Cum sa furi alegerile cu legea in mana. O reteta USL

Autor: George Mioc - CEO
Vineri, 11 Martie 2016, ora 08:04
22362 citiri

Degeaba ancheteaza doamna Kovesi o treime din presedintii Consiliilor Judetene, daca in locul lor PSD si PNL vor propulsa niste personaje la fel de coruptibile si chiar mai infometate.

Cu doar 160 de procurori, care au de gestionat 11.000 de dosare, DNA are rezultate fantastice, dar pur si simplu nu poate opri coruptia de la nivel local. Primarii si consilierii dornici sa se imbogateasca peste noapte sunt dispusi sa isi joace libertatea la ruleta.

Se pare ca merita, cu atat mai mult cu cat, de o vreme, se dau pedepse cu suspendare pentru fapte de coruptie - vezi decizia in cazul lui Boscodeala de la Buzau. Nu vreau sa joc rol de Casandra, ci sa identific niste probleme si sa sustin ca exista rezolvare politica pentru dezastrul care se prefigureaza la locale, chiar daca este ingrozitor de tarziu.

Prima problema este ca, in localitatile in care actualii primari mai candideaza pentru un mandat, asistam la un blat intre PSD si PNL. Luati sectoarele doi si trei din Bucuresti, dar, daca doriti, puteti constata ca situatia este identica in mai toata tara. Partidele mari nu se confrunta acolo unde primarul in functie intra in batalie. Intr-un fel, este logic, de vreme ce acesta are prima sansa, pe sistemul de alegere intr-un singur tur.

A doua mare problema: legislatia facuta de PSD si PNL si promulgata de presedintele Iohannis a fost elaborata astfel incat sa instituie nenumarate bariere in calea independetilor si a partidelor mici si sa-i scoata de pe piata politica:

- Candidatii independenti pentru functia de simplu consilier trebuie sa fie sustinuti de minimum 1% din numarul total al alegatorilor, dar nu mai putin de 100, in cazul comunelor. Aceeasi cerinta si de la independentii care candideaza la primarie. De bariera aceasta trebuie sa treaca si partidele mici, locale.

- Pragul electoral de 5% pentru intrarea in consiliile locale este complet aberant. Oricum, multe consilii locale au mai putin de 20 de membri, deci nu poti fi ales cu mai putin de 5%. Dar de ce este nevoie de o astfel de bariera? Pentru ca ea ii demoralizeaza pe independenti si asigura "linistea" in consilii, unde vechi aliante transpartinice conduc de zeci de ani.

- Birocratia impusa la inregistrarea micilor donatii, care nu pot fi facute online, are drept tinta tot micile partide si independentii care au nevoie de resurse cinstite de finantare. Sunt convins ca PSD si PNL vor pacali din nou legea finantarii partidelor, dovada fiind ca AEP inchide ochii la pre-campania electorala desantata care s-a declansat deja in Capitala, cu costuri evidente.

- Votul prin corespondenta trebuia sa fie permis si la locale. Actuala situatie urmareste indepartarea de la vot a studentilor si a romanilor care lucreaza in strainatate, dar sunt legati de localitatea natala si spera sa se intoarca acasa.

In Statele Unite, alegatorii sanctioneaza prin absenteism faptul ca proiectele politicienilor care candideaza la alegerile locale sunt, in mare masura, identice si este tot mai greu sa faci diferenta.

La New York, de exemplu, la alegerea democratului Bill Blasio, a fost cea mai mica rata de participare din 1950 pana acum: doar 24% din alegatorii inscrisi. Texasul are si el, de cativa ani, una din cele mai reduse rate de participare.

Dar aceste probleme sunt recunoscute si comunitatile cauta solutii. Una din propuneri a fost unificarea alegerilor locale cu cele generale sau prezidentiale. Alte variante sunt organizarea unor centre de vot in zonele in care alegatorii isi petrec weekendul - mall-uri sau hypermarketuri - sau incurajarea votului prin posta.

In opinia mea, la actuala situatie din Romania, sunt doua solutii. Prima, sa mentinem presiunea pe Guvernul Ciolos si pe Parlament pentru a modifica legislatia astfel incat barierele existente sa fie coborate sau eliminate.

Sansele sunt aproape de zero, dar ma bucura faptul ca ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a ajuns la o concluzie apropiata (desi ulterior a spus ca regreta afirmatia).

"Nu este serioasa adoptarea unei legislatii privind partidele mici, daca in realitate acestea nu au acces in viata politica (...) Asa cum stau lucrurile acum, este imposibil pentru orice fel de partid mic sau coalitie sa acceada in viata politica, cel putin in alegerile locale", a spus doamna Pruna.

Nu sunt pe deplin de acord cu finalul pesimist al doamnei Pruna, pentru ca eu cred ca exista o a doua solutie: sa reusim sa convingem electoratul ca este nevoie de inca o revolta de tipul #Colectiv, de data aceasta la urne.

Pare o idee naiva, dar eu sustin ca important ar fi ca, in consiliile locale, sa avem, din 2016, cel putin o opozitie cinstita, care sa deranjeze binomul PSD-PNL. O prezenta masiva la vot a alegatorilor poate duce la trimiterea in consiliile locale a unor independenti sau a unor partide noi, care sa tulbure marile blaturi transpartinice de pana acum.

Nu trebuie sa permitem ca, dupa locale, tara sa fie impartita intre PSD si PNL, plus UDMR in fiefurile din Transilvania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
#alegeri locale 2016, #coruptie alegeri 2016, #blat PSD PNL alegeri, #vot corespondenta alegeri 2016 , #alegeri locale 2016