Când va veni ”momentul de regresie” pentru AUR. Analist: ”Oamenii aceștia vor să se răzbune/ Cel mai ușor e pe ștampila de vot”

Vineri, 15 Martie 2024, ora 21:30
9543 citiri
Când va veni ”momentul de regresie” pentru AUR. Analist: ”Oamenii aceștia vor să se răzbune/ Cel mai ușor e pe ștampila de vot”
George Simion FOTO Facebook/AUR

Partidul AUR, apărut inițial ca o surpriză la alegerile din 2020, a ajuns foarte bine cotat în sondajele electorale, în ciuda faptului că, spre deosebire de alte formațiuni politice, nu are primari în teritoriu.

Potrivit unui sondaj de opinie realizat de Avangarde, în luna ianuarie 2024, la comanda PSD, dacă duminică ar avea loc alegeri europarlamentare, acestea ar fi câștigate de PSD, urmat de PNL, AUR, și Alianța Dreapta Unită. Mai exact, AUR ar avea 19%, iar SOS România, partidul senatoarei Diana Șoșoacă, fostă membră AUR, ar marca 8%, suficient pentru a trece pragul electoral.

Ziare.com a stat de vorbă cu profesorul Andrei Țăranu despre ceea ce ar putea fi un efect de bumerang față de alegerile trecute. Acesta a explicat de ce partide precum AUR sau SOS reușesc să câștige popularitate, iar cauzele își au rădăcinile cu mult timp în urmă, înainte de 1990.

“Popularitatea AUR și SOS vine de la faptul că populația României a fost permanent educată, învățată de toate partidele, dinainte de 1990, să fie împotrivă, să spună că totul este rău, să spună că totul este îngrozitor. Că a trăi în România este un fel de blestem divin, se numește ‘sindromul urii de sine’, asta a fost inoculat permanent în societate.

AUR nu face decât să continue acest mesaj pe care PNL și PSD, la Guvernare, l-au abandonat. Îl amestecă cu naționalism, sau regionalisme, în anumite zone. Asta le aduce un electorat constant pe care îl aducea și Dragnea și Vadim Tudor și toate persoanele acestea care țin de zona reziduală.

Noi le spunem în Științe Politice 'cei care au fost lăsați în urmă' (the left behinders), care au frustrări îngrozitoare, legate de propria lor existență.”, spune Andrei Țăranu.

Politologul spune că acest demers nu este lipsit de scop. Se pune însă o problemă de la precedentele alegeri - în afară de opoziție, cine mai reprezintă aceste voci pentru a crea noi demersuri?

“Oamenii aceștia vor să se răzbune, și cel mai ușor lucru pe care îl pot face este ștampila de vot și urletele împotriva guvernanților, oricare ar fi aceia.”, spune politologul.

Pe ultima sută de metri AUR încearcă să reunească nume sonore în partid. Partidul Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), prin Biroul Naţional de Conducere, a validat în această săptămână mai multe candidaturi pentru funcţiile de preşedinţi de Consilii Judeţene.

Printre aceştia se află deputatul Ringo Dămureanu, în judeţul Dolj, Mugur Mihăescu, în judeţul Olt, şi Sorin Lavric. Dar la nivel de țară, reprezentativitatea nu este dispersată ca în cazul partidelor cu tradiție.

Candidatul pentru primăria Iași este un europarlamentar cu o carieră în PSD de zeci de ani, Tudor Ciuhodaru, sau numărul trei pe lista de la europarlamentare, Ramona Ioana Bruynseels s-a înscris în AUR anul acesta, fiind susținută de Dan Voiculescu la alegerile prezidențiale precedente.

“Orice partid are un grup central, apoi există membrii, apoi există simpatizanții, apoi există cei care îl votează. Hardcore-ul va vota cu cine îi spune partidul, membrii s-ar putea să voteze cu AUR la europarlamentare și la locale să voteze cu primarul (în funcție -n.r).”, spune Andrei Țăranu.

De ce strânge rândurile George Simion?

Andrei Țăranu susține că va exista ”un moment de regresie” pentru AUR:

“Dacă este să răspund la întrebarea pe care mi-am pus-o singur, nu știu dacă este aceeași pe care v-ați pus-o și dumneavoastră, cred că va exista un moment de regresie.

Și asta pentru că este clar că unii vor vota cu partidul câștigător din localitățile respective, și vor vota și la europarlamentare la fel. Asta se va întâmpla în special în mediul rural.

Însuși George Simion, și probabil consilierii lui, au redus ținta privind numărul de europarlamentari. Până să se comaseze el spunea că ținta este de 12 europarlamentari, acum, după comasare, a ajuns la opt europarlamentari.”, spune politologul.

Andrei Țăranu a mai adăugat că și AUR a perceput efectele comasării în favoarea partidelor mainstream.

“Va scădea votul pentru partidele antisistem, dar, din nou, hardcore-ul va vota pentru partid. Și aici vom vedea două realități, dacă le vom vedea. Două mituri mai degrabă, care se pot transforma în realități. Cât de mare este acest hardcore? Cât de mare este nemulțumirea din societate? Acum o vom vedea.

Și, cât de mult este sprijinit AUR în diaspora, mulți spun că are peste 50%, doar că nimeni nu a arătat un studiu. Acest fenomen se numește ‘bandwagon’, adică toată lumea vrea să fie alături de câștigător.”

De la mic la mare

Politologul explică faptul că arhitectura politică locală ar putea avea o mare influență asupra unui votant indecis, sau care este simpatizant al unui partid doar formal.

“Dacă primarul este de la PNL, Consiliul Județean este de la PNL, atunci marea majoritate nu se va duce să voteze AUR.”, a concluzionat Andrei Țăranu.

Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Raportul Departamentului de Stat (DOS) al Statelor Unite ale Americii (SUA) pentru anul 2023, în legătură cu România, a relevat o mulțime de informații grave referitoare la corupția...
#aur, #Andrei Taranu SNSPA, #alegeri comasate, #PNL PSD , #Stiri George Simion