USR atacă la nivel european alegerile comasate din România. Vrea implicarea Comisiei de la Veneţia

Luni, 11 Martie 2024, ora 17:01
1465 citiri
USR atacă la nivel european alegerile comasate din România. Vrea implicarea Comisiei de la Veneţia
Alegeri România 2024 FOTO Facebook/ Alegeri 2024

Deputatul USR şi preşedinte al grupului ALDE de la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), Iulian Bulai i-a adresat o scrisoare preşedintelui APCE, Theodoros Rousopoulos, în care îi solicită sesizarea Comisiei de la Veneţia pe modificările aduse legislaţiei electorale de către Guvernul PSD-PNL, prin ordonanţă de urgenţă adoptată cu doar trei luni înainte de data alegerilor.

”Coaliţia PSD-PNL vrea să-şi conserve puterea cu potlogării, nu s-o câştige prin luptă electorală dreaptă. Constituţia e de plastilină pentru ei şi-o îndoaie ca să creeze acest Frankenstein, cu primari în funcţie încă jumătate de an, dar fără putere, doar să semneze de salarii, cu primari aleşi care aşteaptă pe la uşi şi consilieri care nu mai ştiu dacă sunt pe mandatul vechi sau pe mandatul nou. Votul îi încurcă, deci le fură oamenilor drepturile electorale cu manevre pe înregistrarea reşedinţei, iar partide cu europarlamentari aleşi sunt scoase din secţiile de vot, să nu iasă cumva din urne cine nu trebuie. Românii au construit democraţia timp de 30 de ani şi ea trebuie apărată de alba-neagra unor politicieni care se tem de popor şi care vor să înlocuiască legitimitatea unor alegeri corecte cu aranjamente pe din dos pe funcţii şi sinecuri. Îi mulţumesc preşedintelui Theodoros Rousopoulos pentru deschidere şi pentru atenţia pe care o va acorda acestui subiect atât de important pentru români”, a declarat deputatul USR Iulian Bulai, potrivit unui comunicat de presă al partidului.

În scrisoarea adresată preşedintelui APCE, USR atrage atenţia că ordonanţa de urgenţă pentru comasarea alegerilor a fost adoptată de Guvernul PSD-PNL cu doar trei luni înainte de data organizării alegerilor. În plus, Executivul a ales varianta ordonanţei de urgenţă în ciuda faptului că legislaţia electorală nu poată fi modificată în acest fel dacă presupune restricţionarea unor drepturi electorale. Or, OUG 21/2024 exact asta face, încălcând numeroase prevederi constituţionale, printre care cele referitoare la egalitatea în drepturi, dreptul de vot şi dreptul de a fi ales.

OUG 21/2024 privează de dreptul de a vota pe tinerii care ar fi împlinit vârsta de 18 ani între data devansată a alegerilor şi cea iniţială, mai indică sursa citată. Totodată, prin reducerea perioadei pentru înregistrarea unui vot pe baza reşedinţei chiar înainte de alegeri, ordonanţa limitează semnificativ dreptul de vot al multor tineri, lucrători şi persoane, care se bazau pe legislaţia existentă.

USR atrage atenţia preşedintelui APCE şi asupra eliminării arbitrare din birourile secţiilor de votare a PMP, partid care a obţinut mandate în Parlamentul European la precedentele alegeri europarlamentare.

USR va face, în continuare, toate demersurile posibile pentru a se asigura că românii au parte în 2024 de un proces electoral corect şi transparent, care să răspundă celor mai înalte standarde de democraţie şi respect pentru drepturile electorale şi constituţionale.

De asemenea, liderii alianţei Dreapta Unită, Cătălin Drulă, Ludovic Orban şi Eugen Tomac, au sesizat luni Avocatul Poporului pe ordonanţa de urgenţă privind comasarea alegerilor europarlamentare şi locale, cerându-i să atace la CCR acest act normativ. Potrivit Opoziţiei, prin această OUG, ”Guvernul Ciolacu încalcă numeroase principii democratice şi constituţionale doar pentru ca PSD şi PNL să-şi asigure supravieţuirea la putere şi la robinetul banilor publici”, spun reprezentanţii alianţei electorale.

Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, 27 aprilie, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere...
Va candida Marcel Ciolacu la prezidențiale? „După 20 de ani, este cazul să fie un preşedinte mai de stânga. Vedem după 9 iunie”
Va candida Marcel Ciolacu la prezidențiale? „După 20 de ani, este cazul să fie un preşedinte mai de stânga. Vedem după 9 iunie”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că va decide dacă va candida sau nu la scrutinul prezidenţial în funcţie de rezultatul alegerilor comasate - locale şi europarlamentare - din 9 iunie....
#alegeri 2024, #alegeri comasate, #usr alegeri, #Comisia Venetia Romania , #alegeri 2024