PSD, acuzat ca "a premeditat" dezastrul de la votul din strainatate. Cine raspunde penal

Luni, 03 Noiembrie 2014, ora 14:39
6370 citiri
PSD, acuzat ca "a premeditat" dezastrul de la votul din strainatate. Cine raspunde penal
Foto: Ziare.com

PSD a incalcat dreptul constitutional de vot al romanilor, impiedicandu-i pe romanii din diaspora sa isi exprime optiunea electorala, afirma Radu Carp, secretar executiv ACL, in opinia caruia situatia a fost premeditata, iar responsabilii trebuie sa raspunda penal.

"Dreptul de vot al cetatenilor romani, garantat de Constitutie, nu a fost respectat cu ocazia primului tur al alegerilor prezidentiale, prin impiedicarea sistematica a romanilor din diaspora de a-si exprima optiunea electorala. Responsabili pentru aceasta incalcare grava a Constitutiei sunt cei care au supervizat organizarea alegerilor in diaspora: grupul infractional organizat format din Victor Ponta, Liviu Dragnea, Titus Corlatean si Bogdan Stanoevici", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com sub titlul "dupa ce PSD a brevetat mai multe metode de furat voturi, la primul tur al alegerilor prezidentiale a furat insusi dreptul de vot".

Romanii au fortat votul dupa inchiderea urnelor la Paris, Viena si Londra - jandarmii au intervenit

Radu Carp spune ca ceea ce s-a intamplat duminica in sectiile de vot din diaspora este, in realitate, "punerea in aplicare a unui plan premeditat de impiedicare a dreptului la vot". Secretarul executiv al ACL sustine ca toti "cei care au premeditat aceasta actiune trebuie sa raspunda in fata legii, faptele lor fiind incriminate de Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei si de Codul penal".

Art. 385. Cod Penal arata la alin. (1) ca "Impiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercitiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani".

ACL vede un plan in 4 pasi

Acesta argumenteza, spunand ca primul pas al premeditarii impiedicarii dreptului la vot a fost respingerea proiectului de lege privind introducerea votului prin corespondenta.

Proiectul a fost initiat de deputatii PDL in februarie 2011, adoptat de Senat in mai 2011 si respins definitiv in martie 2013. De asemenea, un al doilea proiect de lege cu acelasi obiect a fost respins de Senat in februarie 2014, dupa exprimarea punctului de vedere negativ al Guvernului Ponta, se mai arata in comunicatul citat.

"Al doilea pas al premeditarii a avut loc atunci cand Ministerul Afacerilor Externe nu a comunicat din timp necesitatea completarii unei declaratii pe propria raspundere, obligatorie in conditiile art. 44, alin. 5 al Legii nr. 370/2004, precum si modelul acestei declaratii", mai sustine Radu Carp, precizand ca pe pagina de Internet a MAE sau a Guvernului nu se regaseste modelul acestei declaratii, stabilit de Executiv inca din luna august.

Alegeri prezidentiale 2014: Coada "comunista" la vot in Paris, Roma, Londra, Munchen si Madrid (Foto)

Alegeri prezidentiale 2014: Cozi uriase la vot, in Chisinau (Foto)

"Timp de mai bine de doua luni nu s-a depus nici cel mai mic efort pentru a facilita completarea declaratiei pe propria raspundere", comenteaza Radu Carp.

In opinia sa, un al treilea pas facut de Guvern pentru impiedicarea romanilor din diaspora sa voteze a fost Ordinul ministrului de Externe prin care au fost stabilite sectiile de votare din strainatate.

Radu Carp sustine ca Guvernul Ponta a organizat tot 294 de sectii de votare, la fel ca Guvernul Boc in 2009, dar de data aceasta "s-au organizat putine sectii de vot unde comunitatea romaneasca este mai numeroasa si mai multe sectii de vot acolo unde aceasta comunitate este mai redusa numeric".

De asemenea, un moment decisiv a fost si acela cand s-a decis inchiderea sectiilor de votare la ora 21:00.

Alegeri prezidentiale 2014: Petitie semnata de romanii din Londra

"Legea nr. 370/2004 prevede la art. 46/alin. 2 ca alegatorii care se gasesc la aceasta ora in sectia de vot pot sa isi exercite dreptul de vot. La ora 21:00 toate sectiile de vot din afara granitelor Romaniei au fost inchise, desi presedintii acestora aveau posibilitatea sa invite pe toti cei care doreau sa-si exercite dreptul de vot in incinta misiunii diplomatice unde se desfasura votarea.

BEC a precizat foarte clar, in opozitie cu punctul de vedere oficial al MAE, ca alegatorii care se aflau in sectia de vot la ora inchiderii urnelor puteau fi lasati sa voteze", mai sustine Radu Carp.

Totodata, acesta afirma ca Liviu Dragnea si Titus Corlatean "au mintit" atunci cand au afirmat ca MAE nu are atributii in procesul electoral, cea mai buna dovada fiind Legea nr. 370/2004, care "contrazice flagrant afirmatiile lor", sustine Carp.

In opinia sa, "este necesara o ancheta a institutiilor abilitate pentru a stabili responsabilitatile penale care le revin celor patru personaje cheie in impiedicarea dreptului de vot al romanilor din strainatate: Victor Ponta, Liviu Dragnea, Titus Corlatean si Bogdan Stanoevici".

De asemenea, secretarul executiv al ACL cere demisia de urgenta a ultimilor doi.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Radu Carp vot diaspora prezidentiale, #raspundere penala vot diaspora prezidentiale , #Alegeri Prezidentiale 2014