Cuvinte de laudă pentru țara noastră din partea unui diplomat britanic: ”În fruntea listei noastre de prieteni este România”

Miercuri, 14 Iunie 2023, ora 13:47
3154 citiri
Cuvinte de laudă pentru țara noastră din partea unui diplomat britanic: ”În fruntea listei noastre de prieteni este România”
Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord la Bucureşti, Andrew Noble FOTO Hepta

România este un aliat şi un partener strategic esenţial al Regatului Unit şi ceea ce face ea pentru a ajuta Ucraina să îşi recâştige suveranitatea deplină şi să se bucure de independenţa sa teritorială completă se află în vârful răspunsurilor aliaţilor, a susţinut miercuri ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord la Bucureşti, Andrew Noble, în deschiderea unei expoziţii în domeniul securităţii şi apărării, la Hotelul Marriott din Bucureşti.

La această expoziţie, organizată de Ambasada britanică la Bucureşti împreună cu UK Defence and Security Exports (UK DSE) şi Asociaţia britanică a comerţului (ADS), îşi prezintă produsele şi activitatea aproximativ 35 de companii britanice din domeniul apărării şi securităţii.

''Există o expresie pe care o ştiţi cu toţii, 'Prietenul la nevoie se cunoaşte'. Şi în Regatul Unit noi ştim cine ne sunt prieteni şi ştim că în fruntea listei noastre de prieteni este România. (...) Ea este şi o ţară care a dat dovadă de hotărâre clară pentru a ne proteja modul nostru de viaţă şi libertatea noastră şi pe cea a semenilor noştri din alte ţări care se confruntă cu presiuni intolerabile din partea invaziei ilegale ruse.

Şi ştim că ceea ce face ea pentru a ajuta Ucraina să îşi recâştige suveranitatea deplină şi să se bucure de independenţa sa teritorială completă se află în vârful răspunsurilor aliaţilor. Aş dori să spun mai mult de atât, dar urmez politica guvernului dumneavoastră. Realizările României în toate domeniile sunt remarcabile şi nu pot să nu folosesc acest prilej, în prezenţa atât de multor membri ai forţelor armate române, pentru a vă mulţumi, doamnelor şi domnilor, în special pentru ajutorul pe care îl daţi Ucrainei pentru a alunga invadatorii ruşi. Aceasta este o oportunitate reală pentru companiile britanice şi pentru România de a crea o relaţie pe termen lung'', a declarat ambasadorul Noble.

Potrivit diplomatului britanic, parteneriatul strategic româno-britanic în domeniul apărării implică, în afară de exerciţiile militare şi pregătirea comune, şi asigurarea că în viitor ''dispunem de echipamentul de care avem nevoie pentru a ne apăra alianţa şi statele''.

''Iar România ca aliat şi un partener strategic esenţial este una din ţările de la care ne aşteptăm ca, prin colaborare în domeniul echipamentelor militare, să ajute la definirea viitoarei generaţii de echipamente militare, pentru că soldaţii români, personalul de securitate român, fie că acţionează intern sau extern, înţelege această parte a lumii extrem de bine, acest loc din păcate cu pericole cinetice pe care intenţionăm să le contracarăm şi să le descurajăm în viitor'', a spus el.

Andrew Noble a ţinut să remarce că memorandumul de înţelegere (MoU) în domeniul apărării şi cooperării militare, semnat de Londra şi Bucureşti în 2009, nu este o simplă foaie de hârtie, ci documentul defineşte o cooperare tot mai extinsă în fiecare an, ce cuprinde domenii importante.

Potrivit diplomatului britanic, până la finalul acestui an în România vor veni peste 2.000 de britanici pentru sarcini militare specifice, pentru a lucra cu partea română la modul de ''a descuraja şi de a câştiga în faţa provocărilor pe care le avem astăzi şi a celor viitoare''.

Printre companiile britanice expozante se află AVoptics Limited, Babcock International Group, BAE Systems, Camcode Global, Chelton, Commtech, FCDO Services, General Dynamics, JFD, Systems, Marshall Land Operational Solutions Ltd, Oxley Group, Plexus Corp., Revector, Scanna, Sonic Videosoft Global Ltd.

La expoziţie au fost invitaţi reprezentanţi ai Ministerului Apărării, Ministerului de Interne, SRI, SIE, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Serviciului de Pază şi Protecţie, Parlamentului, Ministerului Economiei etc., precum şi ai industriei de apărare din România.

Regatul Unit este al doilea mare exportator în domeniul apărării din lume, după SUA, cu o cifră de afaceri de 22,8 miliarde lire sterline în 2022, livrând echipament pentru a susţine forţele armate şi serviciile de securitate în întreaga lume. Pe partea de securitate şi rezilienţă, Regatul Unit furnizează capacităţi digitale şi fizice avansate pentru a securiza avantajul ţării. Sectorul se dezvoltă exponenţial şi în prezent are 145.000 angajaţi direct, printre care 5.800 de ucenici, o forţă de muncă înalt calificată ce contribuie major la creşterea economică.

FCSB e campioana României după 9 ani! Meciul decisiv, contra lui Gică Hagi
FCSB e campioana României după 9 ani! Meciul decisiv, contra lui Gică Hagi
Echipa de fotbal FCSB a întâlnit formaţia Farul Constanţa, sâmbătă, pe Arena Naţională, într-o partidă care a pus capăt luptei pentru titlu în Superliga. Cu 46 de puncte în...
A treia medalie pentru România la Campionatul European. Bilanțul după prima zi de finale
A treia medalie pentru România la Campionatul European. Bilanțul după prima zi de finale
Echipajul de 8 plus 1 masculin al României, format din Mihăiță Țigănescu, Ciprian Tudosă, Florin Arteni, Mugurel Semciuc, Constantin Adam, Sergiu Bejan, Ștefan, Berariu. Florin Lehaci,...
#Andrew Noble, #ambasador regatul unit bucuresti, #Romania , #stiri politice