Când ar putea intra în turul al doilea un candidat independent la alegerile prezidențiale. Concluziile unui sociolog

Sambata, 20 Ianuarie 2024, ora 15:03
3553 citiri
Când ar putea intra în turul al doilea un candidat independent la alegerile prezidențiale. Concluziile unui sociolog
Palatul Cotroceni FOTO Facebook / Arhiva

Sociologul Vasile Dîncu, senator PSD, susţine că secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană este un candidat cu şanse pentru alegerile prezidenţiale. Totodată, senatorul social-democrat susţine că există o posibilitate ”cel puţin teoretică” prin care Mircea Geoană să devină candidatul PNL pentru Cotroceni.

Vasile Dîncu nu crede în candidatura Laurei Codruţa Koveşi şi nici pe Elena Lasconi nu o vede în competiţia pentru funcţia supremă în stat. ”Distanţa dintre Primăria Câmpulung şi Cotroceni este mult prea mare şi cred că a fost mai degrabă un foc de paie aşa-zisa candidatură”, susţine Dîncu.

Sociologul Vasile Dîncu a fost întrebat în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV, dacă Mircea Geoană ar avea şanse la alegerile prezidenţiale.

”Mircea Geoană este singurul candidat care în momentul acesta este anunţat. Chiar dacă mai avem câteva luni până la alegerile prezidenţiale, paradoxul este că nu avem candidaţi. Mircea Geoană, într-un fel sau altul, s-a proiectat într-un spaţiu politic neutru oarecum, mergând pe o idee non-ideologică, pe un program de reconstrucţie a României, de aceea Mircea Geoană este în acest moment un candidat cu şanse pentru Preşedinţia României”, a spus Vasile Dîncu.

Vasile Dîncu susţine că PSD nu poate anunţa că-l susţine pe Mircea Geoană la prezidenţiale în condiţiile în care Marcel Ciolacu nu a decis încă dacă va intra în cursa pentru Cotroceni. Totuşi, ar putea apărea un partid care să-l sprijine pe secretarul general adjunct al NATO, crede Vasile Dîncu.

”PSD va hotărî ceea ce face. Contează foarte mult ce va propune Marcel Ciolacu, ce vom hotărî noi. Marcel Ciolacu este un tip foarte raţional, nu şi-a anunţat candidatura, evident că nu poţi să anunţi un alt candidat cât timp tu vrei să consolidezi puterea partidului în teritoriu pentru viitoarele alegeri. Pentru Mircea Geoană, nu ştiu dacă va fi PSD, dar nu ar fi exclus să se găsească un partid care să-l susţină. În momentul acesta, are un capital individual care nu este de neglijat. S-ar putea să se alinieze în spatele lui Mircea Geoană un partid sau chiar mai multe partide”, a spus senatorul PSD.

Întrebat dacă susţinerea PNL pentru Mircea Geoană i se pare un scenariu plauzibil sau mai degrabă straniu, Vasile Dîncu a răspuns: ”Nu este deloc straniu. Este şi aceasta o posibilitate, cel puţin teoretică, mai ales că PNL nu are în acest moment un candidat foarte performant dintre cei pe care astăzi îi cunoaştem. Mircea Geoană, prin cariera internaţională pe care a avut-o, s-a schimbat foarte mult, a învăţat din pierderea alegerilor de acum 15 ani, cu siguranţă ar putea să fie un candidat cu un program foarte bun. Rămâne un competitor important”.

De asemenea, nu exclude varianta în care un candidat independent să ajungă în finala prezidenţială din 2024.

”Este destul de complicat, dacă ne gândim la dinamica partidistă a mobilizării pentru vot, dar nu trebuie exclusă această posibilitate, având în vedere ceea ce se întâmplă în Europa şi în lume. Contează foarte mult şi competiţia. Cine sunt cei care vor candida? Cât de puternici sunt candidaţii partidelor? Dacă nu vor fi candidaţi puternici din partea partidelor, atunci şi un candidat independent ar avea mai multe şanse. Depinde şi de cum se vor alia partidele unele cu altele, depinde şi de atmosfera mondială. Nu putem exclude ideea că un candidat independent ar putea să intre în turul doi, la fragmentarea politică din acest moment”, a explicat Vasile Dîncu.

Senatorul PSD este de părere că nici Elena Lasconi nu ar avea şanse la alegerile prezidenţiale, nici Laura Codruţa Koveşi, despre care spune că e folosită în acest moment pe post de ”sperietoare”.

”Distanţa dintre Primăria Câmpulung şi Cotroceni este mult prea mare şi cred că a fost mai degrabă un foc de paie aşa-zisa candidatură a Elenei Lasconi, mai ales că partidul pe care îl are în spate, USR, şi-a înjumătăţit scorul faţă de alegerile trecute. Filosofia de bază, lupta anti-corupţie pe care a pregătit-o acest partid, s-a decredibilizat, mai ales după ultimele evenimente, Dosarul vaccinurilor. Ei erau pentru lupta absolută anti-corupţie şi acum se plâng de cercetări legate de acel dosar. Pe de altă parte, Elena Lasconi este un jurnalist responsabil, nu o să iasă niciodată în evidenţă, nu poate să meargă pe modelul Diana Şoşoacă. Chiar dacă ar candida, ar ajunge să se lovească de limitele pe care le avea Monica Macovei. Pe internet, pe Facebook, avea 30% intenţie de vot şi sute de mii de urmăritori, dar nu putea să depăşească 5% într-o alegere reală. Acest lucru este valabil şi pentru Codruţa Koveşi, de exemplu, care este mai degrabă o sperietoare. Nu o văd nici candidând şi nici performând dacă ar candida”, a susţinut Vasile Dîncu.

Întrebat pe cine vede în finala prezidenţială, senatorul PSD a răspuns: ”S-ar putea să fie PSD versus un independent. Ar putea fi această variantă”.

Biden îl așteaptă pe Trump la o confruntare publică înaintea alegerilor din noiembrie: ”Mă bucur s-o fac”
Biden îl așteaptă pe Trump la o confruntare publică înaintea alegerilor din noiembrie: ”Mă bucur s-o fac”
Înainte de înfruntarea de la alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie, fostul și actualul președinte al Statelor Unite s-ar mai putea confrunta o dată. Joe Biden a anunțat vineri, 26...
Cum se pregătesc aliații SUA pentru Trump 2.0. Unii și-au trimis emisarii, alții l-au contactat direct, cu riscul de a-l supăra pe Biden
Cum se pregătesc aliații SUA pentru Trump 2.0. Unii și-au trimis emisarii, alții l-au contactat direct, cu riscul de a-l supăra pe Biden
Germania duce o ofensivă de farmec în interiorul Partidului Republican. Japonia își aliniază propriul „îmblânzitor“ pentru Trump. Oficiali guvernamentali mexicani discută cu tabăra...
#alegeri prezidentiale, #independent, #candidat, #turul al doilea, #presedinte, #vasile dincu , #partid