Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL

Miercuri, 27 Martie 2024, ora 21:30
3130 citiri
Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu FOTO / Hepta

De când PSD și PNL au decis să aibă candidați comuni la alegerile locale în mai multe județe, inclusiv în Capitală, în interiorul celor două partide au început să apară nemulțumiți. Nu a trecut mult timp și a apărut și prima execuție pentru nesupunere în PNL. Alin Nica, președintele PNL Timiș a fost eliberat din funcția de la filială după ce s-a opus candidaturii comune PSD-PNL la Consiliul Județean Timiș cu un candidat social-democrat. Cu toate acestea, istoria arată că astfel de neînțelegeri nu sunt o noutate.

Perioada USL (Uniunea Social-Liberală) a fost marcată de certuri, amenințări cu „ruperea” alianței și de excluderi pe criteriu de insubordonare față de protocolul USL. La alegerile locale din 2012, ca și acum, mai mulți lideri din ambele partide s-au arătat nemulțumiți de candidaturile comune la Consiliul Județean sau primării, iar unii au ținut cu dinții de candidatura lor și au și câștigat. Alții au fost excluși din partid sau destituiți din funcțiile de conducere.

Până acum, PSD și PNL au decis să aibă candidați comuni la câteva municipii reşedinţă de judeţ unde USR are primari.

Astfel, PNL va avea candidatul la Primăria Braşov, iar PSD la primăria Bacău. În organizaţia Timiş, PSD va da candidatul la Consiliul Judeţean, iar PNL, la Primăria Timişoara, fapt care a și dus la demiterea lui Alin Nica. Alin Nica anunțase că va candida indiferent de decizia partidului.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Decizia vine în contextul în care filialele PNL din Timiş au votat în unanimitate împotriva alianţei electorale cu PSD la Consiliul Naţional Extraordinar al PNL, convocat duminică seară.

Discuţia urmează să continue în coaliţie şi în cazul altor judeţe, precum Satu Mare şi Mureş.

Neînțelegerile la nivel local într-o alianță electorală nu sunt o noutate însă. În 2012, coaliția USL, formată din același două partide PSD și PNL, dar care includea și PC (Partidul Conservator) era destabilizată constant cu astfel de scandaluri, fie în teritoriu, fie la centru.

Mai mulți lideri locali ai PSD, printre care Marian Oprișan de la Vrancea, Ion Toma de la Olt și Gheorghe Nechita de la Iași au reacționat negativ la ideea unei colaborări la locale cu liberalii, în anul 2012.

Conflictul cel mai important dintre cele două părți a fost probabil la Primăria București, acolo unde liderul PNL București, Andrei Chiliman respingea ideea de candidat comun. Chiar și așa, cei doi lideri de partid Crin Antonescu și Victor Ponta luaseră deja decizia de a avea candidat comun și să stipuleze acest lucru în protocolul USL. S-a decis atunci ca la sectoare, organizațiile să aibă libertatea de a negocia separat sau în comun candidaturi.

Până la urmă, USL l-a susținut pe independentul Sorin Oprescu la Primăria Capitalei, care a și câștigat al doilea său mandat de primar.

Pentru alegerile din 2024, PSD și PNL s-au pus deja de acord asupra unui candidat comun în calitatea medicului Cătălin Cîrstoiu, care îi va înfrunta la Primăria Capitalei pe Popescu Piedone și Nicușor Dan, actualul primar general.

Comparativ cu situația de acum, USL, fondat pe 5 februarie 2011 la inițiativa lui Dan Voiculescu, și care cuprindea Alianța de Centru Dreapta (PNL-PC) și PSD, avea un protocol după care se ghida, atât în deciziile de la centru, cât și în cele din teritoriu.

În anul 2012, înaintea alegerilor locale de pe 10 iunie, la Bacău, acolo unde primarul PNL, mai nou USL, Romeo Stavarache, a refuzat să colaboreze cu filiala PSD Bacău, condusă de Viorel Hrebenciuc la acea vreme, și s-a încăpățânat să candideze pentru un nou mandat de primar.

Atunci, liderul liberalilor, Crin Antonescu, l-a avertizat public pe Romeo Stavarache că riscă să fie exclus din partid dacă nu respectă indicațiile de la centru.

Protocolul USL prevedea, printre altele, interzicerea conflictelor publice între membrii partidelor, precum si atacurile publice împotriva unor colegi sau a unui partid din Alianță. De asemenea, era reglementat și faptul că alianța va avea candidați comuni la CJ și primării pe baza sondajelor de opinie.

Astfel, PSD avea dreptul să numească 21 de candidați la CJ si 20 de candidați pentru municipiile reședință de județ. De partea cealaltă, Alianța de Centru Dreapta (PNL-PC) avea dreptul la 20 de candidați pentru CJ și 20 pentru reședințele de județ.

În cele din urmă, Romeo Stavarache a scăpat de excludere și a candidat din partea USL la Primăria Bacău, câștigând al treilea mandat de primar.

Neînțelegeri similare erau atunci și la Iași, unde Partidul Conservator al lui Dan Voiculescu forța o candidatură a doctorului Tudor Ciuhodaru pentru primărie, pe baza unor sondaje care îl dădeau favorit, spre nemulțumirea PSD.

Până la urmă PC a anunțat că Ciuhodaru va candida separat din partea sa. Ulterior, Ciuhodaru a fost dat afară din partid după ce a votat în Parlament investirea Guvernului PDL, fiind singurul parlamentar al Opoziției de la acea vreme care a făcut acest lucru.

La Buzău a fost de asemenea scandal pe tema candidatului la șefia Consiliul Județean. Liderul PSD Buzău, Constantin Boșcodeală a cerut nominalizarea lui Victor Mocanu pentru această funcție, însă liberalii cedaseră o candidatură social-democraților, în schimbul Consiliului Județean Buzău, astfel cererea lui Boșcodeală fiind neconformă cu protocolul USL.

În ciuda presiunilor liderului PSD Buzău asupra conducerii de la centru, la nivelul USL s-a stabilit că liberalul Cristian Bigiu să rămână candidatul la CJ Buzău. Liderii USL au încercat în nenumărate rânduri să atenueze tensiunile în județ, însă fără niciun rezultat. Constantin Boșcodeală a anunțat că organizația va merge separat în alegeri cu nominalizarea lui Victor Mocanu la șefia CJ.

USL a mers în continuare cu Cristian Bigiu, care a și câștigat Consiliul Județean, iar Constantin Boșcodeală a fost ales primar al municipiului Buzău pentru a 5-a oară.

Și la Dâmbovița au fost tensiuni atunci, unde Adrian Țuțuianu, candidat PSD la CJ Dâmbovița a demisionat din funcția de președinte executiv la PSD Dâmbovița, după ce și-a acuzat colegii de filială că s-au întâlnit cu liderii locali din PDL și că fraternizează cu aceștia.

De asemenea, Țuțuianu era rezervat în privința unei candidaturi a unui reprezentant PC la primăria Târgoviște.

Țuțuianu a candidat atunci din partea USL și a câștigat Consiliul Județean Dâmbovița. De fapt, USL a câștigat atunci toate funcțiile importante în județ.

În 2012 au fost neînțelegeri și la candidaturile pentru șefia Consiliului Județean Botoșani, unde liberalii îl propuneau pe Florin Țurcanu, însă conservatorii susțineau că nu are șanse de câștig, conform sondajelor. Conservatorii îl voiau pe Paul Onișa, însă, într-un final s-a ajuns la o înțelegere, iar Țurcanu a candidat și a câștigat Consiliul Județean.

La începutul anului 2013, ulterior alegerilor parlamentare din decembrie 2012, unde USL a avut candidați comuni, Crin Antonescu i-a exclus din PNL pe primarul de la Baia Mare Cătălin Cherecheș, care nu ar fi susținut candidații USL din județ, dar și pe deputatul de Bihor Octavian Bot, care ar fi jignit colegii din filiala de care aparținea, toate acestea în virtutea protocolului semnat în USL.

La ceva timp după, primarul de la acea vreme de la Sectorul 1, Andrei Chiliman și deputata Diana Tușa erau și ei excluși din PNL în urma criticilor aduse colaborării PSD-PNL la locale și parlamentare.

Până acum, PSD și PNL nu au luat o decizie cu privire la candidaturile pentru alegerile parlamentare din luna decembrie, astfel că nu se știe dacă vor avea liste de candidați comuni.

Cele două formațiuni au decis că vor avea liste comune pentru alegerile europarlamentare de pe 9 iunie, listă definitivată deja fără prea multe contre în alianță, și candidat comun la capitală precum și în alte zone, unde opoziția este mai puternică, respectiv Timiș, Brașov, Bacău și se poartă discuții și în alte județe.

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#alegeri 2024, #PSD, #PNL, #USL, #Timis , #alegeri 2024