sa treaca de la un cabinet la altul, la schimbari de atitudine in relatia cu Rusia, China, este evident lucrul acesta. Pentru noi greselile de abordare pot sa aduca foarte multe probleme", a apreciat Nastase.

El a spus ca in redactarea cartii a facut apel la multe carti de memorii ale unor americani care au fost implicati in negocierile cu Romania si ca fiul sau Andrei a fost primul sau editor de carte, care a transcris cea mai mare parte din paginile volumului.

"Aceasta carte nu este un volum de memorii, ea nu este nici o forma de justificare, nici macar o pledoarie pro domo. Este o marturie a unuia dintre cei care au participat la evenimente importante, evenimente care au schimbat destinul Romaniei si, pana la urma, configuratia europeana si mondiala", a afirmat fostul prim-ministru.

Analistul politic Valentin Stan a apreciat ca volumul reprezinta un raspuns la multe intrebari, oferind o substanta generoasa pentru intelegerea relatiilor internationale si ca Adrian Nastase isi considera cartea una de invatatura, fara a fi un manual.

"Sunt cuvinte emblematice, pentru ca este cumva pentru prima oara la noi cand un demnitar al statului de anvergura, importanta si prestanta lui Adrian Nastase ne spune ca diplomatia nu poate fi invatata dintr-un manual, fie si pentru simplul motiv ca la orice universitati importante ne-am trimite tinerii, este un lucru pe care universitatile importante ale planetei nu ii pot invata: nu ii pot invata sa isi apere interesul national. Si exact aceasta este logica in care a fost scrisa cartea", a fost de parere Valentin Stan.

Europarlamentarul social-democrat Ioan Mircea Pascu a declarat ca nu cunoaste o alta carte care sa fi deschis analiza raporturilor romano-americane dupa Revolutie.

"Cei care de acum incolo vor vrea sa analizeze aceasta relatie nu vor putea intra pe fagasul corect decat prin aceasta carte deschisa de Adrian Nastase. De altfel, impreuna cu volumele "Romania dupa Malta", care cuprind activitatea domniei sale ca ministru de Externe in perioada de inceput, imediat de dupa Revolutie, eu cred ca si aceasta lucrare reprezinta o contributie care, probabil, ca si vinul vechi, va fi din ce in ce mai buna, pe masura ce se invecheste, pentru ca oamenii vor vrea sa stie ce s-a intamplat in perioada respectiva si putina lume s-a apucat sa scrie", a subliniat europarlamentarul.

Jurnalistul Radu Toma, cunoscator al realitatilor americane, a apreciat ca Adrian Nastase este un "bun avocat al tarii sale", un "patriot".

"Cartea de azi este o pledoarie calificata pentru resetarea raporturilor romano-americane in litera si spiritul relatiilor Americii cu partenerii sai traditionali, cei occidentali. O carte argument pentru un euroatlanticism in democratie, venita de la un european foarte important, intr-un moment in care America, fata in fata cu Asia, are multa nevoie de prietenia europenilor foarte importanti, oriunde s-ar afla acestia, de la Atlantic la Urali", a declarat Toma.

La eveniment au participat peste 200 de persoane, printre care si premierul Victor Ponta, dar si alti politicieni precum Toni Grebla, Lucian Bolcas sau Codrin Stefanescu. De asemenea, au fost prezenti sotia lui Adrian Nastase, Dana, si cei doi fii ai lor, Andrei si Mihnea.

Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Lucrările la noul Spital Regional al Olteniei au început vineri, 26 aprilie, cu ceremonia ”primei lopeți” la care au participat mai mulți politicieni aflați în febra campaniei electorale....
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
Social-democraţii consideră că, după trimiterea în judecată a inculpatei Clotilde Armand, candidatul pentru Primăria Generală Nicuşor Dan are obligaţia morală să îşi clarifice...
#Adrian Nastase lansare carte, #Nastase carte noua , #stiri Adrian Nastase